ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ”- “ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ypes press002
ypes press002

Το ραντεβού με τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης είχε κλειστεί μέρες πριν αλλά συνέπεσε με ένα κύμα διαδηλώσεων που κατέληγε στο υπουργείο, με απανωτές συσκέψεις για τα μέτρα εν όψει του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αλλά και τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου. Ωστόσο όλα έγιναν μέσα στους χρόνους που είχαν προγραμματιστεί. Ο Θεόδωρος Καράογλου μετά τις επιτροπές και τις αντιπροσωπείες διαδηλωτών που κατέληγαν στην καγκελένια πόρτα του υπουργείου στη Θεσσαλονίκη, μας υποδέχτηκε στο εντυπωσιακό γραφείο του και μίλησε με την ευθύτητα που τον χαρακτηρίζει για όλα τα θέματα που του θέσαμε, απαντώντας σε 20 ερωτήματα που εσείς θα αξιολογήσετε. Με το προσωπικό επιτελείο των στενών του συνεργατών μιλά κάθε ημέρα και χαράζει την πολιτική του για τη Βόρειο Ελλάδα, αφού η ανασύστασή του υπουργείου σημαίνει πολλά για την κυβέρνηση. Πάντως ετοιμάζει ταξίδι για τη Ροδόπη άμεσα, επιμένοντας ότι πολιτικές που πλήγωσαν τον βορειοελλαδικό χώρο θα διορθωθούν.

Διατηρεί τις προσωπικές του φιλίες προερχόμενος από τον κλάδο των εφοριακών με τον δικό μας επιθεωρητή Δημήτρη Διαμαντόπουλο, νοιάζεται για τα θέματα της οικογένειας του που όμως λόγω φόρτου τα χειρίζεται η σύζυγός του Γιώτα, εμπιστεύεται και δίνει πρωτοβουλίες στους συνεργάτες του, ενώ διατηρεί μια ομάδα που δεν φείδεται χρόνου και κόπου.

Και επειδή ζει την εποχή ότι λεφτά δεν υπάρχουν, προσπαθεί εκ των ενόντων να κάνει πράγματα. Έτσι σε εθελοντική βάση βάφτηκε και ανακαινίστηκε το υπουργείο που θα φιλοξενεί την έκθεση κειμηλίων εν όψει του γιορτασμού, ζωντάνεψε ο αύλειος χώρος με προσφορές από φυτώρια λουλουδιών και γενικά έγιναν εργασίες που δεν κόστισαν ούτε ένα ευρώ.

Ο Θεόδωρος Καράογλου, παιδί της περιφέρειας του νομού Θεσσαλονίκης καταφέρνει να ισορροπεί στις απαιτήσεις του Υπουργείου, στην ταυτότητα του προς ένα έκαστο νομό που ανήκει στην αρμοδιότητά του. Οι ερωτήσεις αγγίζουν την οπτική του για την τρέχουσα πολιτική, τα εθνικά θέματα, την ΕΟΖ, την εκμετάλλευση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων, την δυσκολία να συμμετέχει σε μια τρικομματική κυβέρνηση και άλλα θέματα που αποκαλύπτουν την οπτική του για αυτά και τις προθέσεις του.


1) Κύριε υπουργέ  ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα με την επανίδρυση του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης;

«Η μέχρι τώρα παρουσία μου στο νέο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στηρίζεται στο τρίπτυχο αποκεντρωμένη λειτουργία, μετεξέλιξη της Βόρειας Ελλάδας σε επενδυτικό πυλώνα και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.  Είναι εθνικό μας καθήκον να βγάλουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη από το περιθώριο, επανατοποθετώντας τις στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις του πρόσφατου παρελθόντος πλήγωσαν τη Βόρεια Ελλάδα και την έθεσαν στο περιθώριο. Μετά από προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, αυτό αλλάζει».


2) Στα 26 χρόνια σας εκλέγεσθε  πρόεδρος της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου και στα 52 μετά από μια διαδρομή στην αυτοδιοίκηση και το κοινοβούλιο, ορίζεσθε υπουργός Μακεδονίας Θράκης στην Ελλάδα που βιώνει την πιο  άγρια οικονομική κρίση. Και τότε και τώρα απαιτούνται άλματα κι αποθέματα ψυχής. Αντέχετε;

«Προσωπικά κυρία Μαρτίδου μου αρέσουν τα δύσκολα και οι προκλήσεις. Σας απαντώ, λοιπόν, ευθέως πως αντέχω. Πρέπει να αντέχω. Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο αείμνηστος Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής: “Η πολιτική είναι αγώνας αντοχής και όχι αγώνας ταχύτητας”. Και από τη στιγμή που επέλεξα να συμμετέχω ενεργά στα κοινά, οφείλω να αντιπαρέρχομαι τις όποιες δυσκολίες».

3) Κύριε Υπουργέ επιλέγετε κομματική πειθαρχία στα μέτρα ή ψήφο συνείδησης; Αν και πολλά ακούγονται και στο χώρο της Ν.Δ. για διαρροές στην ψηφοφορία.

«Ψηφίζω συνειδητά  διότι όταν συζητούμε για τη σωτηρία της πατρίδας, δεν χωρούν δεύτερες σκέψεις. Η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα βάλει τέλος στη “δραχμοφοβία”,  θα αλλάξει τη ψυχολογία στην αγορά, μα πάνω από όλα θα πιστοποιήσει ότι η Ελλάδα βαδίζει στο σωστό δρόμο και πατά γερά στα πόδια της».


4) Η βόρεια Ελλάδα εμφανίζεται ως η αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης. Πρακτικά αυτό πως αποτυπώνεται έτσι ώστε να μην θεωρείστε υπουργείο σφραγίδα;

«Εμείς θέλουμε το ΥΜΑΘ να λειτουργήσει ως πολυεργαλείο ανάπτυξης, ώστε η Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Ήδη διεκδικήσαμε και πετύχαμε να μας παραχωρηθούν οι αρμοδιότητες της καταργημένης Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, γεγονός που καθιστά το Υπουργείο χώρο υποδοχής, αξιολόγησης  και έγκρισης επενδυτικών σχεδίων. Μάλιστα κατατέθηκαν 92 γενικά επενδυτικά σχέδια».


5) Κε Υπουργέ, είστε μέλος μιας τρικομματικής  κυβέρνησης συνεργασίας με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό. Ποιές πρακτικές δυσκολίες βλέπετε να δημιουργεί αυτό το δεδομένο;

«Πράγματι τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Ασφαλώς αυτό είναι πιθανό να δημιουργεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρακτικές δυσκολίες.  Ωστόσο η σωτηρία της πατρίδας είναι υπεράνω πολιτικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Η κληρονομιά του μέλλοντος είναι ευθύνη όλων μας».


6) Η σημερινή κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά ενώ εσείς πρωτοστατείτε στον  «πόλεμο κατά της φτώχιας». Πώς θα το πετύχετε αφού λεφτά δεν υπάρχουν;

«Δυο είναι οι λέξεις κλειδιά στη συγκεκριμένη απάντηση, “ανταγωνιστικότητα” και “κοινωνική συνοχή”.  Δυο λέξεις άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, οι οποίες πρέπει να γίνουν σημαία μας. Χάρη στην πρώτη θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που θα μας παρουσιαστούν ώστε ως Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας και χάρη στη δεύτερη θα κρατήσουμε την κοινωνία ενωμένη και το ηθικό των συμπατριωτών μας ακμαίο».

7) Ποιες είναι οι δικές σας «κόκκινες γραμμές» στα επαχθή μέτρα που αφορούν τους την χώρα και τους πολίτες της;

«Πρώτα από όλα θα ήθελα να επισημάνω πως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπάρχει μια ισχυρή  λαϊκή συναίνεση που υποστηρίζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.  Όσον αφορά τώρα στα μέτρα, ακόμα βρισκόμαστε στο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Οπότε θα ήταν φρόνιμο να μην προτρέχουμε. Από εκεί και πέρα είναι σαφές πως τα κράτη δεν είναι επιχειρήσεις, ούτε οι άνθρωποι αριθμοί. Δεν έχει κανένα νόημα να σώσουμε την οικονομία, εξαφανίζοντας τους… πολίτες.  Μια ρημαγμένη χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει κανένα δάνειο, καμία υποχρέωση. Απαραίτητη προϋπόθεση, λοιπόν, είναι να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και  ο απλός πολίτης να μην αντιμετωπίζεται ως μόνιμο υποζύγιο».


8) Είστε θιασώτης ενός μικρότερου αριθμητικά κοινοβουλευτικού μοντέλου όπως και της συρρίκνωσης των ελληνικών Περιφερειών. Υποστηρίζετε και την διόρθωση των λαθών του Καλλικράτη σε αρκετές περιοχές ή δεν θα πρέπει να αγγίξουμε το ζήτημα για να μην ματώσουμε;

«Άποψή μου είναι ότι, επιτέλους, η χώρα οφείλει και πρέπει να λειτουργήσει σωστά.  Προσωπικά δεν αντιμετωπίζω τους νόμους δογματικά. Αντίθετα πιστεύω ότι πρέπει να δοκιμάζονται και εφόσον κριθεί απαραίτητο, να γίνονται αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας. Το ίδιο ισχύει και για τον Καλλικράτη. Υπό τις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η λογική του “δεν αγγίζω ένα θέμα για να μην ματώσω”,  δεν αρμόζει στη χώρα μας. Αυτές οι παθογένειες του σήμερα που αντανακλούν στο χθες, πρέπει να σταματήσουν. Η Ελλάδα έχει μια επιλογή, να μετασχηματιστεί».


9) Η λίστα Λαγκάρντ άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, τι πιστεύετε ότι τελικά πρέπει να γίνει; 

«Φυσικά τα νόμιμα. Με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξουν καταστάσεις ανθρωποφαγίας και ανθρωποθυσίας. Από τη στιγμή που αποδειχθεί ότι κάποιος ή κάποιοι έστειλαν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού, ασφαλώς και  θα πρέπει να πληρώσουν στο ελληνικό κράτος τους φόρους που τους αναλογούν.  Πράττοντας το αυτονόητο, θα αποδείξουμε στην κοινωνία ότι στην Ελλάδα  οι θεσμοί λειτουργούν και οι νόμοι εφαρμόζονται».


10) Κε υπουργέ, η οικονομική κρίση έχει εξελιχθεί σε πολιτική κρίση, σε κρίση ταυτότητας αλλά και προσανατολισμού ενώ ακραίες φωνές στην Ευρώπη κατόρθωσαν να επιβάλλουν τη δική τους  λαϊκίστικη ατζέντα. Ίσως αυτός είναι ο κίνδυνος που απειλεί τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πιστεύετε ότι θα ξεπεραστεί η κατάσταση ή ότι η Ε.Ε. θα συρρικνωθεί ή θα διαλυθεί;

«Πιστεύω ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Μόλις επανέλθει η αισιοδοξία και η ελπίδα στην Ευρώπη, η κοινωνία θα απομονώσει όσους επενδύουν και πυροδοτούν σήμερα το λαϊκισμό».


11) Η ανακήρυξη και στη συνέχεια η οριοθέτηση της ΑΟΖ αποτελεί προγραμματική δέσμευση της ΝΔ. Με την Τουρκία να μην αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδος σε ΑΟΖ επιμένοντας μεταξύ άλλων και στο θέμα του Καστελλόριζου. Πως θα κινηθεί η Κυβέρνηση;

«Η Ελλάδα χάρη στη νευραλγική γεωπολιτική και γεωστρατηγική της θέση, διαθέτει έναν αναξιοποίητο φυσικό και ορυκτό πλούτο. Το είπε και ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα. Είναι μια πλούσια χώρα που δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τον πλούτο της. Είμαι σίγουρος πως η εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου εντός της Α.Ο.Ζ. θα δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης και θα αποτελέσει εφαλτήριο συνεργασιών σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο»


12) Πως βλέπετε την δράση των εταιριών χρυσού που διεκδικούν ένα μεγάλο μερίδιο στην εκμετάλλευση του υπόγειου πλούτου δίνοντας ψυχία και δημιουργώντας αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες λόγω των περιβαλλοντικών κινδύνων;

«Αντιλαμβάνομαι τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των τοπικών κοινωνιών. Ωστόσο τέτοιου είδους θέματα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης».


13) Ποια είναι η άποψή σας για την Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) αλλά και τους φόβους που διατυπώνονται για …καθεστώς Βουλγαρίας;

«Αφενός η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών θα προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις και θα συμβάλλει τα μέγιστα στον απεγκλωβισμό της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση.  Αφετέρου η οριοθέτησή τους θα πρέπει να γίνει με σαφή κριτήρια και προϋποθέσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα απόλυτα τα εργασιακά δικαιώματα».


14) Το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης αποτελεί πονοκέφαλο και για σας παρά την παρουσία της frontex,  των συνοριοφυλάκων και του στρατού;

«Αναμφίβολα το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την πατρίδα μας, το οποίο θίγει την ασφάλεια των συνόρων μας.  Κατ’ επέκταση, λοιπόν, αποτελεί και για το ΥΜΑΘ ένα ιδιαίτερο θέμα».


15)  Δίπλα στην Οικονομία υπάρχουν και τα Εθνικά θέματα. Γνωρίζετε την ευαισθησία που απαιτούν οι χειρισμοί τους τώρα που η οικονομική μας επιφάνεια κλονίζεται και κάποιοι καραδοκούν…

«Ασφαλώς και το γνωρίζω. Ισχυρή οικονομία σημαίνει ισχυρή χώρα. Για αυτό και πασχίζουμε καθημερινά να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της πατρίδας μας διεθνώς, ούτως ώστε να αποκτήσουμε και πάλι αυτοπεποίθηση ως Έλληνες και να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε  την εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό».

16)  Υπάρχουν επωφελείς συνεργασίες Ελλάδας – Τουρκίας και που τις εντοπίζετε;

«Τάσσομαι υπέρ της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης των λαών.  Ασφαλώς και δεν λησμονούμε το χθες. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να σκιάζει το παρόν. Στη δύσκολη παγκόσμια οικονομική συγκυρία, η ανάπτυξη πρέπει να αποτελέσει κοινή προτεραιότητα των δυο χωρών, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών».

17)  Κε Υπουργέ, πότε σκοπεύετε να επισκεφθείτε το νομό Ροδόπης και την Κομοτηνή;

     «Το συντομότερο δυνατόν. Σχεδόν κάθε εβδομάδα επισκέπτομαι μια Περιφερειακή Ενότητα της Βόρειας Ελλάδας και στο πρόγραμμα μου η Ροδόπη και η Κομοτηνή καταλαμβάνουν ιδιαίτερη θέση».


18) Δώστε μας ημερομηνίες σταθμούς ορόσημο στην ζωή και την καριέρα σας;

«Για κάθε γονέα οι ημερομηνίες που δεν ξεχνά ποτέ, είναι εκείνες της γέννησης των παιδιών του. Το ίδιο ισχύει και για εμένα. Όσον αφορά σε επίπεδο καριέρας, δεν μπορώ να λησμονήσω την πρώτη εκλογή μου ως βουλευτής Ν.Δ. στη Β´ Θεσσαλονίκης το 2004 και σαφώς την ημέρα που ο Πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή να με ορίσει επικεφαλής του ιστορικού Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης».


19)  Τι είναι αυτό που πραγματικά σας κάνει να λυγίσετε ως άνθρωπος;

«Η αδικία. Είναι κάτι που δεν το δέχομαι».

20)  Η οικογένεια είναι καταλύτης στην ζωή σας; Βλέπουμε ότι το βιβλίο σας «Δημόσια Παρέμβαση», το αφιερώνετε στη σύζυγό σας Γιώτα, σύντροφο της ζωής στα εύκολα και στα δύσκολα…

«Φυσικά και η οικογένεια μου είναι τα πάντα για εμένα. Ο οδηγός μου σε κάθε βήμα. Άλλωστε με τη σύζυγό μου Γιώτα έχουμε κοινή διαδρομή από τα φοιτητικά μας χρόνια και βρίσκεται δίπλα μου τόσο στα εύκολα, όσο και στα δύσκολα».


Προηγούμενο άρθροΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΜΑΘ κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επόμενο άρθροΕΠΑΡΣΗ ΣΗΜΑΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚ​Η