Ο ΥΜΑΘ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ” ΤΟΥ Α´ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ypes press002
ypes press002
Ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την έναρξη του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου και ενόψει των 100 χρόνων από το «Μακεδονικό Μέτωπο» το 2015, προχωρά στην ανάληψη πρωτοβουλιών  σε κεντρικό επίπεδο Κυβέρνησης και με τη συμμετοχή φορέων της Μακεδονίας, για το συντονισμό δράσεων και εκδηλώσεων που θα είναι αφιερωμένες στο Μακεδονικό Μέτωπο.
Το «Μακεδονικό Μέτωπο του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου» είναι το λιγότερο αξιοποιημένο (εθνικά, ιστορικά και τουριστικά) μέτωπο μαχών του ελλαδικού χώρου, καθώς  μέχρι σήμερα είναι ελάχιστο το ενδιαφέρον για την τουριστική ανάδειξη και ιστορική αξιοποίηση του γεγονότος ότι από τον Οκτώβριο του 1915 μέχρι και το τέλος του 1918 χιλιάδες στρατιώτες του ελληνικού, βρετανικού, γαλλικού, ρωσικού, ιταλικού και σερβικού στρατού έζησαν, πολέμησαν και αρκετοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, υπερασπιζόμενοι την ελληνικότητα και τα ιερά χώματά της, τα οποία είχαν απελευθερωθεί το 1912-1913.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης των παραπάνω δράσεων, θα συγκροτηθεί ειδική συντονιστική γνωμοδοτική επιτροπή που θα έχει ως έργο την επεξεργασία των προτάσεων που θα υποβληθούν στο ΥΜΑΘ κατόπιν δημόσιας πρότασης.
Παράλληλα στις προθέσεις του ΥΜΑΘ είναι η συγκρότηση ειδικού γραφείου εντός των υπηρεσιών του Υπουργείου, που θα έχει ως σκοπό την εκτέλεση και υλοποίηση των αποφάσεων.
Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, που εδρεύει στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, θα συντονιστεί η διοργάνωση κοινών δράσεων και με άλλες συμμαχικές χώρες κατά τη διάρκεια του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου και οι οποίες ήδη έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον και ξεκινούν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Προηγούμενο άρθροΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ “INTERREG”
Επόμενο άρθροΟ ΥΜΑΘ ΣΤΙΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 101η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ