“ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ: 50 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ”

ypes press002
ypes press002

Παρουσιάστηκε η επετειακή συλλεκτική έκδοση του ΥΜΑ-Θ

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την επετειακή – συλλεκτική έκδοση του ΥΜΑΘ, με τίτλο «Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης: 50 Χρόνια Ιστορίας – Νέες προοπτικές», που αποτελεί μία ιστορική αναδρομή του Υπουργείου, από το 1955 έως σήμερα.

Το ιδιαίτερα καλαίσθητο βιβλίο, που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Τσιαρτσιώνη,  αναφέρεται στη μετεξέλιξη του θεσμού, από Γενική Διοίκηση σε Υπουργείο Βορείου Ελλάδος και αργότερα σε Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Στην εκδήλωση παρουσίασής του βιβλίου, μίλησαν ο συγγραφέας του κ. Ευάγγελος Χεκίμογλου και οι καθηγητές του ΑΠΘ Χαράλαμπος Παπαστάθης και Γιώργος Αναστασιάδης, ενώ, εκτός από τον κ. Τσιαρτσιώνη, απηύθυναν χαιρετισμό και οι πρώην υπουργοί, ο μακροβιότερος όλων κ. Νικόλαος Μάρτης και οι Κωνσταντίνος Τριαρίδης και Γιάννης Μαγκριώτης.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η συγκεκριμένη συλλεκτική έκδοση αποτελεί οφειλόμενο χρέος προς τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές αυτής της πορείας, οι οποίοι μέσα από το έργο και τις προσπάθειές, τους διαμόρφωσαν την εξέλιξή του. Με το πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό και την παράθεση ντοκουμέντων και στοιχείων, που περιέχει, αναδεικνύονται οι στόχοι και οι συμβολισμοί της κάθε εποχής που καταγράφουν τον σημαντικό ρόλο, αλλά και την επιβεβλημένη παρουσία του υπουργείου στη Μακεδονία και τη Θράκη».

Αναφερόμενος μάλιστα ο κ. Τσιαρτσιώνης στη νέα δομή που αποκτά το ΥΜΑ-Θ, είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, το υπουργείο αυτό βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και στο διαρκώς μεταβαλλόμενο πολυδύναμο εξωτερικό περιβάλλον, αποκτά σύγχρονη δομή, νέο χαρακτήρα και ρόλο, στρατηγική στόχευση και πολιτική ευελιξία.
Επαναπροσδιορίζοντας την αποστολή του, με την αλλαγή της δομής του, το ΥΜΑ-Θ καθίσταται φορέας ανάπτυξης, όργανο συντονιστικό και επιτελικό και κυρίως «όχημα»  ευέλικτο, που οδηγεί στην επίτευξη των εθνικών στρατηγικών στόχων στη σύγχρονη εποχή, μέσα από τη διαμόρφωση, την υποστήριξη, το συντονισμό και τη συμπλήρωση των κυβερνητικών πολιτικών που εφαρμόζονται στη Μακεδονία και τη Θράκη».

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Παπαστάθης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στη διάρθρωση και στο περιεχόμενο του βιβλίου που –όπως τόνισε- αποτυπώνει την εμπεριστατωμένη έρευνα του συγγραφέα, εξήρε την πρωτοβουλία του κ. Τσιαρτσιώνη, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο εγχείρημα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι το εν λόγω βιβλίο αποτελεί κόσμημα για την ιστοριογραφία, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και μία υποδειγματική έκδοση για την ιστορική ταυτότητα ενός υπουργείου, δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα ανάλογες προσεγγίσεις.

Μιλώντας, στη συνέχεια, ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Χεκίμογλου, ευχαρίστησε και αυτός για την πρωτοβουλία έκδοσής του, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους εκδόσεις είναι αυτές που μένουν και σηματοδοτούν την ιστορία της Μακεδονίας και της Θράκης.
Αναφερόμενος δε στο περιεχόμενο του βιβλίου, επισήμανε ότι «η ιστορική έρευνα ξεκινάει από το 1912, με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, διότι τότε ιδρύεται για πρώτη φορά η Γενική Διοίκηση Μακεδονίας, η οποία διατηρήθηκε μέχρι το 1955. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε υπουργείο Βορείου Ελλάδος και αργότερα σε υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης».

Στη συνέχεια, χαιρέτισαν οι  τρεις προαναφερθέντες υπουργοί.
Πρώτος μίλησε ο κ. Νικόλαος Μάρτης, ο οποίος με εμφανή συγκίνηση, είπε πως η περίοδος της υπουργίας ήταν η σημαντικότερη της ζωής του και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία ύπαρξης του υπουργείου αυτού και στους εθνικούς λόγους, που την καθιστούν απαραίτητη.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Τριαρίδης στο χαιρετισμό του, τόνισε και αυτός ότι «όλοι οι υπουργοί, που πέρασαν από αυτό το υπουργείο, που εξυπηρετεί σημαντικούς σκοπούς και σχεδιασμούς, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση, συναισθανόμενοι την ευθύνη που φέρουν γι’ αυτόν τον ευαίσθητο χώρο».

Τέλος, μιλώντας ο κ. Γιάννης Μαγκριώτης, αναφέρθηκε και αυτός στην ιδιαίτερη ευαισθησία που νιώθει ο εκάστοτε υπουργός που έχει την ευθύνη αυτού του υπουργείου και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει για το χώρο αυτό, αν και η κεντρική εξουσία δεν του δίνει αρμοδιότητες. Τόνισε δε ότι «ή η πολιτεία θα πρέπει να δώσει αρμοδιότητες και πόρους στα δύο χωρικά υπουργεία (Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου) – πράγμα που, όπως είπε,  το βλέπει δύσκολο, ανεξάρτητα με το ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση – ή θα γίνει η μεγάλη ανατροπή, με την εφαρμογή ενός νέου αποκεντρωμένου διοικητικού μοντέλου».

Για το βιβλίο μίλησε και ο εκδότης του κ. Νίκος Καραμανλής, για τον οποίον μίλησαν όλοι με επαινετικά λόγια για την καλαίσθητη έκδοση του βιβλίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, ο Διοικητής του Γ´ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Ηλίας Πέτσας, οι Βουλευτές κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας,  Δημήτρης Γαλαμάτης και Γιώργος Χουρμουζιάδης, ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Αντωνόπουλος, μέλη της οικογένειας (σύζυγος και γιος) του αποθανόντος πρώην υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Γιώργου Τζιτζικώστα, δήμαρχοι, καθηγητές του ΑΠΘ,  εκπρόσωποι φορέων, διευθυντές και υπάλληλοι του ΥΜΑΘ και πολύς κόσμος.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, τόσο ο ΥΜΑΘ, όσο και οι συμμετέχοντας ομιλητές και πρώην υπουργοί, απένειμαν βραβεία σε αριστούχος μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Θεσσαλονίκης.

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 7/12/2005