ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ 78η ΔΕΘ

ypes press002
ypes press002

Τη δημιουργία ενός πρόσφορου περιβάλλοντος επιχειρηματικών ευκαιριών στη Βόρεια Ελλάδα θέτει ως στόχο-όραμά του ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου. Το ΥΜΑΘ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως η διοργάνωση επιχειρηματικών και τουριστικών φόρουμ και η κατάθεση σχεδίων νόμων για την επίλυση χρονιζουσών εκκρεμοτήτων.


1) Κύριε Υπουργέ, τους τελευταίους μήνες είδαμε το ΥΜΑΘ να διοργανώνει δυο επιχειρηματικά και δυο τουριστικά φόρουμ, να συμμετέχει σε τουριστικές και εμπορικές εκθέσεις στη Ν.Α. Ευρώπη κ.ο.κ. Πως σταχυολογείτε τα αποτελέσματα αυτών των κινήσεων, τι το ιδιαίτερο-παραπάνω προσφέρουν  στις επιχειρήσεις της περιοχής σε σύγκριση με άλλους φορείς όπως η ΔΕΘ ή ο ΟΠΕ και ποιες ανάλογες ενδεχομένως κινήσεις προγραμματίζετε για το επόμενο διάστημα;

«Το γεγονός ότι από αυτά τα φόρουμ προωθήθηκαν αιτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία ενώ κάποια άλλα, όπως η επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης της χρηματοδοτικής μίσθωσης για αγορά εξοπλισμού από τα 7 σε 10 χρόνια, συμπεριλήφθηκαν σε τροπολογίες νόμων που κατατέθηκαν στη Βουλή, νομίζω ότι επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα τους και αποδεικνύει ότι δεν ήταν συναντήσεις… πυροτέχνημα. Όπως θα θυμάστε, το δεύτερο επιχειρηματικό φόρουμ συνεδρίασε παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Μηταράκη, ενώ όταν θα πραγματοποιηθεί το τρίτο, έχουμε ήδη κάνει τις σχετικές κινήσεις προκειμένου να παρευρίσκεται ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης. Στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης δεν λειτουργούμε με επικοινωνιακούς όρους, ούτε κινούμαστε με χρόνους τηλεοπτικών δελτίων. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Για αυτό επιλέξαμε να συζητάμε απευθείας με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας και να μην αποφασίζουμε για αυτούς, χωρίς αυτούς. Από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μου ανέθεσε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, είπα ότι η πόρτα του γραφείου μου θα είναι ανοικτή και θα βρίσκομαι δίπλα σε όλους ανεξαιρέτως τους φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης. Αυτήν την υπόσχεση φροντίζω να την τηρώ καθημερινά».

2) Είδαμε επίσης το ΥΜΑΘ να καταθέτει πρόταση νόμου για τη Ζώνη Καινοτομίας, όσον αφορά στις αρμοδιότητες και την εποπτεία της Ζώνης. Τι εξέλιξη έχουμε σε αυτό το μέτωπο και κατά πόσο είστε αισιόδοξος ότι θα υλοποιηθεί τελικά το συγκεκριμένο έργο, αφού από πλευράς άλλων υπουργείων, όπως το Ανάπτυξης και το Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε για το πολύ βασικό θέμα του καθορισμού των επενδυτικών κινήτρων και της χωροθέτησης αντίστοιχα;

«Αυτό που έχει σημασία κυρία Βεγγίρη, είναι η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης να αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο επιστημονικής, τεχνολογικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και της χώρας μας γενικότερα. Το νομοσχέδιο που καταθέσαμε ως Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο τυγχάνει και το πρώτο αυτούσιο νομοσχέδιο που κατατίθεται στην ιστορία του Υπουργείου, έθεσε τις βάσεις ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα η Βόρεια Ελλάδα να εξελιχθεί σε διεθνώς αναγνωρισμένο κόμβο καινοτομίας. Έναν κόμβο, ο οποίος θα ηγείται στη Ν.Α. Ευρώπη στον τομέα της αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης για ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών, με θετικό αντίκτυπο στην ανάδειξη αναπτυξιακών δράσεων και πρωτοβουλιών. Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα πρόσφορο περιβάλλον επιχειρηματικών ευκαιριών, μέσω του οποίου αφενός θα ενισχυθεί η απασχόληση και αφετέρου θα προκύψουν νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Είμαι πεπεισμένος ότι με τις κοινές προσπάθειες όλων, η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης θα ξεπεράσει τα παρελκυστικά εμπόδια και τις όποιες συντηρητικές νοοτροπίες και θα γίνει ένας από τους θεσμούς “θεμέλια” της Ελλάδας του 21ου αιώνα».

 

3) Ένα άλλο ανοικτό μέτωπο, με σημαντικές καθυστερήσεις, παρά τις προσωπικές σας πρωτοβουλίες, είναι ο καθορισμός της νέας διοίκησης και της νέας γραμμής πλεύσης της ενιαίας πλέον ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. Υπάρχει κάποια εξέλιξη εντός Κυβέρνησης όσον αφορά στις αποφάσεις για τη φημολογούμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, με ποια μορφή θα γίνει αυτή και ποια θα είναι η τύχη του ακινήτου;

«Είναι σίγουρο ότι η νέα διοίκηση της ενιαίας πλέον ΔΕΘ-Helexpo A.E. έχει να διαχειριστεί ιδιαίτερα λεπτά θέματα, ένα εκ των οποίων είναι και η φημολογούμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, για το οποίο είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει πρόθεση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ-HELEXPO A.E. απλά και μόνο για την ιδιωτικοποίηση, αλλά θέλουμε έναν “συνεργάτη” ο οποίος θα έχει την τεχνογνωσία να πάει τον εκθεσιακό μας φορέα ένα βήμα παραπέρα και να τον εξελίξει».

4) Πως εξελίχθηκε η υποβολή των αιτήσεων επενδυτικών σχεδίων στον πρώτο κύκλο του νέου αναπτυξιακού νόμου από τη Βόρεια Ελλάδα στο ΥΜΑΘ;

«Με τις παρούσες συγκυρίες και με τα περιθώρια που δίνει η τροποποίηση του νέου επενδυτικού νόμου για κατάθεση επενδυτικών σχεδίων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είμαστε ικανοποιημένοι. Εντός του 2013 και έως σήμερα έχουν κατατεθεί 13 επενδυτικές προτάσεις, ύψους 77.179.296 ευρώ.  Αν σε αυτές προσθέσουμε και τα 120 επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν και υπάχθηκαν το 2012 στο νέο επενδυτικό νόμο Ν.3908/2011, συνολικά μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περισσότερα από 130 επενδυτικά σχέδια, ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ».

5) Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα και στόχος για την ανάπτυξη της Μακεδονίας-Θράκης από εδώ και πέρα;

«Ο εθνικός μας στόχος, γιατί μόνο για εθνικό στόχο μπορούμε να μιλάμε και όχι για προσωπικό, είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις ελπιδοφόρες προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας και να καταστήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη ως τη γη των ευκαιριών, της προοπτικής, της εξέλιξης και της καινοτομίας. Τόσο ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, όσο και εγώ, αλλά και το σύνολο των Βορειοελλαδιτών, έχουμε ένα κοινό όραμα. Να δούμε τη Μακεδονία και τη Θράκη να αποκτούν ζωή και να  πρωταγωνιστούν στην εθνική προσπάθεια για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Να κρατούν τον κόσμο στον τόπο του, να προσφέρουν ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον και να είναι σημείο αναφοράς για την πατρίδα μας. Όχι μόνο για λόγους εθνικούς, αλλά και για αναπτυξιακούς. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια η Βόρεια Ελλάδα γέμισε κουφάρια εργοστασίων, θέσεις εργασίας χάθηκαν και η περιφέρεια άδειασε. Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε».


Προηγούμενο άρθροΘ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: ‘Η 5η ΕΒΕΠ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ’
Επόμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ