ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤO ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ MARITIMEECONOMIES – «ΤΟ ΥΜΑΘ ΩΣ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

ypes press002
ypes press002

Ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, μας μιλά για τα σημαντικά βήματα προόδου του επανασυσταθέντος υπουργείου καθώς και για τις σημαντικές βελτιώσεις της 78ης ΔΕΘ.
1. Μετά την επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης πιστεύετε ότι το χρόνιο αίτημα της Βόρειας Ελλάδας έγινε πραγματικότητα;

«Το χρόνιο αίτημα των Βορειοελλαδιτών είναι η  επανεκκίνηση  της Μακεδονίας και της Θράκης. Και όταν μιλώ για επανεκκίνηση, αναφέρομαι στην ύπαρξη εμπιστοσύνηςπρος τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, την ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος,τη εφαρμογή στην πράξη της διοικητικής αποκέντρωσης και πολλά άλλα ζητήματα. Εν κατακλείδι, αυτό που ζητούμε όλοι οι Μακεδόνες και οι Θράκες είναι να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στη Βόρεια Ελλάδα. Υπό το πρίσμα αυτό, η επανασύσταση του ΥΜΑΘ ως στρατηγείο ανάπτυξης, καινοτομίας και δημιουργικότητας, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική κυβερνητική παρέμβαση, που ικανοποιεί απόλυτα ένα καθολικό αίτημα όλων των πολιτών της Μακεδονίας και της Θράκης. Ασφαλώς είμαστε ακόμη στην αρχή και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, μέχρι να πούμε ότι έχουμε πετύχει πλήρως τους στόχους μας.  Σε αυτούς τους 14 μήνες όμως από την επανασύσταση του ΥΜΑΘ έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Θωρακίζουμε τη Βόρεια Ελλάδα, εκπέμπουμε το εθνικό μήνυμα της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της Θράκης μας, αναδεικνύουμε την ιστορία μας, στηρίζουμε τον πολιτισμό μας και παρεμβαίνουμε στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής για θέματα που αφορούν στον τόπο μας».


2. Μέχρι στιγμής ποια βασικά προβλήματα έχει επιλύσει το Υπουργείο σας;

«Κύριο μέλημά μας ήταν να επαναφέρουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στα κέντρα των αποφάσεων και να ισχυροποιήσουμε τη φωνή τους. Αυτό προέταξε ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Αντώνης Σαμαράς, όταν μου ζήτησε να αναλάβω το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, δίνοντας του παράλληλα και μια αναπτυξιακή διάσταση. Έτσι λοιπόν εργαζόμαστε καθημερινά για να επαναφέρουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στο δρόμο της ανάπτυξης και να είμαστε χρήσιμοι για τους συμπολίτες μας. Και αυτό το καταφέρνουμε μέσα από τις αποκλειστικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες που μας έχουν δοθεί. Για παράδειγμα το ΥΜΑΘ έχει εξελιχθεί σε κέντρο υποδοχής, μελέτης, αξιολόγησης και τελικής έγκρισης ή μη όλων των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν στα όρια της χωρικής ευθύνης του υπουργείου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν χρειάζεται να ταξιδεύουν μέχρι την Αθήνα για να καταθέτουν τους φακέλους τους, αλλά έρχονται στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Χάρη σε αυτήν την αρμοδιότητα, η διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου μας, αξιολογεί αυτήν τη στιγμή περίπου 130 επενδυτικές προτάσεις για το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτές έχουν εγκριθεί οι 83 και μέχρι τις 30 Αυγούστου δόθηκαν 4 επιταγές προκαταβολής επιχορήγησης, ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης επανεκκινήσαμε τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης φιλοδοξώντας να καταστήσουμε την πόλη μας διεθνώς αναγνωρισμένο κόμβο καινοτομίας, πετύχαμε την ενοποίηση των ΔΕΘ και Helexpo σε μια νέα εταιρεία θωρακίζοντας τον εκθεσιακό μας φορέα, αυξήσαμε το τουριστικό ρεύμα προς τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ επιπρόσθετα διοργανώσαμε και δυο επιχειρηματικά φόρουμ, μέσα από τα οποία ορισμένα αιτήματα προωθήθηκαν προς τα αρμόδια υπουργεία, ενώ κάποια άλλα συμπεριλήφθηκαν σε τροπολογίες νόμων που κατατέθηκαν στη Βουλή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της επιμήκυνσης του χρόνου επιδότησης της χρηματοδοτικής μίσθωσης για αγορά εξοπλισμού από τα 7 σε 10 χρόνια.  Συμπληρωματικά σε όλα τα παραπάνω, υποβάλλαμε σειρά προτάσεων για τη διαμόρφωση αναπτυξιακής στρατηγικής για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και υλοποιούμε αναπτυξιακές προτάσεις μέσα από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG. Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικός, νομίζω πως όλα όσα σας ανέφερα είναι η καλύτερη δυνατή απάντηση σε όλους εκείνους που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να υποστηρίζουν, για τους δικούς τους λόγους, ότι η επανασύσταση του ΥΜΑΘ ήταν πισωγύρισμα».


3. Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας;

«Να αναπνεύσει ξανά η Μακεδονία και η Θράκη. Να μπορεί δηλαδή η Βόρεια Ελλάδα να βγει από το τέλμα και να σταθεί στα πόδια της. Αυτό επισήμανα πριν από λίγες ημέρες στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, ενόψει των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ. Όπως έχω τονίσει πολλές φορές τον τελευταίο καιρό, η Μακεδονία και η Θράκη δεν δικαιούνται να χάσουν άλλες ευκαιρίες. Για αυτό και εμείς εργαζόμαστε νυχθημερόν προκειμένου να αφυπνίσουμε όλες τις αναπτυξιακές δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας και να τις επανενεργοποιήσουμε, με προφανή στόχο την επανεκκίνηση ολόκληρης της περιοχής».


4. Πιστεύετε ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης βοηθά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας;

«Αναμφίβολα η ΔΕΘ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτει η Βόρεια Ελλάδα. Είναι εκείνο που μπορεί να τονώσει τον παλμό του περιφερειακούεπιχειρείν, να προβάλλει το δημιουργικό κομμάτι της οικονομίας μας και να αναδείξει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, που παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία προχωρούν μπροστά, στηριζόμενεςστη τεχνολογία, την καινοτομία και την ανάπτυξη. Διότι, ας είμαστε τουλάχιστον ειλικρινείς. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά, τα προαπαιτούμενα, στα οποία πρέπει να στηριχθούμε για να δημιουργήσουμε την Ελλάδα του αύριο. Μια Ελλάδα που δεν θα έχει ανάγκη πλέον τα δανεικά, θα απεξαρτηθεί από μνημόνια και την Τρόικα και θα μπορεί να βγει μόνη της στις αγορές».

5. Έχουν υπάρξει κάποιες βελτιώσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2013 σε σχέση με την περυσινή του 2012;

«Πολλές και νομίζω πως είναι εμφανείς. Πρώτα από όλα η φετινή διοργάνωση είναι σαφώς μεγαλύτερη από την περυσινή κατά 40%. Οι διεθνείς συμμετοχές ξεπερνούν τις 20, με εκπροσώπηση χωρών από όλον τον κόσμο,  οι άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες φέτος θα είναι 1000 όταν πέρυσι ήταν 800, θα υπάρχουν 13 θεματικά αφιερώματα σε κλάδους με προοπτική και περιθώρια ανάπτυξης, ενώ κορωνίδα αυτών των βελτιώσεων ελπίζουμε να είναι η αύξηση των εισιτηρίων. Πέρυσι είχαν κοπεί 115.000, ενώ φέτος έχουμε βάλει ως στόχο η επισκεψιμότητα να φτάσει τους 200.000 και γιατί όχι , να τους ξεπεράσει».

6. Έχει ενισχυθεί περισσότερο ο διεθνής χαρακτήρας της Έκθεσης;

«Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι στη φετινή διοργάνωση υπάρχουν συμμετοχές που εκπροσωπούν όλον τον κόσμο, από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ μέχρι την Κύπρο και τη Νότια Αφρική. Πρόκειται για έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων προς τη χώρα μας, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική οικονομία».

7. Πιστεύετε ότι είναι ικανοποιητικός ο αριθμός συμμετεχόντων στη φετινή έκθεση σε σχέση με την περυσινή;

«Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η φετινή αυξημένη συμμετοχή ιδιωτών εκθετών, σε αντίθεση με τις κρατικές που είναι ελάχιστες, είναι ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σημάδι για τις επόμενες διοργανώσεις».


 


Προηγούμενο άρθροΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ 78η ΔΕΘ
Επόμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 78η Δ.Ε.Θ. – “Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΡΙΖΙΚΑ”