Χαιρετισμός Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης στα εγκαίνια της έκθεσης “ALEXPO”-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

1484396865
1484396865

xΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ALEXPO»-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (13-07-2012)

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Επιμελητηρίου Έβρου,

κύριε Δήμαρχε της Αλεξανδρούπολης,

αγαπητοί συνάδελφοι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αξιότιμα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου,

(Σεβασμιώτατε), κυρίες και κύριοι.

 

Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή αλλά και χαρά να παρευρίσκομαι στα εγκαίνια της 15ης Διεθνούς Έκθεσης «ΑΛΕΞΠΟ», στην Αλεξανδρούπολη.

 

Τιμή γιατί ο Πρωθυπουργός μου ανέθεσε την ευθύνη ενός υπουργείου με μακρά και ιστορική πορεία και χαρά διότι η παρουσία μου στην Αλεξανδρούπολη, πιστοποιεί την υλοποίηση μιας προσωπικής δέσμευσης του κυρίου Αντώνη Σαμαρά, ότι το ΥΜΑ-Θ χωρά σε αυτό το υπουργικό σχήμα.

 

Η επανασύσταση  του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης σε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα, δεν έχει μόνο συμβολικούς λόγους αλλά και ουσιαστικούς.

 

Μπορεί κατά το παρελθόν το ΥΜΑ-Θ να μην είχε τον ουσιαστικό χαρακτήρα που έπρεπε, σήμερα όμως έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση και συνάμα μια μεγάλη ευκαιρία.

 

Να κάνουμε τη λέξη «Ανάπτυξη» συνώνυμη του Υπουργείου.

 

Είμαι πεπεισμένος  πως με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά καθώς, μέσω της αποκέντρωσης δομών, θα μπορέσει να επιτύχει ισχυρό αναπτυξιακό αποτέλεσμα και φυσικά καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

Και κάνω ιδιαίτερη αναφορά στο τελευταίο, διότι αυτή είναι

η προσωπική μου δέσμευση, την οποία είμαι αποφασισμένος να πετύχω.

 

Διότι, μόνο αν καταρτίσουμε την αναπτυξιακή ατζέντα

της Μακεδονίας και της Θράκης, θα δρομολογήσουμε

και θα κάνουμε πραγματικότητα την επίλυση μιας σειράς χρόνιων προβλημάτων που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες.

 

Ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης δεν είναι μόνο για τους τύπους. Καθήκον του είναι να διεκδικεί για τον τόπο του και να είναι χρήσιμος στην κοινωνία.

 

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

 

Συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης, στηρίζοντας τη ξεχασμένη ορεινή Βόρεια Ελλάδα, υλοποιώντας πολιτικές για την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου και αποδεικνύοντας καθημερινά ότι το κράτος βρίσκεται κοντά σε κάθε έναν και σε κάθε μία που έχουν ανάγκη.

 

Θέλουμε, δηλαδή ένα Υπουργείο εξωστρεφές, σύμμαχο του πολίτη στην καθημερινότητά του.

 

Είμαι σίγουρος πως όλα τα παραπάνω τα έχετε ξανακούσει στο παρελθόν. Είμαι, όμως, εδώ και σας κοιτάζω στα μάτια, διαβεβαιώνοντας έναν προς έναν, ότι τόσο εγώ όσο και ο Πρωθυπουργός έχουμε όρεξη, στόχους, αλλά και την πολιτική βούληση να εξελιχθεί το Υπουργείο σε ζωτική μονάδα του αποκεντρωμένου κρατικού μηχανισμού.

 

 

 

Παράλληλα σας διαβεβαιώνω πως είμαι έτοιμος να συγκρουστώ και με κάθε λογής νοοτροπίες, οι οποίες εμφανίζουν τις πολιτικές ηγεσίες ως επαίτες πόρων και όχι ως εμπνευστές αναπτυξιακών πολιτικών.

 

Για να αποτελέσει η Θράκη οικονομικό και τουριστικό κόμβο, θα πρέπει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να συνδεθεί τόσο με την Εγνατία Οδό όσο και με το σιδηροδρομικό δίκτυο, ώστε να εξελιχθεί σε μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο.

 

 

Η αλήθεια είναι πως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Γνωρίζω ότι θα ανεβούμε μια ανηφόρα. Ωστόσο, έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες όλων μας.

 

Από τις 18 Ιουνίου η Ελλάδα κάνει ένα νέο, ελπιδοφόρο, ξεκίνημα.

 

 

 

 

 

 

Κυρίες και κύριοι,

Είναι γνωστό ότι η Μακεδονία και η Θράκη έχουν πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση. Δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι τα ποσοστά ανεργίας στην περιοχή είναι στα υψηλότερα πανελλαδικά επίπεδα τα τελευταία χρόνια.

 

Δυστυχώς η υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων, οι διαδοχικές έκτακτες εισφορές, το υψηλό εργατικό κόστος και οι στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.  

 

Τολμώ, ωστόσο, να πω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανασφάλεια των Ελλήνων για το μέλλον, γεγονός που οδήγησε σε αποεπένδυση με αποτέλεσμα σε μια τριετία να καταγράφεται σωρευτική ύφεση της τάξης του 25%.

 

Εύλογα, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα. Υπάρχει άλλος δρόμος;

 

Σας απαντώ ευθέως ναι.

 

 

 

 

Κύριο συστατικό αναστροφής του κλίματος είναι η εφαρμογή μιας πολιτικής που θα έχει ως βασικούς πυλώνες τη μείωση της φορολογίας και του εξωγενούς κόστους των επιχειρήσεων, τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για πολλά χρόνια, την ολοκλήρωση των έργων υποδομής ώστε να διευκολυνθούν οι μεταφορές, την υιοθέτηση επενδυτικών κινήτρων, την ενίσχυση της  ρευστότητας στην αγορά μέσω τραπεζών, την εφαρμογή ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ και τα ΣΔΙΤ καθώς και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

 

Γνωρίζω, επίσης, ότι η προσέλκυση νέων επενδύσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση.

 

Ξέρω, όμως, πολύ καλά ότι οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας, του φυσικού πλούτου του τόπου μας.

 

Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε βήματα μπροστά, να δουλέψουμε και να τα καταφέρουμε.

 

Η προσπάθεια είναι συλλογική.

 

Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, βλέπετε, είναι κύτταρο ενός ζωντανού οργανισμού. Κομμάτι ενός συνόλου το οποίο αποτελούμε όλοι εμείς, ανεξάρτητα από ποια θέση και αν προσφέρει ο καθένας.

 

Τις μάχες δεν τις κερδίζουν τα αξιώματα και οι καρέκλες. Υπουργείο, Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί φορείς, ο κάθε ένας πολίτης, οφείλουμε να πορευτούμε μαζί.  

 

Μεμονωμένες και σκόρπιες ενέργειες είναι συνήθως καταδικασμένες να αποτύχουν.

 

Για αυτό και σήμερα σας καλώ να μοιραστούμε σκέψεις, ιδέες και προτάσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας. 

 

Η Θράκη το δικαιούται, η Μακεδονία το δικαιούται, η Ελλάδα το δικαιούται.

 

Ήρθε η ώρα να σκεφτόμαστε στο «εμείς» και όχι στο «εγώ».

 

Σήμερα ξεκινάει μια νέα προσπάθεια που έχει μια διαδρομή. Αυτή που οδηγεί στην επιτυχία και την αποτελεσματικότητα. Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης δηλώνει και πάλι «παρών» στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, δίνοντας παράλληλα συμβολικό εθνικό μήνυμα και δημιουργώντας έναν πυρήνα ανάπτυξης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

 

 

Με τις σκέψεις αυτές, κηρύσσω την έναρξη της 15ης Διεθνούς Έκθεσης «ΑΛΕΞΠΟ» Έβρος-Ελλάδα, ευχόμενος να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στήριξης του Εβρίτικου επιχειρείν.

 

Ήδη έχει γίνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα, καθώς ανάμεσά μας βρίσκονται εκπρόσωποι Επιμελητηρίων ξένων χωρών, επιχειρηματίες από τρίτες χώρες και εκπρόσωποι κρατών που για πρώτη φορά συμμετέχουν στην Έκθεση, επισφραγίζοντας με την παρουσία τους τον εξωστρεφή χαρακτήρα της.

 

 

 

Στόχος και ευχή όλων μας είναι η «ΑΛΕΞΠΟ» να αποτελέσει σημείο αναφοράς αλλά και μηχανισμό κινητοποίησης του επιχειρηματικού δυναμικού, τόσο του Έβρου όσο και των γειτονικών περιοχών, προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη, η σταθερότητα και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας.

 

Ίσως έτσι επιτευχθεί το αναγκαίο για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας άνοιγμα της αγοράς εργασίας, μέσω νέων παραγωγικών μοντέλων.

 

 

Εύχομαι, ολόψυχα καλή επιτυχία στη «15η ΑΛΕΞΠΟ» και κηρύσσω την έναρξή της!

 

 Σας ευχαριστώ  

Προηγούμενο άρθροΤα μέλη του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού υποδέχτηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, ο Υπουργός Θεόδωρος Καράογλου
Επόμενο άρθροΘ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ”