Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΞΟΝΑΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ‘ΔΙΑΝΑ’

ypes press002
ypes press002
Με αφορμή δημοσίευμα, σχετικό με  το πρώην εργοστάσιο «ΔΙΑΝΑ» και μεταξύ άλλων του ρόλου του ΥΜΑΘ,  στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που επί σειρά ετών απασχολούσε τη Δυτική Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας δήλωσε τα εξής:

«Με υπευθυνότητα, με αποτελεσματικότητα και με γνώμονα τη προστασία του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης συνέβαλε μόνο θετικά στην αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της «ΔΙΑΝΑ». Τα στοιχεία είναι εύγλωττα:
• Με την αριθ. 5168/1 6-7-2006 απόφαση του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης συστήθηκε Επιτροπής παρακολούθησης,  συντονισμού και διαχείρισης διαδικασιών και ενεργειών των εμπλεκόμενων φορέων, που ασχολούνται με το θέμα της απομάκρυνσης και καταστροφής των υπολοίπων ποσοτήτων φυτοφαρμάκων και άλλων τοξικών ουσιών, του πρώην εργοστασίου «ΔΙΑΝΑ». Έργο της Επιτροπής ήταν α) η απομάκρυνση των υπολοίπων τοξικών αποβλήτων, β) η φύλαξη του χώρου μέχρι απομακρύνσεως των αποβλήτων και γ) η διασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης από τα τρία συναρμόδια Υπουργεία (ΥΜΑ-Θ, ΥΠΕΧΩΔΕ και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.
• Έχουν  ήδη απομακρυνθεί και οι τελευταίες ποσότητες φυτοφαρμάκων και επικίνδυνων τοξικών υλικών, συνολικά 642,5 τόνοι, μετά από τις σχετικές διαδικασίες ταυτοποίησης και συσκευασίας σε μεταλλικά βαρέλια.
• Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του έργο της, η θητεία της Επιτροπής θεωρείται λήξασα βάσει του 8/9-11-2006 Πρακτικού Συνεδριάσεων.
• Παρά το γεγονός ότι με την ισχύουσα νομοθεσία η εξυγίανση και αποκατάσταση χώρων που έχουν ρυπάνει βαρύνει τον κάτοχο των  αποβλήτων, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση της δημόσια υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Πέραν των παραπάνω, το ΥΜΑΘ εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο θα διεκδικήσει από κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει την υποχρέωση της μεταφοράς και της αδρανοποίησης των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων και πρώτων υλών, που ήταν αποθηκευμένα το χώρο του πρώην εργοστασίου «ΔΙΑΝΑ» την επιστροφή των σχετικών δαπανών. Όσον αφορά στην ευθύνη φύλαξης του πρώην εργοστασίου «ΔΙΑΝΑ», αυτή ανήκει στους ιδιοκτήτες του χώρου.
 Με την ίδια υπευθυνότητα εξακολουθούμε να ακούμε κάθε προβληματισμό  των  Δημάρχων της περιοχής, με τους οποίους άλλωστε βρισκόμαστε σε τακτική επαφή για σειρά θεμάτων. 

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ‘ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ : ΜΙΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ’
Επόμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ