ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Κ. VALENTINA di GIORGI

ypes press002
ypes press002

1) Ποια είναι η κατάσταση της βιομηχανικής και βιοτεχνικής κατάστασης της Ελλάδας στην αρχή του δεύτερου εξαμήνου του 2007;

 

Η καλύτερη των τελευταίων δεκαετιών, από την άποψη ότι πλέον υπάρχει ένα εξελισσόμενο δίκτυο νέων υποδομών και ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο κανόνων και κινήτρων, που εξασφαλίζουν γερά θεμέλια ανάπτυξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, τόσο στον βιομηχανικό όσο και στον βιοτεχνικό τομέα.

Αν και λεπτομερή στοιχεία θα μπορούσατε να πάρετε από τον καθ` ύλη αρμόδιο συνάδελφο, Υπουργό Ανάπτυξης, μπορώ να σας αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, ως απόδειξη της βαρύτητας που δίνει η κυβέρνησή μας, στον συγκεκριμένο τομέα. Από τις αρχές του 2004, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε, ένα μακρόπνοο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 32 υφισταμένων Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών και δημιουργίας 20 νέων σε όλη την επικράτεια, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 230 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά, δημιουργούνται ή αναβαθμίζονται υποδομές για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε περισσότερα από 20.000 στρέμματα, ενώ οι ωφελούμενες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 10.000, σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας. Η πορεία αυτού του τιτάνιου έργου εξελίσσεται με τον πλέον ικανοποιητικό τρόπο.

Όμως και το σχετικό μεταρρυθμιστικό έργο συνεχίζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα και έχει ήδη δώσει σημαντικά αποτελέσματα: Δώσαμε ώθηση στην επιχειρηματικότητα με ένα νέο φορολογικό σύστημα, με έναν αποτελεσματικό Επενδυτικό Νόμο, με τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, με τις αποκρατικοποιήσεις που τονώνουν τον ανταγωνισμό, με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα». Παράλληλα, οι βιοτεχνικές κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας μας, έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ιδιαίτερη σημασία για τη βιομηχανική ανάπτυξη έχει και ο ενεργειακός τομέας που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των εθνικών και υπερεθνικών πολιτικών, τόσο της διεθνούς σκηνής, όσο και της, εξαρτημένης ενεργειακά, Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

2) Και της Βόρειας Ελλάδας;

 

            Στη Μακεδονία και τη Θράκη, σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δηλαδή, αποδεικνύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  αυτή η ραγδαία μεταβολή στις αναπτυξιακές προοπτικές μας. Κατ` αρχήν, η περιοχή αυτή ήταν για χρόνια ευάλωτη στην αποβιομηχάνιση λόγω της απουσίας ουσιαστικών κινήτρων και της επιλογής πολλών επιχειρηματιών να μεταφέρουν την παραγωγική τους δραστηριότητα σε γειτονικές χώρες. Σήμερα η Βόρεια Ελλάδα βλέπει πλέον την αποβιομηχάνιση να αναχαιτίζεται και βρίσκεται στην προνομιακή θέση να αποτελεί τον χώρο υποδοχής μεγάλων αναπτυξιακών εγχειρημάτων και εφαρμογής κινήτρων, που ενισχύουν τη βιομηχανική δραστηριότητα και μετατρέπουν τη Μακεδονία και τη Θράκη σε πεδίο ευκαιριών για το μέλλον, καθώς μετατρέπεται σε σταυροδρόμι των μεγάλων ενεργειακών αξόνων που συνδέουν την ανατολή με τη δύση, ενώ διαθέτει και τους οδικούς άξονες εκείνους που ευνοούν τις ταχύτερες μεταφορές, μαζί με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, που εξυπηρετούν τόσο τις μεταφορές όσο και την επιχειρηματική μετακίνηση. Και βέβαια, κοντά σε όλα αυτά, αποκτά προστιθέμενη αξία και το συγκριτικό γεωγραφικό πλεονέκτημα της Βόρειας Ελλάδας, ως προς τις αγορές της Ν.Α.Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα.

 

3) Τι ρόλο παίζει η Βόρεια Ελλάδα στην εθνική οικονομία;

 

Έναν από τους κρισιμότερους. Όσα προανέφερα, νομίζω ότι στοιχειοθετούν τους λόγους σε γενικές γραμμές. Η Βόρεια Ελλάδα άλλωστε, αποτελεί και έναν από τους κύριους «πόλους» της αγροτικής οικονομίας της χώρας και του τουρισμού. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι στο βορειοελλαδικό έδαφος εδρεύουν οι μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ενώ εδώ βρίσκονται και τα χερσαία σύνορα της χώρας προς άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και προς τα αναπτυσσόμενα Βαλκάνια. Η δε Θεσσαλονίκη, με τον πολύπλευρο ρόλο της, του πολιτιστικού και οικονομικού κέντρου της Νοτιανατολικής Ευρώπης, αποτελεί ένα πραγματικό επίκεντρο ορμητήριο των αναπτυξιακών πολιτικών που εφαρμόζονται.

 

4) Υπάρχει πλάνο επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια;

 

Σας ανέφερα ήδη, πως η Μακεδονία και η Θράκη με τις υποδομές που έχουν και αυτές που αποκτούν, συνιστούν ένα μεγάλο πεδίο ευκαιριών. Αυτό εκδηλώνεται με πλήθος επενδύσεων που ήδη δρομολογούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Μην ξεχνάτε ότι εδώ κατασκευάζεται η Εγνατία Οδός, ο αγωγός φυσικού αερίου που θα ενώνει Τουρκία, Ελλάδα και Ιταλία, εδώ θα καταλήγει ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Και βέβαια εδώ, λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εγχείρημα της νεότερης ιστορίας της Θεσσαλονίκης, στο οποίο το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης στο οποίο τώρα βρίσκεστε, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αναφέρομαι στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, έναν χώρο υποδοχής επιχειρηματικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με τη συμμετοχή όλων των φορέων εκείνων που εκπροσωπούν και προάγουν τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα και το ψηφιακό μέλλον…

 

5) Σε ποιους τομείς ειδικά;

 

Στη Ζώνη Καινοτομίας αυτή, της οποίας ήδη προχωρά ο χωροταξικός και στρατηγικός σχεδιασμός, παράλληλα με την κατάρτιση των κινήτρων ένταξης σ` αυτήν, θα φιλοξενηθούν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν μια νέα μορφή ανάπτυξης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, βάζοντας συνολικά την Ελλάδα στον χάρτη των προηγμένων χωρών που πρωταγωνιστούν στον τομέα της έρευνας και των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, επενδύσεις προωθούνται και στον τομέα των εναλλακτικών και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, όπως για την παραγωγή φωτοβολταϊκών συστημάτων και τη δημιουργία αιολικών πάρκων. Φυσικά, επενδύσεις ευνοούνται και γίνονται και στον τομέα του τουρισμού, αφού στόχος μας είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου για τον βορειοελλαδικό χώρο στο 12μηνο, αλλά και η παροχή ακόμα καλύτερης ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών, στους μαγευτικούς προορισμούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

 

6) Υπάρχει μια πολιτική που να ενθαρρύνει τους ξένους επενδυτές στη Βόρεια Ελλάδα;

 

Νομίζω ότι το πλαίσιο υποδομών, κατάρτισης κινήτρων, φορολογικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων που σε αδρές γραμμές περιέγραψα, αποδίδει την εικόνα μιας συνεπούς πολιτικής, που δημιουργεί στη Βόρεια Ελλάδα ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, ελκυστικό για κάθε επενδυτή που θέλει να δραστηριοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου. Από εκεί και πέρα, γίνονται σημαντικές προσπάθειες για την προβολή αυτών των πλεονεκτημάτων. Εδώ στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για παράδειγμα έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, που θα αποτελέσει μεταξύ άλλων, και εργαλείο ενημέρωσης και προσέλκυσης ξένων επενδυτών στη Βόρεια Ελλάδα.

 

7) Ποιες είναι οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια;

 

Εκτιμώ ότι η Βόρεια Ελλάδα και η χώρα συνολικά, θα κάνει ένα σημαντικό αναπτυξιακό άλμα, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, χάρη στα γερά θεμέλια που έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια.


Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
Επόμενο άρθροΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ, ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ