O ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ypes press002
ypes press002
Με πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ κ. Θεόδωρου Καράογλου και του Δημάρχου Εδέσσης, κ. Δημήτριου Γιάννου, η ελληνική πολιτεία αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Τέλο Άγρα αλλά και στον Αντώνη Μίγκα, στο όνομα του οποίου τιμώνται όλοι οι γηγενείς Μακεδονομάχοι.
Εκατόν έξι χρόνια μετά τη θυσία τους στην Καρυδιά Εδέσσης, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 12.00, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης μαζί με τον Δήμαρχο Έδεσσας και όλους τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, εγκαινιάζουν εκθεσιακό χώρο με τίτλο: «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καρυδιάς Καπετάν Άγρας-Αντώνης Μίγκας».
Στο μουσείο εκτός από την ιστορία, τη δράση και το ηρωικό τέλος των δυο Μακεδονομάχων, παρουσιάζεται όλη η ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, προκειμένου οι επισκέπτες του Μουσείου και ιδιαίτερα η νεολαία, να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ένα μάθημα νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Εκτός από την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, στο Μουσείο θα παρουσιάζονται κειμήλια Μακεδονομάχων, Κομιτατζήδων και του Τουρκικού Στρατού.
Το Μουσείο θα στεγαστεί στο παλιό αλλά πλήρως ανακαινισμένο δημοτικό σχολείο της Καρυδιάς, κατόπιν πρότασης της τοπικής κοινωνίας.
Στο συγκεκριμένο χώρο ήδη φυλάσσεται ο κορμός της καρυδιάς όπου το 1907 απαγχονίστηκαν ο Τέλος Άγρας και ο Αντώνης Μίγκας, η δράση των οποίων αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του βιβλίου «Τα μυστικά του βάλτου», από την Πηνελόπη Δέλτα.
Με τη συγκεκριμένη εκδήλωση το ΥΜΑΘ θέτει για το 2013 τη δημοτική κοινότητα Καρυδιάς και την έναρξη λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου στο επίκεντρο της ημέρας μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα, όπως έχει οριστεί η Κυριακή 20 Οκτωβρίου.

Προηγούμενο άρθροΘ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “Η ΦΛΟΓΑ ΣΤΟ ΚΑΝΤΗΛΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΜΜΕΝΗ”
Επόμενο άρθροΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΟ Γ´ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: “ΟΙ ΣΕΡΡΕΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ-100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ (1913-2013)