ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

1484397177
1484397177
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» η εκδήλωση με θέμα: «Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ – Μηχανισμοί Στήριξης της Επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και τη Θράκη» που οργάνωσε το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργού κ. Σταύρου Καλαφάτη, για την ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας της βορειοελλαδικής επιχειρηματικής κοινότητας με ευρωπαϊκές δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας.

 Τόσο στη διάρκεια της εκδήλωσης, όσο και στη διάρκεια της σύσκεψης του Επιχειρηματικού Φόρουμ Μακεδονίας – Θράκης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, ο Υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Πλούταρχος Σακελλάρης και ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Ελευθέριος Σταυρόπουλος, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους εκπροσώπους επιμελητηρίων και επιχειρηματικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, αντίστοιχα:

 Το θετικό επενδυτικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται στη Βόρεια Ελλάδα, από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης, τα έργα υποδομής που υλοποιούνται, καθώς και τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που έχει αποκτήσει η ατζέντα θεμάτων και οι δράσεις του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης για το τρέχον έτος.
 Τις δυνατότητες των επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας για άμεση ή έμμεση (μέσω συνεργαζόμενων με την ΕΤΕπ ελληνικών τραπεζών), αξιοποίηση κεφαλαίων ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 Την πορεία αλλά και την τρέχουσα εξέλιξη του Επιχειρηματικού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ-2) και τις ευκαιρίες που ανοίγονται μέσω αυτού, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή τη δημιουργία νέων.

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, έγινε δεκτή με εξαιρετικά θετικά σχόλια από τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας που ζήτησαν να συνεχιστεί η προσπάθεια για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και την άμεση ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας, για τα μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη και την εκδήλωση ενημέρωσης των Βορειοελλαδιτών Επιχειρηματιών, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης τόνισε:

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί στο πλαίσιο του επιχειρηματικού φόρουμ για τη Βόρεια Ελλάδα που έχουμε συστήσει τους τελευταίους μήνες ως Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων. Ήταν σημαντικό ότι με τον κ. Σακελλάρη μπορέσαμε και ανοίξαμε ένα δίαυλο επικοινωνίας, ένα νέο δρόμο μέσα από τον οποίο θα μπορούμε να έχουμε πληροφορίες άμεσες με σκοπό να γίνουν πιο οικεία τα προγράμματα αλλά και οι τρόποι στήριξης που μπορούν να τύχουν οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εγκαινιάσαμε την επικοινωνία  της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδος με ένα πολύ σημαντικό οργανισμό όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα,  με σκοπό να γίνουν πιο οικείοι οι τρόποι επίλυσης ζωτικών προβλημάτων που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να γίνουν πιο ξεκάθαρες οι προοπτικές για επενδύσεις, με τη στήριξη της ΕΤΕπ. Παράλληλα συζητήσαμε το ενδεχόμενο επιχειρηματικών αποστολών στο χώρο που εδρεύει η ευρωπαϊκή τράπεζα και έχουμε συμφωνήσει και για αλλά εγχειρήματα που έχουν να κάνουν με αναπτυξιακά προγράμματα ή διακυβεύματα που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.»

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, υπογράμμισε:

«Είχα την ευκαιρία να έχω μια συνάντηση με τον κ. Υπουργό και τον ειδικό γραμματέα, με εκπροσώπους 16 επιμελητηρίων και επιχειρηματικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα σύσκεψη , ακούσαμε τις ανησυχίες τους  και  το άγχος τους κάποιες φορές  για την επιβίωση τους. Από τη δίκη μου την πλευρά, τους εξήγησα τους τρόπους με τους οποίους η τράπεζα μας μπορεί να έρθει αρωγός και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τις μεγαλύτερες, πάντα για την στήριξη και την χρηματοδότηση επενδυτικών έργων, τα οποία προωθούν και  την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Είμαστε στο πλευρό τους αλλά και στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας

Ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του ΥΠ.ΑΝ. κ. Ελευθέριος Σταυρόπουλος, δήλωσε:

«Νομίζω ότι η θετική σταδιοδρομία του Υπουργού Σταύρου Καλαφάτη ως υφυπουργού Ανάπτυξης, σήμερα δίνει τη δυνατότητα στη Βόρεια Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτή την εμπειρία, προκειμένου το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης να γίνει πραγματικά ένας καταλύτης, να φέρει κοντά της επιχειρηματική κοινότητα  προκειμένου να βρούμε δρόμους ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα. Ήταν πάρα πολύ χρήσιμη η συνάντηση με όλους τους πρόεδρους των παραγωγικών φορέων και της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας. Είχαν την δυνατότητα να ακούσουν πάρα πολύ χρήσιμα πράγματα από τον κ. Σακελλάρη, για εργαλεία και δυνατότητες που τους δίνονται, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, για οικονομικές επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις, αλλά και να ενημερωθούν για τα προγράμματα που έχουν ενεργοποιηθεί από το ΕΣΠΑ και ειδικά από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα» . Ήδη οι δράσεις τις όποιες έχουμε ξεκινήσει και δρομολογήσει ξεπερνούν τα 950 εκατομμύρια ευρώ. Τρέχουν αρκετά προγράμματα αυτή την περίοδο, για νέες επιχειρήσεις, για την μεταποίηση, τις «πράσινες» οικοδομές και την «πράσινη» επιχειρηματικότητα, καθώς φυσικά, και για συμπράξεις επιχειρήσεων με τεχνολογία ιδρύματα».

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ