ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ”

ypes press002
ypes press002

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ

Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ


Γράφει ο Τέρενς Κουΐκ


Με ειλικρίνεια και αμεσότητα, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας αναλύει τα τεκταινόμενα της πολιτικής σκηνής και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Ν.Δ. αλλά και των τομέων που υπάγονται στην δική του αρμοδιότητα.

«Σε τέσσερα χρόνια έχουν γίνει πολύ περισσότερα από τα ελάχιστα που έγιναν στα προηγούμενα 20 χρόνια», λέει χαρακτηριστικά, ενώ για την «αιώνια» πάλη του Κέντρου με την Περιφέρεια και δη με τη Βόρεια Ελλάδα, δηλώνει: «Απέχει πολύ, από το να αναδεικνύουμε μια αντιπαράθεση Βόρειας και Νότιας Ελλάδας, με λογική μιζέριας και μεμψιμοιρίας».

Φυσκά ο κ. Τζίμας ως υπουργός Μακεδονίας, αναφέρεται και στο μέγα πρόβλημα των «μεγαλεπήβολων οραμάτων» των γειτόνων μας, προβάλλοντας τον σκεπτικισμό του: «Δεν ξέρω αν πρέπει να οργίζομαι ή να γελάω με τα όσα κάνει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων. Προβληματίστηκα για τα όρια ενός πολιτικού ηγέτη που καταφεύγει με τόση ευκολία σε έναν ανιστόρητο εθνικιστικό λαϊκισμό».

Για την αξιωματική αντιπολίτευση λέει: «Κάθε επίηση του ΠΑΣΟΚ και κάθε κατηγορία του περί αδιαφάνεια ή διαφθοράς, αποτελεί ύμνο στην υποκρισία».

Με ευθύτητα αναλύει και την υπόθεση Ζαχόπουλου, για την οποία πιστεύει ότι «είχαμε μόνο την αισχρή πολιτικοποίηση της κλειδαρότρυπας». Ωστόσο, μιλώντας γενικότερα για ζητήματα ηθικής τάξεως, τονίζει ότι «ουδείς έχει ασυλία, απ` όπου κι αν προέρχεται, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται».

1. Από πέρσι που ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε την Έκθεση Θεσσαλονίκης μέχρι φέτος που θα κάνει τα επόμενα εγκαίνια, τα όσα υποσχέθηκε για τη Βόρεια Ελλάδα υλοποιήθηκαν;

Η Μακεδονία και η Θράκη, όσα γίνονται εδώ, και όσα έχουν δρομολογηθεί, αποτελούν τη σημαντικότερη απόδειξη της αξιοπιστίας και της συνέπειας του συγκεκριμένου Πρωθυπουργού και αυτής της Κυβέρνησης. Οι μετροπόντικες για την κατασκευή των σηράγγων του μετρό στη Θεσσαλονίκης, ήδη πιάνουν δουλειά. Η Εγνατία βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, οι κάθετοι άξονες βρίσκονται σε στάδιο μελέτης ή κατασκευής. Τα έργα στο αεροδρόμιο προχωρούν. Το λιμάνι μπήκε σε μια νέα πορεία ανάπτυξης με μια από τις πλέον δυναμικές ιδιωτικοποιήσεις. Έργα αναβάθμισης προωθούνται σε περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια. Η επιχειρηματικότητα μπαίνει σε δυναμική περίοδο με τις θεσμικές αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν. Το μεγάλο αναπτυξιακό εγχείρημα της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης στο οποίο πρωταγωνιστεί το ΥΜΑΘ, εξελίσσεται με γοργό ρυθμό αποσπώντας τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Βόρεια Ελλάδα έχει πλέον αναπτυξιακό μέλλον, απτό, συγκεκριμένο και μεθοδικά υλοποιούμενο. Ακόμα και στο ίδιο το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης αντικατοπτρίζεται η συνέπεια της Κυβέρνησης, με την διαρκή αναβάθμισή του. Το ΥΜΑΘ αποτελεί πιστοποιημένο τελικό δικαιούχο για την διαχείριση κονδυλίων και την εκτέλεση έργων του ΕΣΠΑ, αποκτά Τεχνική Υπηρεσία, συνεργάζεται υπό τη στέγη του με τον Αναπληρωτή Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και τον Αναπληρωτή Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, που ορίστηκαν σε υλοποίηση των σχετικών δεσμεύσεων. Νομίζω ότι όλα αυτά απαντούν στην ερώτησή σας, με τον πλέον θετικό τρόπο.

2. Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα της μέχρι σήμερα τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας στη Μακεδονία και τη Θράκη;

Θα μπορούσα πέραν των μεγάλων έργων που ήδη προανέφερα, να απαριθμήσω πληθώρα έργων που αποδεικνύουν ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια, έχουν γίνει πολύ περισσότερα στη Βόρεια Ελλάδα, από τα ελάχιστα που έγιναν στα προηγούμενα 20 χρόνια. Για την οικονομία του χώρου, θα αναφέρω μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου της Ορεστειάδας που ολοκληρώνεται ως το τέλος του έτους. Την εξελισσόμενη διάνοιξη της τουριστικής διόδου Κίδαρι – Ζλάτογκραντ Βουλγαρίας στην Ξάνθη και το «ξεκλείδωμα» του μεγάλου αρδευτικού έργου μεταφοράς νερού από το Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης, που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης. Στην Καβάλα, ολοκληρώνεται το νέο Νοσοκομείο. Στη Δράμα έχουμε την βελτίωση σημαντικών οδικών αξόνων (Κορμίστα προς Παγγαίο, Πρασινάδα –Διποταμος, κ.α.) ενώ προχωρά η μελέτη για τον κάθετο άξονα Δράμας –Αμφίπολης της Εγνατίας Οδού και η ίδρυση δύο νέων ΤΕΙ Οινολογίας και Βιοτεχνολογίας. Στο Κιλκίς έχουμε το μεγάλο αρδευτικό έργο Άρτζαν –Αματόβου για την άρδευση 13.000 στρεμμάτων και την κατασκευή νέου κτιρίου ΤΕΙ που ολοκληρώνεται. Στα Γρεβενά, όπως και στη Δράμα, ολοκληρώθηκαν έργα κατασκευής νέων Καταστημάτων Κράτησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Στα Γρεβενά επίσης, έχουμε την προς ολοκλήρωση έως τα μέσα του 2009 κατασκευή δύο νέων κτιρίων του ΤΕΙ. Σημαντικά οδικά έργα έγιναν στην Ημαθία, ενώ το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας ωφελείται από την πρόοδο του έργου της ΠΑΘΕ στο τμήμα «Ράχες Μαλιακού – Κλειδί Ημαθίας». Στην Καστοριά θα φτάσει εντός του 2009, ο κάθετος άξονας της Εγνατίας οδού που θα καταλήγει στην Κρυσταλλοπηγή. Στην Κοζάνη, έχει προχωρήσει με προοπτική ολοκλήρωσης το 2010 το έργο κατασκευής ΥΗΣ και φράγματος του Ιλαρίωνα, ενώ έχει ολοκληρωθεί το έργο ύδρευσης του Βοΐου από το φράγμα Πραμόριτσας. Στην Πιερία εξελίσσονται τα έργα της ΠΑΘΕ, ενώ ολοκληρώνονται εντός του 2009 σημαντικά έργα κατασκευής αποχετευτικών δικτύων στο νομό και μονάδας βιολογικού καθαρισμού της Κατερίνης και των παραλίων της. Στη Φλώρινα βρισκονται σε εξέλιξη έργα αναβάθμισης του οδικού δικτύου και ολοκληρώθηκε η μελέτη για το νέο μεγάλο έργο της Τηλεθέρμανσης. Στη δε Χαλκιδική,  έχουμε σε εξέλιξη μεγάλα περιβαλλοντικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στις ενότητες του Ανθεμούντα και του Πολυγύρου.

3. Παρά τα όσα μου λέτε, σε πολλούς βορειοελλαδίτες υπάρχει η αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι ένα Αθηνοκεντρικό κράτος που ελάχιστα σκέφτεται την περιφέρεια. Να σας θυμίσω και τις κατά καιρούς δηλώσεις του Νομάρχη Θεσσαλονίκης. Πώς απαντάτε στην θεωρία της Βόρειας και Νότιας Ελλάδας;

Εγώ βλέπω ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του τόπου και την εύλογη αγωνία πολιτών και τοπικών αρχών, να καλυφθεί γρηγορότερα ο χαμένος χρόνος των δεκαετιών που πέρασαν με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Αυτό ωστόσο, απέχει πολύ από το να αναδεικνύουμε μια αντιπαράθεση Βόρειας και Νότιας Ελλάδας, με λογική μιζέριας και μεμψιμοιρίας, αβάσιμης πλέον. Δεν είναι δυνατόν να ανακυκλώνουμε μίζερες θεωρήσεις των πραγμάτων, όταν όλα τα μεγάλα έργα τέχουν μπει σε φάση υλοποίησης ή επιταχύνονται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν νέα έργα εντάσσονται στο σχεδιασμό, όταν τα αναπτυξιακά κίνητρα αναβαθμίζονται και η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί το επίκεντρο αναπτυξιακών εγχειρημάτων που την καθιστούν κοιτίδα Γνώσης και Καινοτομίας, ή ενεργειακό κόμβο ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας. Σας θυμίζω δε, ότι με απόλυτη συνέπεια έναντι των προεκλογικών δεσμεύσεων, το 80% του ΕΣΠΑ κατανέμεται στην ελληνική περιφέρεια. Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί την απόδειξη της μεθοδικής και ουσιαστικής προσπάθειας που γίνεται, για να αμβλυνθούν οι ανισότητες του παρελθόντος.

4. Η ένταση στο Σκοπιανό και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κόσσοβο έχουν επηρεάσει καθόλου τους ρυθμούς της Βόρειας Ελλάδας είτε τους τουριστικούς είτε τους οικονομικούς;

Οι διεθνείς πολιτικές – πόσο μάλλον εθνικιστικές- εντάσεις σε μια περιοχή, πάντα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, καθώς διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αστάθεια που αποθαρρύνει την επιχειρηματικότητα. Στην περίπτωση των Βαλκανίων ωστόσο, παρά τις όποιες εξελίξεις και παρά τις σπασμωδικές προκλήσεις της ηγεσίας των Σκοπίων που μόνο ως μπούμερανγκ λειτουργούν, εκτιμώ ότι η Ελλάδα έχει απεμπλακεί εδώ και δεκαετίες από το κλίμα της αστάθειας και των συγκρούσεων που ταλάνισε τις γειτονικές μας χώρες. Η πορεία ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας ειδικότερα, εξελίσσεται με σίγουρα και σταθερά βήματα, βασίζεται σε καίριες στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης και συνοδεύεται από τα χαρακτηριστικά ενός σταθερού και διαρκώς βελτιούμενου επενδυτικού περιβάλλοντος, σε επίπεδο θεσμικών όρων, οικονομικών δεδομένων και υποδομών. Η Μακεδονία και η Θράκη, συνιστούν πεδία ευκαιριών και αποτελούν το πλέον σταθερό ορμητήριο που προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, χωρίς τα προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν από παροδικές ή μακροχρόνιες εντάσεις. Στον τουριστικό τομέα, ίσως υπάρχουν επιπτώσεις, αλλά σε συνδυασμό με τις συγκοινωνιακές υποδομές που αναπτύσσουμε δεν νομίζω ότι είναι τέτοιες που να αλλοιώνουν αισθητά την ικανοποιητική εικόνα αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας.

5. Πως αντιδράσατε όταν ακούσατε ότι ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ν.Γκρουέφσκι, αξίωσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης;

Ειλικρινά, αρχικώς δεν ήξερα αν έπρεπε να οργιστώ ή να γελάσω. Αμέσως μετά προβληματίστηκα για τα όρια ενός πολιτικού ηγέτη που καταφεύγει με τόση ευκολία σε έναν ανιστόρητο εθνικιστικό λαϊκισμό και σε μια άκρατη προκλητικότητα που επιβαρύνει τη θέση του στο διεθνές διπλωματικό περιβάλλον, δείχνοντας μια ανησυχητική προθυμία να θυσιάσει την καλή γειτονία και την ηρεμία μιας ευρύτερης περιοχής, στο βωμό των εσωτερικών του πολιτικών επιδιώξεων. Εκτιμώ, ότι η ψύχραιμη, σταθερή και σοβαρή ελληνική αντίδραση στην προκλητικότητα του κ. Γκρουέφσκι, βοηθάει ακόμα περισσότερο τους Ευρωπαίους εταίρους μας να διακρίνουν εκείνον που ενδιαφέρεται ειλικρινά για την επίλυση των διαφορών, από εκείνον που κατ` επανάληψη επιχειρεί να δυναμιτίσει τη διαδικασία, αλλά και την ίδια την προοπτική ένταξης των Σκοπίων στους διεθνείς οργανισμούς.

6. Εάν σας έβαζα στο τραπέζι ονόματα όπως Ζαχόπουλος, SIEMENS, Παυλίδης κλπ. πόσο πιστεύετε ότι αυτά μπορεί να έχουν τραυματίσει την εικόνα της κυβέρνησης και πόσο δικαιολογούν τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΠΑΣΟΚ για αδιαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου;

Κάθε επίθεση του ΠΑΣΟΚ και κάθε κατηγορία του, περί αδιαφάνειας ή διαφθοράς, αποτελεί ύμνο στην υποκρισία. Και όχι μόνο επειδή πρόκειται για φαινόμενα τα οποία εξέθρεψαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν μετατρέποντας τα κακουργήματα σε πλημμελήματα ή ταυτίζοντας τη λειτουργία του κράτους με την εξυπηρέτηση των κομματικών επιταγών. Ακόμα και υπό τη σημερινή του ηγεσία, ως αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ κόπτεται από μικροφώνου για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά όποτε καλείται να συμπράξει στη Βουλή για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, είτε σωπαίνει, είτε αποχωρεί. Το ΠΑΣΟΚ υποκρίνεται και κρίνεται λοιπόν. Όσο για τα παραδείγματα που αναφέρατε: Για το ζήτημα στο οποίο επιχειρήθηκε η εμπλοκή του ονόματος του κ. Παυλίδη και για το οποίο έχει ήδη κινηθεί δικαστικώς ο ίδιος, νομίζω πως η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι απολύτως αρμόδια και ικανή –όπως και σε κάθε υπόθεση- να διαλευκάνει ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα, ενώ το μόνο που αποδεικνύεται μέχρι σήμερα, είναι η ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχείου που να συνδέει το συνάδελφο με ο, τιδήποτε μεμπτό. Στην υπόθεση του κ. Ζαχόπουλου τι είχαμε; Είχαμε μόνο την αισχρή πολιτικοποίηση της κλειδαρότρυπας, κύριε Κουίκ. Τίποτα παραπάνω, όπως φάνηκε από την πορεία της υπόθεσης. Αυτό είναι σκάνδαλο της κυβέρνησης; Φυσικά και όχι. Είναι περισσότερο σκάνδαλο εκείνων που βάσισαν τον πολιτικό τους λόγο, στα «υποπροϊόντα» ενός ποινικώς κολάσιμου και διωκόμενου εκβιασμού. Στην περίπτωση της Siemens, έχουμε ένα θλιβερό φαινόμενο που αμαυρώνει ηθικά την πολιτική ζωή δημιουργώντας ερωτήματα και εύλογες ανησυχίες στην κοινή γνώμη. Έχουμε όλοι την υποχρέωση να συμβάλλουμε στην ηθική κάθαρση και στην αποτροπή επανάληψης τέτοιων φαινομένων. Θα θυμίσω όμως, ότι και πάλι, τα μοναδικά στοιχεία και οι μοναδικές ομολογίες και μάλιστα δημόσιες, οδηγούν απ` ευθείας στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο φυσικά έστρεψε την πλάτη του στις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις της κυβέρνησης στη Βουλή για τα οικονομικά των κομμάτων. Από την πλευρά μας, τόσο ο Κώστας Καραμανλής προσωπικά, όσο και η κυβέρνηση συλλογικά, έχουν αποδείξει ότι ουδείς έχει ασυλία σε ζητήματα ηθικής τάξεως, απ` όπου κι αν προέρχεται, όσο ψηλά και αν βρίσκεται. Είναι η υποχρέωση όλων μας, να προασπίσουμε την ακεραιότητα της πολιτικής στην πράξη, για να μπορούμε να την επικαλούμαστε και στον λόγο μας. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως, εκτιμώ πως είναι σαφής η διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. που πράττει και του ΠΑΣΟΚ που απλώς φλυαρεί.

 


Προηγούμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ’ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008 ΜΕ ΤΙΤΛΟ ‘ΤΙ ΔΕΘ ΘΕΛΟΥΜΕ’.
Επόμενο άρθροΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ