ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΦΕΙΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ

ypes press002
ypes press002

Μια εκδήλωση υπό την αιγίδα του ΥΜΑ-Θ

Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης έχει θέσει υπό την αιγίδα του την έκθεση φωτογραφίας της ιστορικής διαδρομής του Παπάφειου Ορφανοτροφείου «Ο Μελιτεύς».

Η έκθεση περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το 1895, έτος θεμελίωσης του ορφανοτροφείου. Για το σκοπό αυτό έχει εκδοθεί και ειδικό φωτογραφικό λεύκωμα.

Η έκθεση διοργανώνεται από το διοικητικό συμβούλιο του ορφανοτροφείου και φιλοξενείται στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος (Παπάφη 33) έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Διάρκεια έκθεσης:
7/01/06 έως 15/02/06

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή : 10:00-14:00 και 17:00-20:00
Σάββατο και Κυριακή: 11:00-14:00

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΠΑΦΕΙΟΥ

Το Παπάφειο ορφανοτροφείο «Ο Μελιτεύς» ιδρύθηκε από τον Θεσσαλονικιό μεγάλο εθνικό ευεργέτη Ιωάννη Παπάφη. Θεμελιώθηκε το 1895 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1903.

Υπήρξε το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο όλης της Ελλάδας και προσέφερε σημαντικότατο έργο όχι μόνον περιθάλποντας χιλιάδες ορφανά παιδιά, κατά την περίοδο των πολέμων και της κατοχής, αλλά και εκπαιδεύοντάς τα στα περίφημα εργαστήριά του. Παράλληλα, η ονομαστή μπάντα του, τροφοδότησε με μουσικούς τις μπάντες και τις ορχήστρες όλης της Ελλάδας.

Έδινε επίσης στους μαθητές του την πρωτοποριακή, για εκείνη την εποχή, ευκαιρία να παρακολουθήσουν σχολή κλασικού μπαλέτου και παραδοσιακών χορών, από όπου αναδείχθηκαν μεγάλα ταλέντα στον καλλιτεχνικό χώρο.

Ακόμα, μέσω του μουσικογυμναστικού συλλόγου αποφοίτων Παπάφειου ορφανοτροφείου «Μελιτεύς», αναπτύχθηκε μεγάλη δραστηριότητα σε όλα τα αθλητικά τμήματα. Η γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα «Μελιτεύς» έφτασε την Α´ κατηγορία σε επίπεδο τοπικού πρωταθλήματος.

Προηγούμενο άρθροΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΑΠΟ 29 ΕΩΣ 30/01/06