Εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης με θέμα “Ενέργεια και περιβάλλον” πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πτολεμαΐδα με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Προστασίας Περιβάλλοντος

ypes press002
ypes press002
Εκδήλωση με θέμα «Ενέργεια και περιβάλλον» οργάνωσε σήμερα το πρωί στην Πτολεμαΐδα του Ν. Κοζάνης η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Προστασίας Περιβάλλοντος,  σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας  Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Συντονιστής ήταν ο Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής κ. Δημήτριος Αδαμίδης,  που εκπροσώπησε την Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας, πήραν μέρος 250 μαθητές και μαθήτριες των πέντε Δημοτικών Σχολείων και του ενός Νηπιαγωγείου της πόλης, 50 από την ευρύτερη περιοχή, καθώς και οι παιδαγωγικές ομάδες των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης Φλώρινας και Καστοριάς.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε εκπαιδευτικές βιωματικές δραστηριότητες σχετικές με την ενέργεια και έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητών Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων από όλη τη Βόρεια Ελλάδα με θέμα το περιβάλλον, παρουσίαση περιβαλλοντικών προγραμμάτων και μουσικές εκδηλώσεις. Ακολούθησε  επίδειξη από φωτοβολταϊκά και βιοκλιματικό σπίτι.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κα Θεοδώρα Τζάκρη, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, απέστειλε θερμό χαιρετισμό, τον οποίο διάβασε η Διευθύντρια της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης κα Μαρία Ατσαλάκη – Λαμπροπούλου.

Τέλος, απονεμήθηκαν έπαινοι και ενθύμια συμμετοχής σε όλα τα σχολεία, οι μαθητές των οποίων συμμετείχαν με έργα τους στην εκδήλωση.

Στον χαιρετισμό της η κα Τζάκρη τόνισε τα εξής:

«Το Περιβάλλον ορίζεται από εμάς. Στην Πτολεμαΐδα, την πόλη των οροπεδίων, το περιβάλλον το δημιουργήσαμε εμείς, οι άνθρωποι. Ένα ενεργειακό κέντρο που σχεδιάστηκε πριν από πολλές δεκαετίες, σήμερα εξακολουθεί να είναι ενεργό, επειδή στη χώρα μας δεν παραδεχόμαστε εύκολα τις αλλαγές της πολιτικής και περιμένουμε μάλλον μοιρολατρικά την εξέλιξή τους.

Γι’ αυτό και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην εκπαιδευτική κοινότητα της Δυτικής Μακεδονίας, που με συντονιστή τον σχολικό Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής κ. Αραμίδη, μας καλεί σήμερα στην Πτολεμαΐδα, να καμαρώσουμε το έργο των μικρών μαθητών, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο, που θα ξετυλίξουν διάφορες πτυχές της ενέργειας και των επιπτώσεων της σύγχρονης ζωής στο περιβάλλον, ενώ με τη βοήθεια της Τέχνης θα καταλάβουμε περισσότερα γι’ αυτά που κλείνουν τα ίδια τα παιδιά στις ευαίσθητες καρδιές τους.

Η αναζήτηση του βιώματος για να πλαστούν νέες συνειδήσεις, νέες παντοδύναμες αρχές και αξίες στην καθημερινή μας ζωή, είναι η πιο επίμονη και ευαίσθητη εκπαιδευτική πράξη. Μακριά από καλλωπισμούς και πολύ κοντά στη σκληρή πραγματικότητα, η καταγγελία, η υπόμνηση, το σχόλιο, η κριτική του παιδιού, του μικρού μαθητή και του ανήσυχου εφήβου, εξακολουθούν να αποτελούν για όλους μας πηγή έμπνευσης, είτε βρισκόμαστε στο έργο της διαχείρισης και του σχεδιασμού, είτε είμαστε χρήστες και καταναλωτές του ενεργειακού αποθέματος της χώρας μας.

Ακούγοντας και βλέποντας το έργο των παιδιών και την αξιοζήλευτη απόδοση και επιμονή των δασκάλων και των καθηγητών τους, αισθανόμαστε ότι το μέλλον της Πτολεμαΐδας, το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας, το μέλλον της Ελλάδας, βρίσκεται σε σωστά και ώριμα χέρια, παρά τις μικρές ηλικίες που σήμερα μας τριγυρίζουν.
Επειδή πρωτίστως είμαι μια εργαζόμενη μητέρα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω όλους, ότι το έργο σας εκτιμάται και υποστηρίζεται από ολόκληρη την κοινωνία. Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά, ένας δημόσιος έπαινος για την εκπαιδευτική μας κοινότητα.

Θεοδώρα Τζάκρη».

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση της Υφυπουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τεχνόπολης
Επόμενο άρθροΣυνάντηση της Υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Τζάκρη με τον νεοεκλεγέντα Πρύτανη του ΑΠΘ κ. Γ. Μυλόπουλο