ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

ypes press002
ypes press002

             Παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα και του Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Λουκά Ανανίκα, των διευθυντών, των υπηρεσιακών παραγόντων και των υπαλλήλων του Υπουργείου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΜΑ-Θ η τελετή εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, με κεντρικό ομιλητή τον Διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Βασίλη Νικόλτσιο, που εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας με θέμα: «Το 1821, οι Μνήμες και τα Κειμήλιά του».

            Στον χαιρετισμό του και στο μήνυμά του για την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας υπογράμμισε τα εξής:

«Το μήνυμα των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 παραμένει πάντα επίκαιρο, όσον αφορά τις αξίες και τα ιδανικά που υπηρέτησαν, προκειμένου να μας χαρίσουν το αγαθό της ελευθερίας, το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε μέσα μας ως κόρη οφθαλμού και να το υπερασπιστούμε αν χρειαστεί, με όλες μας τις δυνάμεις. Από το παράδειγμα των αγωνιστών εκείνων, πρέπει να διδασκόμαστε και οι σημερινές γενιές Ελλήνων και να αντλούμε  δύναμη από το σύστημα των αξιών που υπερασπίστηκαν, να αντλούμε έμπνευση από το παράδειγμα του αλτρουισμού, της δημοκρατίας, αλλά και της προσήλωσης στα ιδανικά, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.»

            Ο κ. Νικόλτσιος, από την πλευρά του, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, υπογράμμισε:

            «Μολονότι θολό, μακρινό, ίσως ακατανόητο για τους πολλούς, το 1821 δημιούργησε το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Οφείλουμε να το προστατέψουμε από την επετειακή ρητορεία, αλλά, από την άλλη, πρέπει να το επισκεπτόμαστε συχνότερα, για να γνωρίζουμε την αφετηρία μας και να κατανοούμε την πορεία και τις επιλογές μας.

Οι  Αγωνιστές της Επανάστασης, έζησαν και πέθαναν σαν απλοί άνθρωποι, χωρίς να γνωρίσουν ποτέ, οι περισσότεροι από αυτούς, τη δημοτικότητα με την οποία τους περιέβαλε η ελληνική εθνική ιστορία. Μέσα από τα γραπτά τους, τα όπλα, τα μετάλλιά τους, τις απεικονίσεις τους, πρέπει να τους ξαναγνωρίσουμε, όχι ως σύμβολα, αλλά ως ανθρώπους που ξεπέρασαν την εποχή τους, ο καθένας με τον τρόπο του. Ίσως η γνωριμία αυτού του είδους να μας είναι επωφελέστερη και η επαφή μας μαζί τους, ανθεκτικότερη στο χρόνο.»

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ
Επόμενο άρθροΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ