Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤAΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 24ου ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ – ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ

ypes press002
ypes press002

Kύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής
Κυρίες και Κύριοι

Αποτελεί τιμή μου, η παρουσία στο βήμα αυτό, ενός καταξιωμένου θεσμού της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, με πολλαπλή σημασία, ιδιαίτερα στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων που διανύουμε.

Η διοργάνωση εκδηλώσεων θεσμικού χαρακτήρα, με τη μακροβιότητα, το κύρος και την ακτινοβολία του Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου, έχει μια αμφίδρομη σκοπιμότητα.

Αφ` ενός αξιοποιεί και αφ` ετέρου ενισχύει το ρόλο που όλοι επιθυμούμε να διαδραματίζουν η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, στο ευρύτερο γεωγραφικό σύνολο, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Έναν ρόλο κόμβου γνώσης, ορμητηρίου ανάπτυξης, αλλά και κοιτίδας ανθρωπιστικών αξιών, που συνάδουν με τη διαχρονική προσφορά του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.

Επιτρέψτε μου όμως, να διακρίνω μια ακόμη πτυχή, στην πολύπλευρη σημασία του συνεδρίου που ξεκινά και στη συνεπαγόμενη προσφορά της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης.
Η συνάντηση ενός σημαντικού αριθμού διακεκριμένων επιστημόνων, που θα ανταλλάξουν πληροφορίες, τεχνογνωσία και εμπειρίες, ενισχύει το μήνυμα της σύνθεσης δυνάμεων που απαιτούν οι καιροί, για τον πολλαπλασιασμό των αποτελεσμάτων μας και της κοινής ωφέλειας. Επιπλέον, σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία μια διεθνής οικονομική κρίση τείνει να εξελιχθεί σε κοινωνική δημιουργώντας συναισθήματα απαισιοδοξίας στους πολίτες, θεσμοί με το κύρος του Συνεδρίου σας, συμβάλουν στην ενίσχυση της πεποίθησης, πως οι πηγές αισιοδοξίας και ελπίδας, παραμένουν ενεργές και παραγωγικές.

Και πραγματικά, κατά τη διάρκεια των εργασιών του, το 24ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο, αποτελεί μια πηγή αισιοδοξίας και ελπίδας, όχι μόνο για τους ήδη πάσχοντες συνανθρώπους μας, αλλά και για εκείνους αισθάνονται την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, ως ενίσχυση της ασπίδας προστασίας του αγαθού της Υγείας που απολαμβάνουν.
Κάθε επιστημονική ανακοίνωση από το βήμα ενός τέτοιου συνεδρίου, έχει ως τελικό αποδέκτη τον πάσχοντα άνθρωπο, αλλά και τον υγιή που σκέφτεται το μέλλον.
 Κάθε νέα θεραπευτική μέθοδος, κάθε νέο φάρμακο,  κάθε νέα εξέλιξη στην αντιμετώπιση νόσων, κάθε νέα έρευνα, κάθε νέα κλινική εφαρμογή, αποτελεί μια ακόμα νίκη στην διαρκή μάχη απέναντι στην αρρώστια και στο θάνατο, μια ακόμα κατάκτηση, στη διαρκή προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής.
 Αντιλαμβάνομαι, ότι το βάρος αυτών των ελπίδων, συχνά βαραίνει τον επιστήμονα που δεν παύει να είναι άνθρωπος.
 Και όσο πιο ειδικός γίνεται ο Επιστήμονας, όσο περισσότερη Γνώση συγκεντρώνει, όσο περισσότερα μέσα θεραπείας και όσες περισσότερες ικανότητες αποκτά,  τόσο πιο μεγάλο γίνεται και το βάρος της ευθύνης, γιατί τόσο περισσότεροι άνθρωποι στρέφουν στον επιστήμονα τις ελπίδες τους.
 Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν. Πάντα θα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι, που θα βασίζονται σε εσάς περιμένοντας κάτι. Από μια απλή θεραπεία, μέχρι ένα μικρό θαύμα.
Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είστε μόνοι.
Ο τομέας της Υγείας, τον οποίο υπηρετείτε, βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες της Ελληνικής Πολιτείας, με διαρκείς στόχους:
• Την προληπτική αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία των πολιτών.
• Τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
• Την καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή.
• Τη συνεχή επιμόρφωση των λειτουργών της Υγείας και την ενίσχυσή τους στο έργο τους.
 Σε κάθε συνέδριο τους κύρους που συνοδεύει τη δική σας σημερινή συνάντηση, η Πολιτεία έχει στραμμένο το βλέμμα, περιμένοντας να αξιοποιήσει τις νέες ανακαλύψεις, να ενισχύσει την εφαρμογή νέων μεθόδων, να δώσει στους Επιστήμονες εργαλεία, για περισσότερα μικρά θαύματα.
 Με τις σκέψεις αυτές, καλωσορίζω στη Θεσσαλονίκη τους φιλοξενούμενους συνέδρους και κηρύσσω την έναρξη του 24ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου, ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες του.

 Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επόμενο άρθροΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΤΟΥ ΥΜΑΘ