Συνέντευξη ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΚ-Η Β. ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ypes press002
ypes press002

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ»

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Η Βόρειος Ελλάδα επανήλθε στον χάρτη της ανάπτυξης»

Το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο ανασυστάθηκε βάζει και πάλι την Βόρεια Ελλάδα στο χάρτη της ανάπτυξης. Αυτό επισημαίνει με έμφαση ο Θόδωρος Καράογλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Κ». Ήταν λάθος η κατάργησή του το 2009, επιμένει ο υπουργός, ο οποίος έδωσε και προσωπική μάχη κατά αυτής της απόφασης του Γιώργου Παπανδρέου. Τώρα, έστω και με μειωμένα κονδύλια το υπουργείο έχει αναλάβει ένα επιτελικό ρόλο, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους επενδυτές και τις τέσσερις περιφέρειες της Β. Ελλάδας. Και παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία διατηρεί την αισιοδοξία του.


1. Θεωρείται ότι η μακροχρόνια πορεία σας στην πολιτική δικαιώθηκε από την επιλογή του Πρωθυπουργού να σας αναθέσει το ευαίσθητο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης;

«Κύριε Κωτσάκο δεν πρόκειται για καμία προσωπική δικαίωση. Η μόνη δικαιωμένη από την επανασύσταση του ΥΜΑΘ είναι η Βόρεια Ελλάδα. Η Μακεδονία και η Θράκη δικαιούνται να έχουν ένα Υπουργείο. Η λειτουργία του στην περιοχή μας είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα, όπως ισχυρίζονται ορισμένες οργανωμένες μειοψηφίες. Όχι μόνο για λόγους εθνικούς, αλλά για λόγους ουσίας. Με την κατάργηση του ΥΜΑΘ το 2009, η Βόρεια Ελλάδα βρέθηκε εκτός κυβερνητικού πλάνου. Ήταν μια λάθος επιλογή που στοίχισε στην Περιφέρεια. Η Βόρεια Ελλάδα, με τα σημαντικά προβλήματα ύφεσης και αποβιομηχάνισης αλλά και με τις ιδιαιτερότητες των συνόρων μας, έχει ανάγκη να διαθέτει ισχυρές δομές οι οποίες αφενός θα προασπίζουν τα δίκαια και τα συμφέροντα της πατρίδας μας και αφετέρου θα δίνουν καθημερινό αγώνα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας. Για αυτό και στόχος μας είναι το νέο ΥΜΑΘ να λειτουργήσει ως πολυ-εργαλείο ανάπτυξης. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο επαφίεται και η επιτυχία της αποστολής και του ρόλου του νέου Υπουργείου. Πιστεύω πως όταν έρθει η ώρα του απολογισμού, το πρόσημο θα είναι θετικό. Από την πλευρά μου σας διαβεβαιώνω πως θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά».

2. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης;

«Πρώτα από όλα θα ήθελα να επισημάνω πως η επανίδρυσή και η ενίσχυσή του ΥΜΑΘ με ουσιαστικές αρμοδιότητες, υπήρξε καθολική απαίτηση της Βόρειας Ελλάδας. 

Από εκεί και πέρα, στις 10 Αυγούστου, υπογράφηκε Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο στο νέο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης επιστρέφουν όλες οι αρμοδιότητες που είχε μέχρι την ημέρα κατάργησής του. Επιπλέον μέχρι στιγμής του έχει παραχωρηθεί και μια αποκλειστική αρμοδιότητα, αυτή της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, που αφορά στην υποδοχή, στον έλεγχο, στην αξιολόγηση και στην έγκριση ή όχι επενδυτικής πρότασης άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, νομικό ή φυσικό πρόσωπο, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Φλώρινα και την Καστοριά, επιθυμεί να κάνει μια επένδυση προϋπολογισμού άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα, δεν θα  χάνει χρόνο και χρήμα, μεταβαίνοντας στο Υπουργείο Ανάπτυξης στην Αθήνα, αλλά θα διευθετεί τις υποθέσεις του στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. Θέλουμε το νέο ΥΜΑΘ να λειτουργήσει ως ένα  ευέλικτο και αποκεντρωμένο Υπουργείο, το οποίο  θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών και παράλληλα θα διαδραματίσει επιτελικό ρόλο στην πορεία υλοποίησης του εθνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας μας».

3. Κύριε υπουργέ, ποια θεωρείται τα πιο σημαντικά θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε με την ανάληψη των καθηκόντων σας;

«Χωρίς δεύτερη σκέψη, σας απαντώ η ανεργία και η αποβιομηχάνιση. Η Μακεδονία και η Θράκη δοκιμάζονται σκληρά εξαιτίας της κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης, τα ποσοστά ανεργίας κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με το λουκέτο. Καθήκον μας, λοιπόν, είναι να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης ώστε να αποτελέσουν και πάλι οικονομικό, αναπτυξιακό, τουριστικό και πολιτιστικό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Αυτό μπορεί να γίνει με την προσέλκυση και την επιστροφή των επενδύσεων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την υλοποίηση των έργων υποδομών, την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας, του φυσικού πλούτου του τόπου μας».

4. Η οικονομική κρίση πόσο δυσχεραίνει το έργο σας;

«Σαφώς και η έλλειψη πόρων προκαλεί εμπόδια. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το ΥΜΑΘ διαθέτει προϋπολογισμό Γενικής Γραμματείας ύψους 6, 8 εκ. ευρώ. Και από αυτά τα χρήματα, μέχρι 30 Ιουνίου είχαν δαπανηθεί περίπου τα μισά. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες, όμως, είναι για να ξεπερνιούνται. Προσωπικά, κύριε Κωτσάκο, είμαι αισιόδοξος και πιστεύω πως στο τέλος θα βγούμε νικητές και από αυτήν την δυσκολία. Αυτήν την αισιοδοξία την αντλώ από το γεγονός ότι σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο βρίσκεται στο πλευρό μας και μάχεται μαζί μας για τη βελτίωση της ζωής των Βορειοελλαδιτών».

5. Πιστεύετε ότι αποτελεί υποβάθμιση η μη παρουσία κυβερνητικών παραγόντων αλλά και η μη συμμετοχή των ΔΕΚΟ στην ΔΕΘ;

«Σε καμία περίπτωση. Η 77η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης διεξάγεται κάτω από πρωτοφανείς οικονομικές συγκυρίες και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εποχής.  Μην ξεχνάτε, ωστόσο, πως στις 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Το προσωπικό ενδιαφέρον του Αντώνη Σαμαρά για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα δεν αμφισβητείται».

6. Εφέτος η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της. Με ποιες εκδηλώσεις θα εορτασθεί αυτό το γεγονός;

«Όσον αφορά στο κομμάτι των εκδηλώσεων, επιτρέψτε μου να μην αποκαλύψω το πλάνο μας, για ευνόητους λόγους. Σας διαβεβαιώνω, μόνο,  ότι το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης ετοίμασε πρόγραμμα λιτών εορταστικών εκδηλώσεων, το οποίο θα δημιουργήσει αίσθημα εθνικής ανάτασης σε όλους τους Μακεδόνες, με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Η επέτειος απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης αποδεικνύει ότι οι Έλληνες ενωμένοι κάνουμε θαύματα και μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε το χθες, να αντιμετωπίσουμε το σήμερα και να οραματιζόμαστε το αύριο».


7. Με δική σας πρωτοβουλία εδέχθη ο πρωθυπουργός τους παραγωγικούς φορείς στο ΜΑΞΙΜΟΥ, υπήρξε θετικό αποτέλεσμα και αν ναι πιο;

«Η σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς ήταν αποδοτική και υπενθυμίζω ότι πραγματοποιήθηκε μετά από περίπου δυο χρόνια. Ο Πρωθυπουργός άκουσε προσεκτικά τις θέσεις του ΕΕΘ, του ΒΕΘ, του ΕΒΕΘ, του ΣΕΒΕ και του ΣΒΒΕ και φρόντιζε να έχει απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου σε πραγματικό χρόνο να αντιμετωπίζονται ζητήματα που τίθεντο στο τραπέζι του διαλόγου».

8. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θεωρείται ότι θα εκμεταλλευτούν το ΕΣΠΑ ή ακόμη και ιδιωτικές επιχειρήσεις;

«Το ΕΣΠΑ είναι πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης και μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην τιτάνια προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια».


Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΜΑΘ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Επόμενο άρθρο‘Δ.Ε.Θ. ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ’ – Αρθρο του ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην εφημερίδα Free Sunday