Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΠΑΡΕΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ypes press002
ypes press002

Ο Υπουργός  Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης παρέστη σήμερα το πρωί στη Διασυνοριακή Πολιτιστική Συνάντηση, που διοργάνωσε ο Δήμος του Ζλάτογκραντ της Βουλγαρίας, στο Παρεκκλήσι των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην  Κορυφή Κωνσταντίνου στα Σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας. Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.000 Έλληνες και Βούλγαροι κάτοικοι της ευρύτερη περιοχής, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προαγωγής της διασυνοριακής συνεργασίας με το Νομό Ξάνθης της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Σεργκέι Στανίσεφ, ο Πρόεδρος του Κόμματος GERB κ. Τσβέταν Τσβετάνοφ, ο Νομάρχης του Σμόλιεντ, ο Δήμαρχος του Σμόλιεντ, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης και εκπρόσωποι των Εκκλησιαστικών Αρχών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, με την απονομή του αξιώματος του επίτιμου πολίτη και κλειδιού του Ζλατογκραντ , για την προσφορά του στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας των πολιτών.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης είπε μεταξύ των άλλων:

                «Αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ, αποτυπώνει την εικόνα και την ποιότητα της συνύπαρξης που θέλουμε να έχουν οι λαοί όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

                Σήμερα, εδώ, γύρω από αυτό το κοινό παρεκκλήσι που επισκέπτονται και ανάβουν το κερί τους προσευχόμενοι Έλληνες και Βούλγαροι, αποκτούν οντότητα τα Βαλκάνια που θέλουμε.

                Μένουν πίσω, στο διδακτικό, αλλά αχρείαστο πια παρελθόν, τα Βαλκάνια των εντάσεων, των διενέξεων, των συγκρούσεων.

                Σ` αυτή την κορφή, αναπνέουν καθαρό αέρα τα Βαλκάνια της συνεργασίας, της συμφιλίωσης, της αρμονικής συνύπαρξης, της συνεργασίας.

                Η λέξη «σύνορο» γίνεται μια γέφυρα που ενώνει και όχι μια γραμμή που χωρίζει λαούς.

                Έλληνες και Βούλγαροι, αρχές και πολίτες του Ζλάτογκραντ, αρχές και πολίτες της Ξάνθης, εκπέμπουν στους λαούς ολόκληρης τη χερσονήσου του Αίμου, το παράδειγμα της ποιότητας ζωής που βασίζεται στη φιλία, σε όσα μας συνδέουν στον κοινό δρόμο προς το μέλλον.

                Η κυβέρνηση που υπηρετώ, η Κυβέρνηση της Ελλάδας εργάζεται με συνέπεια, για να αποτελέσει αυτή η γωνιά της ηπείρου μας, μια ζεστή και ελκυστική γειτονιά της Ενωμένης Ευρώπης.

Η πολιτική παράταξή στην οποία ανήκω, το Κυβερνόν Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, οραματίζεται αυτό το βήμα τη βαλκανικής γειτονιάς μας, από τότε που ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, έβαλε την Ελλάδα στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν 50 χρόνια σχεδόν, ολοκληρώνοντας ο ίδιος την ένταξή της, πριν τρεις δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια, η Νέα Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση της Ελλάδας, με έναν Κώστα Καραμανλή ξανά στην ηγεσία, συνεχίζει τον βηματισμό της, σταθερά στο ίδιο όραμα.

Στηρίζοντας και ενισχύοντας τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των γειτόνων της, τόσο στο πλαίσιο των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Γιορτάσαμε κι εμείς μαζί σας, μοιραστήκαμε τη χαρά σας, όταν η Βουλγαρία, μαζί με τη Ρουμανία, ολοκλήρωσαν με επιτυχία την ένταξή τους στην Ενωμένη Ευρώπη.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αντίστοιχη πορεία όλων των χωρών της περιοχής, που δείχνουν έμπρακτα, την θέλησή τους για αρμονική συνύπαρξη, στη βάση του αλληλοσεβασμού και της έμπρακτης συμβολής στη σταθερότητα, στην ειρήνη, στην από κοινού επιδίωξη, κοινών στόχων.

Ένα τέτοιο παράδειγμα, δίνουν και σήμερα η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Το Ζλάτογκραντ και η Ξάνθη.

Δεν θέλω να μακρηγορήσω.

Η σημερινή μέρα, ανήκει στους πολίτες περισσότερο, απ` ότι στους πολιτικούς.

Ανήκει στην επικοινωνία των πολιτισμών και των παραδόσεων.

Ανήκει στη γλώσσα της μουσικής, των ματιών και του χαμόγελου, που δεν χρειάζονται μετάφραση.

Θέλω μόνο κλείνοντας, να συγχαρώ τον Δήμαρχο του Ζλάτογκραντ, για την πρωτοβουλία της σημερινής διασυνοριακής συνάντησης.

Θέλω να συγχαρώ και το Νομάρχη της Ξάνθης, τον Γιώργο τον Παυλίδη, έναν άνθρωπο που δικαίως τιμάται σήμερα, καθώς επί σειρά ετών εργάζεται ακούραστα, για την ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας των πολιτών, από τις δύο πλευρές αυτής της κορυφής.

Μιας κορυφής που από σήμερα, θα συμβολίζει, την κοινή μας πεποίθηση, ότι μπορούμε να φτάσουμε πολύ ψηλά, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου».

Προηγούμενο άρθροΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο YΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ.
Επόμενο άρθροΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΘΕΡΙΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ”ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΔΕΜΤ “ΝΟΗΣΙΣ”