Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

ypes press002
ypes press002
Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, το πρωί του Σαββάτου 27 Μαΐου 2006, δέχθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη από τα μέλη της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης του Δήμου Θεσσαλονίκης «Άγιον Όρος – Κειμήλια του Πρωτάτου».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν: ο Πρωτεπιστάτης Γέρων Παύλος, ο Ιβήρων Προηγούμενος Καλλίνικος, ο Σίμωνος Πέτρας Ιερμόναχος Νείλος, ο Αγίου Παύλου Γέρων Νικόδημος, ο Βατοπαιδίου Γέρων Βαρνάβας, ο Χιλανδαρίου Ιερομόναχος Ιουστίνος, ο Διονυσίου Γέρων Συμεών, ο Παντοκράτορος Ιερομόναχος Επιφάνιος, ο Ζωγράφου Γέρων Ευθύμιος, ο Φιλοθέου Γέρων Νικηφόρος, ο Ξενοφώντος Γέρων Σιλουανός, ο Γρηγορίου Ιερομόναχος Φώτιος, ο Εσφιγμένου Ιερομόναχος Γαβριήλ, ο Αρχιγραμματεύς Ιερομόναχος Ιωάννης και ο Γραμματεύς Μοναχός Πρόδρομος.

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης καλωσορίζοντας την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους επισήμανε στην προσφώνησή του: «Η σημερινή επίσκεψής σας στο υπουργείο μας, είναι ιστορική. Για αυτό το λόγο, επιτρέψατέ μου να πω ότι θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα τυχερό που η συγκυρία έλαχε σε εμένα να υποδεχθώ την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Η Αθωνική Πολιτεία αποτελεί μία ανεξάντλητη πηγή πνευματικής δημιουργίας. Και τούτο, διότι οι πολίτες της έχουν πάντοτε να επιδείξουν πλούσιες πνευματικές εμπειρίες. Εμπειρίες που απορρέουν από την αδιάλειπτη προσευχή, τη νυχθημερόν συμμετοχή στη λατρεία της Εκκλησίας, την εγκαταβίωση  σε ένα θαυμαστό φυσικό περιβάλλον, την ασκητική και λιτή ζωή».

Αναφερόμενος στη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθωνικής Πολιτείας ο κ. Καλαντζής υπογράμμισε ότι «οι θησαυροί του Αγίου Όρους, αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας που επιβάλλεται να διαφυλάξουμε.  Στον τομέα της συντήρησης και αποκατάστασης έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες δεκαετίες, αποτέλεσμα του αγαθού πνεύματος συνεργασίας που διαποτίζει τις σχέσεις μεταξύ Ιεράς Κοινότητος και Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Εκφράζοντας το θερμό ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας, το ΥΜΑΘ αντιλαμβάνεται ως ιδιαίτερη τιμή τον ρόλο που διαδραματίζει στον τομέα αυτό, μέσω του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς».

Στην καλή συνεργασία και τις στενές σχέσεις που διέπουν το Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους αναφέρθηκε ο Πρωτεπιστάτης Γέρων Παύλος, λέγοντας ότι «με την ευκαιρίαν της πλήρους λειτουργίας των εγκαταστάσεων της Αγιορειτικής Εστίας και της οργανώσεως εν αυτή εκθέσεως με θέμα “Άγιον Όρος – Κειμήλια Πρωτάτου” η Ιερά Κοινότης έχει την τιμήν να επισκέπτεται υμάς σήμερον εις το υπουργικόν μέγαρον. Ευχαριστούμεν δια την υποδοχήν και τους ευγενείς λόγους. Το υπουργείον Μακεδονίας και Θράκης είναι το μοναδικόν εις την Βόρειον Ελλάδα, με ότι τούτο σημαίνει δια τον τόπον και την πολιτείαν. Δι ημάς είναι το Υπουργείον μετά του οποίου έχομεν από το παρελθόν στενές σχέσεις. Εδώ στεγάζεται, και αποτελεί ειδκήν υπηρεσίαν αυτού, το ΚεΔΑΚ. Η Υπηρεσία αυτή υπήρξεν όχι μόνον ο σύνδεσμος του Υπουργείου με το Άγιον Όρος αλλά και η κατ’ εξοχήν Δημοσία Υπηρεσία η οποία συνεργάζεται από 25ετίας με τις αρχές του Αγίου Όρους. Και η συνεργασία αυτή δεν υπήρξε μόνον μακρά, αλλά, εξαιρετικώς χρήσιμη και αποδοτική και ως τοιαύτη δέον να εξακολουθήσει να παραμένει».

Κατά την ανταλλαγή δώρων ο κ. Καλαντζής προσέφερε στην Ιερά Κοινότητα ένα επίχρυσο στεφάνι από κλαδί ελιάς με χαραγμένο τον όρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο Πρωτεπιστάτης Γέρων Παύλος προσέφερε στον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης το Δίσκο του Πρωτάτου, πιστό αντίγραφο του πρωτότυπου κειμηλίου.

Ακολούθως, τα μέλη της Ιεράς Κοινότητος, επισκέφθηκαν το γενικό γραμματέα του ΥΜΑ-Θ και πρόεδρο του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς καθηγητή Λουκά Ανανίκα.

Στη συνάντηση παρέστησαν τα μέλη του δ.σ. του ΚεΔΑΚ καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Επιβεβαιώθηκαν οι  άριστες σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το αναστηλωτικό έργο των Ιερών Μονών.

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ – ΠΕΤΡΑΛΙΑ
Επόμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ’