ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΑ ΕΓKAINIA ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

ypes press002
ypes press002
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΑ ΕΓKAINIA ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

Σεβασμιότατε,

αγαπητοί συνάδελφοι του Ελληνικού Κοινοβουλίου,

εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

κυρίες και κύριοι.

Είναι πραγματικά μεγάλη μου τιμή να παρευρίσκομαι στα εγκαίνια του «Λαογραφικού Μουσείου» της Ιεράς Μητρόπολης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Μια πρωτοβουλία που έχει ξεχωριστή σημασία για τον τόπο μας.

Σε μια εποχή όπου κυριαρχούν η απαισιοδοξία και η στασιμότητα, η υλοποίηση τέτοιων ενεργειών αποτελεί μήνυμα ελπίδας και δίνει την ευκαιρία στους παλαιότερους να ξαναθυμηθούν τον τόπο τους, στους νεότερους να τον θαυμάσουν και στα παιδιά μας να τον ανακαλύψουν.

Ο λαός μας συνηθίζει να λέει πως όσοι ξεχνούν το παρελθόν, δεν έχουν μέλλον.

Συμφωνώ.

Για αυτό και εύχομαι τούτη η πρωτοβουλία να αγκαλιαστεί θερμά από όλους εσάς που αγαπάτε αυτόν τον ευλογημένο τόπο και τις παραδόσεις του, προκειμένου πολύ σύντομα η υπάρχουσα συλλογή να εμπλουτιστεί με ό,τι καλύτερο διαθέτει η γη του Λαγκαδά. Άλλωστε, αυτά τα εκθέματα αποτελούν κομμάτι της ψυχής μας.

Είναι όλα εκείνα τα στοιχεία που φωτίζουν την εθνική μας ταυτότητα, την κληρονομιά των προγόνων μας, την ιστορική μας παράδοση.

Είναι όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα, που ενώνουν το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο.

Γιατί η παράδοση, φίλες και φίλοι, δεν περιορίζεται μόνο στα μουσεία.

Είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές μας και αποτελεί μέρος των αξιών με τις οποίες μας μεγάλωσαν οι γονείς μας.

Παράλληλα, η σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει πως όσο υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι, διάθεση αλλά και πίστη, όλα αυτά τα ιδανικά παραμένουν ζωντανά και είναι χρέος μας να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.

Αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια στέκεται η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η οποία στο πλαίσιο των δράσεων της για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εμπνεύστηκε, σχεδίασε και υλοποίησε τη δημιουργία του λαογραφικού μουσείου στην πόλη του Λαγκαδά.

Όπως συμβαίνει, συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες. Κυρίως οικονομικές.

Ιδίως σήμερα που η χώρα μας περνά δύσκολες στιγμές. Η επιθυμία όμως Εκκλησίας και κλήρου για προσφορά στο σύνολο, τις υπερνικούν.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζετε ότι δεν λέω μεγάλα λόγια, ούτε δίνω βαρύγδουπες υποσχέσεις.

Σήμερα, όμως, σας κοιτώ στα μάτια έναν προς έναν και σας δηλώνω με το χέρι στην καρδιά, ότι το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης θα σταθεί συμπαραστάτης στο κορυφαίο πνευματικό και φιλάνθρωπο έργο το οποίο επιτελεί η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, με πρωτεργάτη το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ιωάννη.

Είμαστε τυχεροί, γιατί το τιμόνι της τοπικής εκκλησίας του Λαγκαδά έχει αναλάβει με σθένος και αποφασιστικότητα ένας Ιεράρχης που τιμά την αποστολή του.

Η προσπάθεια που κάνει η πατρίδα μας είναι τιτάνια.

Οι θυσίες σας, οι θυσίες μας, πρέπει να πιάσουν τόπο και θα πιάσουν τόπο.

Και να θυμάστε κάτι τελευταίο.

Τις μάχες δεν τις κερδίζουν τα αξιώματα και οι καρέκλες. Υπουργείο, Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί φορείς, ο κάθε ένας πολίτης, οφείλουμε να πορευτούμε μαζί.

Σας ευχαριστώ.

Ένας Ιεράρχης, ο οποίος συνεχίζει και επεκτείνει το έργο του Μακαριστού κυρού Σπυρίδωνα. Ένας άξιος πνευματικός ηγέτης που ζει μέσα στην κοινωνία και όχι έξω από αυτήν.

Ένας ηγέτης που δίνει το παράδειγμα ενός αγαθού λεβίτη, που διδάσκει ήθος, αξιοπρέπεια, αγάπη για τα Θεία, την πατρίδα και τον συνάνθρωπο, σε καιρούς μάλιστα χαλεπούς.

Τα σημερινά εγκαίνια, λοιπόν, αποτελούν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Σεβασμιότατος για την ανάδειξη του πολιτισμού, την προαγωγή και τη διατήρηση των ηθών και των εθίμων.

Πολιτεία και Εκκλησία, άλλωστε, πορεύονται και αγωνίζονται από κοινού, για να στηρίξουν όλους εκείνους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

Φίλες και φίλοι,

Το νέο Λαογραφικό Μουσείο όχι μόνο καταγράφει την ιστορία του τόπου μας, αλλά μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και εστία πολιτισμού και εκδηλώσεων για την ευρύτερη περιοχή.

Στηρίζοντας το Μουσείο, στηρίζουμε την τοπική οικονομία και της δίνουμε πολύτιμες ανάσες σε μια δύσκολη εποχή.

Προσελκύοντας τουρίστες ανοίγουμε δρόμους για ένα καλύτερο και ποιοτικότερο αύριο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην παραγωγή παιδείας και πολιτισμού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στη σημερινή τελετή εγκαινίων και να σας διαβεβαιώσω πως με τη βοήθεια του Θεού, θα τα καταφέρουμε.

Η προσπάθεια που κάνει η πατρίδα μας είναι τιτάνια.

Οι θυσίες σας, οι θυσίες μας, πρέπει να πιάσουν τόπο και θα πιάσουν τόπο.

Και να θυμάστε κάτι τελευταίο.

Τις μάχες δεν τις κερδίζουν τα αξιώματα και οι καρέκλες. Υπουργείο, Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί φορείς, ο κάθε ένας πολίτης, οφείλουμε να πορευτούμε μαζί.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ Γ. ΚΑΤΣΑΝΗ
Επόμενο άρθροΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ