ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»

ypes press002
ypes press002

ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ …ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ


1) Κύριε υπουργέ, η ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων βρίθει πληροφοριών για επιστολές εισηγήσεις και παραινέσεις με αποδέκτη τον πρωθυπουργό, για αλλαγές προσώπων ή ακόμα και ευρύ ανασχηματισμό. Να αναμένουμε τέτοιες εξελίξεις ενόψει ή κατόπιν ΔΕΘ, για την αναστροφή του πολιτικού κλίματος;

Αντίκειται στη φιλοσοφία μου, κάθε δημόσια απόπειρα να προγνώσω ή να υποδείξω αποφάσεις που μόνο ο Πρωθυπουργός είναι αρμόδιος να λάβει. Ο Κώστας Καραμανλής, είναι εκείνος που μας αξιολογεί όλους και είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει αν και πότε θα πρέπει να προβεί σε αλλαγές. Ουδείς εξ ημών έχει «συμβόλαιο» με το αξίωμα που ο πρωθυπουργός μας ανέθεσε, όχι ως τίτλο τιμής, αλλά για να παράγουμε έργο. Ο ρόλος μας δεν είναι να κάνουμε υποδείξεις στον Πρωθυπουργό, αλλά να φροντίζουμε να ανταποκρινόμαστε στις δικές του υποδείξεις. Και αυτό έχω την πεποίθηση ότι γίνεται. Παράγουμε έργο ως Κυβέρνηση. Αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που στην Ελλάδα είναι αισθητά μικρότερες από ότι σε άλλες χώρες, ενώ θα ήταν πολύ χειρότερες, αν δεν ήταν αυτή η Κυβέρνηση μαυτόν τον Πρωθυπουργό στο τιμόνι. Το κυβερνητικό έργο προχωρά με διαρκώς πιο γοργούς ρυθμούς, παρά την αντίξοη διεθνή οικονομική συγκυρία. Αυτό που χρειάζεται, είναι να απεμπλακούμε από την εκλογολογία και τη σεναριολογία και αντί να δίνουμε τροφή σ εκείνους που θέλουν να διαμορφώσουν την πολιτική ατζέντα σε βάρος της πολιτικής ουσίας, να φροντίσουμε όλοι, Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη, να προβάλουμε το έργο που έχει επιτελεστεί και συνεχίζει να επιτελείται σε όλους τους τομείς. Το πολιτικό κλίμα το διαμορφώνει πρώτα η πολιτική δράση, η αποτελεσματική δράση.

2) Ο χρόνος δράσης μέχρι τον Μάρτιο είναι αρκετός για να διαμορφωθεί ένα πιο θετικό κλίμα για την Κυβέρνηση; Διότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συναινέσει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για να απαντήσω στο πρώτο σκέλος, θεωρώ πως τα αποτελέσματα  της πολιτικής μας είναι ήδη ορατά και θα γίνουν ακόμα πιο αισθητά τους επόμενους μήνες. Εργαζόμαστε προσηλωμένοι σ` αυτά χρειάζεται ο τόπος και τα οποία ζητούν επιτακτικά οι πολίτες: Πιστή και άμεση υλοποίηση του προγράμματός μας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, εντατικοποίηση και επίσπευση των ρυθμών παραγωγής έργου, συνεχής ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας. Η Κυβέρνηση απευθύνεται στους πολίτες με το έργο της και την υπεύθυνη πολιτική στάση του Πρωθυπουργού, που επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα αυτού του τόπου. Την ίδια στιγμή ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, εκλογολογούν χωρίς να προσφέρουν τίποτα εποικοδομητικό. Καθοδηγούνται από την εξουσιολαγνεία που φανερά τους διακατέχει. Έφτασαν στο σημείο να προαναγγέλουν ότι θα ευτελίσουν το Σύνταγμα, ότι θα μετατρέψουν τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκλογικό παίγνιο και ότι θα «τσαλακώσουν» την προσωπικότητα του Κάρολου Παπούλια, ζητώντας του ουσιαστικά, να εμπλακεί στα δικά τους μικροκομματικά παιχνίδια. Όταν ένα Κόμμα και ένας Πολιτικός Αρχηγός που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τη χώρα, δεν διστάζουν να υποτάξουν το Σύνταγμα στην εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, αξιολογούνται από τους πολίτες ανάλογα.

3) Το θέμα όμως είναι, αν κατά τη γνώμη σας έχει «κλειδώσει» η διεξαγωγή εκλογών τον Μάρτιο, ή αν πιστεύετε ότι μπορεί η Κυβέρνηση και ο Καραμανλής να ξεπεράσουν το «σκόπελο».

Προσωπικά, πιστεύω ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ θα αποδειχτεί μπούμερανγκ για την αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν πιστεύω ότι ο Μάρτιος αποτελεί «σκόπελο» της Κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί σαν να μην υπάρχουν οι μισοί Έλληνες που επέλεξαν να στείλουν μήνυμα δια της αποχής στις τελευταίες εκλογές. Τι έγινε; Το ξεχάσανε κάποιοι κιόλας το μήνυμα αυτό; Σας διαβεβαιώνω πως εμείς δεν το ξεχνάμε. Αντιθέτως το ενστερνιζόμαστε και το μετατρέπουμε σε οδηγό για σκληρότερη δουλειά και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Και αυτό τελικά θα μετρήσει.

4) Στον δικό σας τομέα ευθύνης, πως μεταφράζεται αυτή η επιτάχυνση ρυθμών και αποτελεσμάτων που αναφέρετε;

Μόλις προ ημερών ολοκληρώθηκαν σημαντικές διαδικασίες, σε δύο μεγάλα projects στα οποία πρωταγωνιστεί το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Η Επιτροπή για την Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, της οποίας είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής, κατέληξε σε ομόφωνη γνωμοδότηση υπέρ δύο περιοχών που προκρίνονται για τη χωροθέτηση του νέου Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου, στην περιοχή του ΤΕΙ και στα όρια των Δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας. Λίγα 24ωρα νωρίτερα, το Δ.Σ. της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. γνωμοδότησε για την οριοθέτηση της Ζώνης στην ανατολική Θεσσαλονίκη εισηγούμενο συγκεκριμένες τοποθεσίες. Τα δύο αυτά projects, έχουν τεράστια σημασία για την ισόρροπη και διαρκή ανάπτυξη της Θεσααλονίκης περιοχής και είναι αυτά που θα μεταβάλλουν το αναπτυξιακό τοπίο της ευρύτερης περιοχή τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα προχωρούμε τη διαδικασία ενίσχυσης της ΕΥΑΘ ΑΕ με έναν στρατηγικό εταίρο που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της και στην βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Βάλαμε στην αφετηρία του, το έργο κατασκευής Μαρίνας Σκαφών Αναψυχής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Δρομολογήσαμε δράσεις για την τόνωση της επιχειρηματικής αισιοδοξίας στη Βόρεια Ελλάδα, μέσα από όργανα που συστάθηκαν  στο ΥΜΑΘ, όπως το Άτυπο Συμβούλιο Περιφερειακής Τουριστικής Ανάπτυξης και το Επιχειρηματικό Φόρουμ. Ενισχύσαμε τα εργαλεία τουριστικής προβολής της Βόρειας Ελλάδας, με τη δημιουργία μιας Διαδικτυακής Πύλης Σημείων Ενδιαφέροντος. Ο λαός λέει «τρέχω και δεν φτάνω». Ε, νομίζω ότι στην περίπτωση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης πλέον, αυτό το έχουμε ανατρέψει. Για τη Βόρεια Ελλάδα, τρέχουμε και φτάνουμε! Φτάνουμε στους στόχους μας. Και αυτό μας δίνει δύναμη να θέτουμε νέους στόχους και να τρέχουμε ακόμη περισσότερο.

5) Το Κυβερνητικό έργο στη Βόρεια Ελλάδα, συνολικά ικανοποιεί ως Βορειοελλαδίτη;

Οπωσδήποτε.  Δείτε τα μεγάλα έργα, όπως το μετρό στη Θεσσαλονίκη, τα έργα στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι της πόλης, την Εγνατία Οδό που ολοκληρώθηκε, τα ενεργειακά έργα που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί, καθιστώντας τη Βόρεια Ελλάδα σημαντικό κόμβο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Δείτε τα άλλα μικρά ή μεγαλύτερα οδικά έργα, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας αστικού τύπου, τον αναπτυξιακό νόμο που ενίσχυσε το επενδυτικό κλίμα. Μέσα σε πέντε χρόνια, έχει προχωρήσει για τη Μακεδονία και τη Θράκη τόσο έργο, που δεν είχε συντελεστεί όλη την εικοσαετία που προηγήθηκε. Και πιστεύω ότι την πεποίθηση αυτή, τη συμμερίζονται και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας στο σύνολό τους.


6) Σας ανησυχεί η αδιάλλακτη και κατά καιρούς προκλητική στάση των Σκοπιανών στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου; Πιστεύετε ότι πρέπει να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες;

Δεν ανησυχώ καθόλου όσο η Ελλάδα έχει μια Κυβέρνηση της Ν.Δ. με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης και ένα Πρωθυπουργό που καταφέρνει εντυπωσιακές νίκες -όπως στο Βουκουρέστι – καθιστώντας αδιαπέραστη την κόκκινη γραμμή που έχουμε χαράξει ως Ελλάδα, για την «συνάντησή» μας με το γειτονικό κρατίδιο. Οι πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν από τα Σκόπια, για να καλύψουν την απόσταση από την δική τους πλευρά. Όσο δεν το κάνουν, η δική τους χώρα είναι αυτή που ζημιώνεται.


 


Προηγούμενο άρθροME ΟΜΟΦΩΝΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΥΠΕΡ ΔΥΟ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΘ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΣΕΪΧ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.