Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ

ypes press002
ypes press002

            Να πάψει η κινδυνολογία για τον Θερμαϊκό Κόλπο ζήτησε απευθυνόμενος προς κάθε κατεύθυνση ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, στο πλαίσιο απάντησης που έδωσε σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

           Ο κ. Τζίμας θύμισε πως το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης από το Μάιο του 2007 υπέγραψε με το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σύμβαση προκειμένου να παρακολουθηθούν τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής. Η σύμβαση έχει χρονικό ορίζοντα από το Μάιο του 2007 έως το Μάιο του 2008, έχει συνολικό ύψος 200.000 €, χρήματα που πληρώνει το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

            Αναφερόμενος στην πορεία και τους στόχους του προγράμματος παρακολούθησης του Θερμαϊκού, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας μεταξύ άλλων τόνισε  τα εξής:

            «Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Φυτιάνου όσον αφορά στην υποτιθέμενη ρύπανση του Θερμαϊκού Κόλπου, πρέπει να σας πληροφορήσω ότι αναφέρονται τα εξής σε ορισμένα επίμαχα σημεία. Στα νερά του Θερμαϊκού δεν παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων αναλογικά με το φορτίο ρύπων που δέχεται ο Κόλπος. Φαίνεται ότι η φυσικοχημεία του κόλπου ευνοεί την χημική ιζηματοποίηση των βαρέων μετάλλων και ειδικά στις αβαθείς παράκτιες περιοχές. Ο κ. καθηγητής είναι υποχρεωμένος μέχρι το τέλος του Μαΐου του 2008, να παραδώσει πλήρη ανάλυση των συμπερασμάτων του, προκειμένου να έχουμε και τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν.»

            Αναφερόμενος σε όσα ήδη γίνονται για την προστασία του Θερμαϊκού Κόλπου, ο κ. Τζίμας, υπογράμμισε τη λειτουργία της σχετικής Διεύθυνσης που συστάθηκε το 2007 στο ΥΜΑΘ και σημείωσε:

            «Σήμερα ειδικό απορρυπαντικό σκάφος, εξέρχεται τρεις φορές την εβδομάδα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και σε ετήσια βάση καθαρίζει τον Θερμαϊκό, από επιπλέοντα φερτά  αντικείμενα, με ετήσιο προϋπολογισμό 120.000 €.

            Ακόμη υλοποιούνται έργα, πάνω από 30 εκατ. €, για την αποχέτευση της ευρύτερης περιοχής της Κατερίνης που καλύπτει το Λιτόχωρο, τον Κορινό τον Ανατολικό Όλυμπο, προκειμένου να έχουμε άμεση λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και ελαχιστοποίηση των φερτών υλών και των ρύπων μέσα την περιοχή του ευρύτερου Θερμαϊκού κόλπου.

            Θέλω να δηλώσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο είναι ότι στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης το συνολικό πρόγραμμα για το περιβάλλον έχει απορροφητικότητα που πλησιάζει το 83%, Κάτι που δε συνέβη ούτε στο 2ο ούτε στο 1ο Κ.Π.Σ.

            Επειδή δεν πρέπει να δημιουργούμε εσφαλμένες εντυπώσεις  και να κινδυνολογούμε εγώ καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής τα αποτελέσματα από την εκτίμηση του καθηγητή κ, Φυτιάνου  σχετικά με τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα, από το Μάιο μέχρι το περασμένο φθινόπωρο.

            Το δε ΥΠΕΧΩΔΕ, μαζί με τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης έχει συστήσει από το 2006 Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων που είναι αποκλειστικής ευθύνης του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες ολοκληρώνονται μέσα το 2008.

            Εκπονείται ειδικό πρόγραμμα ελέγχου ποιότητας  νερών κολύμβησης σε ολόκληρη την περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου, εφαρμόζεται πρόγραμμα παρακολούθησης θαλάσσιου περιβάλλοντος ωκεανογραφικού χαρακτήρα παρακολουθεί την ποιότητα των υδάτων στο Θερμαϊκό και για τη συνέχιση των μετρήσεων το ΥΠΕΧΩΔΕ, για τα υπόλοιπα έτη  έχει προκηρύξει  2 διαγωνισμούς οι οποίοι ακυρώθηκαν και προκειμένου να μην χαθεί χρόνος έχει υπογραφεί σύμβαση  που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2008 για την παρακολούθηση ποιότητα του θαλασσίου περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του Θερμαϊκού Κόλπου.»-

Προηγούμενο άρθροΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΛΟΥΚΑΣ ΑΝΑΝΙΚΑΣ ΜΕΤΕΒΗ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ
Επόμενο άρθροΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΛΟΗ ΑΝΘΑΚΗ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ