ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 4ης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

1484398379
1484398379

                      Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, είχε σήμερα στο Υπουργείο συνεργασία με Νομάρχες και Αναπληρωτές Νομαρχών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε με θέμα τον προγραμματισμό έργων στο πλαίσιο του 4ου ΕΣΠΑ και ειδικότερα του Επιχειρησιακού Προγράμματος που θα υλοποιηθεί από το ΥΜΑ-Θ, για την περίοδο 2007-2013.
        
         Ο κ. Τζίμας, ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης του ΥΜΑ-Θ και ήδη έχει αποφασιστεί η πιστοποίησή του, ως Τελικού Δικαιούχου στη διαχείριση Πόρων του 4ου ΕΣΠΑ, με αρχικό προϋπολογισμό της τάξεως των 228 εκατομμυρίων ευρώ και απευθυνόμενος στους Νομάρχες, τόνισε:

         «Αντιλαμβανόμαστε όλοι την μεγάλη διαφορά, εν συγκρίσει με τις δυνατότητες που είχε στο παρελθόν το ΥΜΑΘ μόνο μέσω του Προγράμματος Παραμεθορίων Περιοχών, της τάξεως των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, το οποίο βέβαια εξακολουθεί να ισχύει. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της νέας αυτής δυνατότητας που αποκτά το ΥΜΑ-Θ χάρη στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και στο ενδιαφέρον του ιδίου του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, εξαρτάται από το σωστό συντονισμό μας και την καλή συνεργασία μας, ώστε να επιδείξουμε ταχύτητα απορρόφησης και αξιοποίησης αυτών των πόρων. Ανάλογα με την ετοιμότητα που θα επιδειχθεί από πλευράς μελετών και προτάσεων έργων από τις Νομαρχίες και τους Δήμους, τα κονδύλια αυτά μπορεί να είναι λιγότερα ή και πολύ περισσότερα, από 228 εκατομμύρια. Γι` αυτό σας ζητώ να ενεργοποιηθείτε από τώρα, σε συνεργασία με τις ΤΕΔΚ και τους Δήμους των νομών σας, προκειμένου να ιεραρχήσετε τους στόχους σας και να προτάξετε κατά προτεραιότητα εκείνα τα έργα και τις μελέτες, που υλοποιούμενα με την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων του ΥΜΑ-Θ θα βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής των πολιτών.»

         Επίσης ο κ. Υπουργός, παρέθεσε κατηγορίες έργων που μπορούν να υποστηριχθούν και να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΥΜΑ-Θ, από οδικά και άλλα κοινωφελή έργα, μέχρι τη δημιουργία Κέντρων Προσέλκυσης Επενδύσεων. Ενημέρωσε επίσης, τους Νομάρχες ότι το ΥΜΑ-Θ θα μεριμνήσει για την κατάρτιση βασική μελέτης κατασκευής Πολιτιστικού Κέντρου πολλαπλών χρήσεων, την οποία θα μπορούν να παραλάβουν, να προσαρμόσουν σε επιμέρους σημεία και να αξιοποιήσουν, Δήμοι που στερούνται αντίστοιχων χώρων.

         Αμέσως μετά, ο κ. Τζίμας δήλωσε:

         «Το ΥΜΑ-Θ καθίσταται πλέον Τελικός Δικαιούχος, με δυνατότητα χρηματοδότησης και εκτέλεσης έργων. Με τους πόρους αυτούς, το Υπουργείο θα ενισχύσει τις κατά τόπους Νομαρχίες, πέρα από όποια κονδύλια λάβουν οι Νομαρχίες από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, ή τα Τομεακά Προγράμματα. Προτάσσουμε έργα για τον άνθρωπο και συντονίζουμε τις ενέργειές μας, σε συνεργασία με τους φορείς Αυτοδιοίκησης όλων των νομών της Μακεδονίας και της Θράκης, προκειμένου να είμαστε ταχείς και πάνω απ` όλα αποτελεσματικοί και χρήσιμοι, στην αξιοποίηση των νέων αυτών δυνατοτήτων του Υπουργείου μας.»

         Χαρακτηριστικές του κλίματος στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνεργασία του κ. Υπουργού με τους Νομάρχες της Μακεδονίας και της Θράκης, ήταν οι δηλώσεις Νομαρχών:

         «Φεύγω ικανοποιημένος γιατί το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, με αυτά τα 228 εκατομμύρια ευρώ που θα κατανείμει στους νομούς, αποκτά ακόμα πιο ουσιαστικό ρόλο, ενώ ο Υπουργός, ο κ. Τζίμας, που γνωρίζει καλά τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης την οποία για καιρό υπηρέτησε, αποδεικνύει την αποφασιστικότητά του για την υποστήριξη του δικού μας έργου», τόνισε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.

         «Είναι η πρώτη φορά που δεν ήρθαμε για να ζητήσουμε, αλλά μας κάλεσαν για να μας δώσουν και πρέπει να φανούμε κι εμείς αποτελεσματικοί για να αξιοποιήσουμε αυτά τα κονδύλια», τόνισε ο Νομάρχης Δράμας κ. Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης.

         «Αποτελεί μια μεγάλη βοήθεια για την περιφερειακή ανάπτυξη αυτή η νέα δυνατότητα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και στην προσπάθεια να πετύχουμε ουσιαστική σύγκλιση της ελληνικής περιφέρειας με το κέντρο», τόνισε ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης.

         «Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 10 χρόνια ως πολίτης και Νομάρχης αισθάνομαι ότι έχουμε ένα Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με ουσιαστικό ρόλο και αναπτυξιακή δυνατότητα για τη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε ο Νομάρχης Πιερίας κ. Γιώργος Παπαστεργίου.

         Σε ανάλογο ύφος, κινήθηκαν τα σχόλια όλων των συμμετεχόντων σύσκεψη νομαρχών, που εκτός των ανωτέρω, ήταν οι: Χαλκιδικής κ. Αστέριος Ζωγράφος, Πέλλας κ. Μιχάλης Καραμάνης, Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης, Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης, Κοζάνης κ. Γιώργος Δάκης, Κιλκίς κ. Ευάγγελος Μπαλάσκας, Ροδόπης κ. Αριστείδης Γιαννακίδης και Φλώρινας κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος, ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Αυτοιδιοικήσεων Έβρου, Καστοριάς και Καβάλας.

 

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ‘ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ : ΜΙΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ’
Επόμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ