ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ABOUT ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ”-“ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ”

ypes press002
ypes press002

Ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, μας μίλησε για το δύσκολο 2012 που φεύγει αλλά και τις ευοίωνες προβλέψεις για τη νέα χρονιά.



1. Κύριε Υπουργέ ποια είναι η αποτίμησή σας για τη χρονιά που φεύγει;

«Το 2012 εξελίχθηκε σε μια δύσκολη χρονιά, η οποία όμως κλείνει με το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι, επιτέλους, κάτι αλλάζει. Η Ελλάδα, κυρία Παπαδημητρίου, έδωσε μια σκληρή μάχη, μέσα από την οποία κατάφερε όχι μόνο να σταθεί και πάλι στα πόδια της, αλλά και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Οι φήμες και οι πιέσεις για έξοδο από το ευρώ τελείωσαν οριστικά και περνάμε στη φάση απενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας, γιατί χωρίς επενδύσεις δεν θα επιτύχουμε ποτέ την πολυπόθητη ανάπτυξη. Πιστεύω πως η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη για την πατρίδα μας, διότι προσδοκούμε πως το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη και το 2014 θα βρισκόμαστε σε πιο έντονους αναπτυξιακούς ρυθμούς».

2. Ποιες ενέργειες του Υπουργείου άφησαν το στίγμα τους το 2012;

«Στόχος μας είναι το νέο ΥΜΑΘ να αποκτήσει αναπτυξιακό χαρακτήρα και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αναγέννησης της πατρίδας μας.  Ήδη το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης επεξεργάζεται 93 υποθέσεις της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, οι οποίες αφορούν επενδύσεις άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας ότι οι περιφερειακές εξελίξεις αποκτούν συνεχώς αυξανόμενη βαρύτητα,  στελεχώσαμε αρμόδιο τμήμα ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μέσω του οποίου υποβάλλαμε μια σειρά προτάσεων για τη διαμόρφωση αναπτυξιακής στρατηγικής στο καινούργιο χρηματοδοτικό πακέτο 2014-2020. Ακόμα, κάνοντας αργά και σταθερά βήματα, στοχεύουμε στην απόκτηση της αρμοδιότητας “εποπτείας της αγοράς”, κάτι που πιστεύω ότι θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς και της διαχείρισης του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG, ενώ γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία ενός “Κέντρου Πιστοποίησης Παραπληγικών Οδηγών στη Θεσσαλονίκη”, υπό την εποπτεία του ΥΜΑΘ. Δεν σταματάμε στα παραπάνω. Επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε μια σειρά δράσεων και προχωράμε».

3. Πως ήταν η συνεργασία σας με τους νέους Δήμους της πόλης αλλά και τις Περιφέρειες;

«Όπως οφείλει και πρέπει να είναι, δηλαδή άψογη. Βασιζόμενοι σε μια σχέση σεβασμού και εμπιστοσύνης, προτάσσουμε το κοινό συμφέρον και εργαζόμαστε για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Αυτή είναι η μόνη μας έγνοια».

4. Σε ποιους τομείς θα επικεντρώσετε το ενδιαφέρον σας το επόμενο έτος;

«Από τη στιγμή που η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup απομακρύνει οριστικά τη δραχμοφοβία, η προσοχή μας στρέφεται στην προσέλκυση επενδύσεων η οποία θα συμβάλλει στην ανακοπή της ύφεσης και θα τιθασεύσει την ανεργία».

5. Υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης για την αγορά της Βόρειας Ελλάδας;

«Φυσικά και υπάρχει! Τα χρήματα που εκταμιεύονται για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αλλαγές που ήδη εφαρμόζουμε, αποτελούν  δικαίωση και αφετηρία. Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, θέλουμε να την καταστήσουμε πόλο έλξης επενδύσεων και να περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό τη… διαρροή ελληνικών επιχειρήσεων σε Βουλγαρία και Σκόπια. Μόνο το 2011 περίπου 2.800 επιχειρήσεις εγκατέλειψαν τη Μακεδονία και τη Θράκη και εγκαταστάθηκαν στις γύρω Βαλκανικές χώρες, με αποτέλεσμα να χαθούν 50.000 θέσεις εργασίας».

6. Θα αλλάζατε κάτι στη Θεσσαλονίκη; Αν ναι ποιο θα ήταν και γιατί;

«Με την επίσημη ανεργία να κυμαίνεται στο 28,6% στο πολεοδομικό συγκρότημα, πιστεύω πως η απάντησή στο ερώτημά σας είναι αυτονόητη. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη τείνει να εξελιχθεί σε… μεγάλη φτωχομάνα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Απαιτείται συλλογική δουλειά, στοχευμένες δράσεις και επένδυση στο τρίπτυχο καινοτομία, εξωστρέφεια και ανάπτυξη. Αντιστρέφοντας την κατάσταση και αλλάζοντας το κλίμα τόσο στην αγορά της πόλης όσο και στην κοινωνία, να είστε σίγουροι πως η αισιοδοξία και το χαμόγελο θα επανέλθουν στους Θεσσαλονικείς».


Προηγούμενο άρθρο‘Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ’- ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ EKLOGIKA.GR
Επόμενο άρθροΤΟ 2013 ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ