Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ypes press002
ypes press002

Σε εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια.

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου 2005, ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση, που οργάνωσε η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» στην Αλεξανδρούπολη, με θέμα «Η επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια: Νέο περιβάλλον δράσης και ανάπτυξης».

Στην ομιλία του, ο κ. Τσιαρτσιώνης, μεταξύ άλλων, τόνισε:  «Η κυβέρνηση για να αναδείξει τις πολιτικές τόνωσης της επιχειρηματικής δράσης, της έρευνας, της καινοτομίας και της επενδυτικής δραστηριότητας, κήρυξε το 2005, “Έτος Ανταγωνιστικότητας”. Δίνουμε σε έλληνες και ξένους επενδυτές ένα ισχυρό μήνυμα. Ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός, επενδυτικός προορισμός. Διαμορφώνουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που εγγυάται ταχύτερη ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια».

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης μίλησε για τις δράσεις που ήδη έχουν ολοκληρωθεί και αποδίδουν αποτελέσματα, όπως είναι ο νέος φορολογικός νόμος, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το νέο σύστημα αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Το νέο πλαίσιο για την πάταξη της γραφειοκρατίας, το νέο διαφανές σύστημα των μειοδοτικών διαγωνισμών στα δημόσια έργα, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες δημοσίων έργων. Οι διευρυμένες δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος ‘’Ανταγωνιστικότητα’’, ο νόμος για τις συμπράξεις  του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου και το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τις χρήσεις γης.

Εκτενή αναφορά έκανε ο υπουργός και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που αναδεικνύουν τη γεωστρατηγική σημασία της Μακεδονίας και της Θράκης, τα οποία προδιαγράφουν -όπως είπε- και τις αναπτυξιακές προοπτικές της.

«Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές, τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, όλη η περιοχή πρέπει, με βάση ένα συγκεκριμένο «αναπτυξιακό όραμα», να καταστεί: πρώτον, ανταγωνιστικός παραγωγικός προμαχώνας της χώρας, δεύτερον βάση συνεργασίας για τις βαλκανικές, παρευξείνιες και ασιατικές χώρες και, τρίτον, πρότυπο διαπεριφερειακής δικτύωσης και συνεργασίας – διοικητικής και αναπτυξιακής.

Το ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής περιφερειακής οικονομίας με έντονο εξωστρεφή προσανατολισμό και εσωτερική οικονομική, κοινωνική και διοικητική συνοχή. Για αυτό, στηρίζουμε τη διασυνοριακή και διακρατική συνεργασία σε θέματα δικτύων υποδομών (π.χ. μεταφορικά, ενεργειακά, τηλεπικοινωνιακά και πληροφορικής), προστασίας του περιβάλλοντος, διαχείρισης φυσικών πόρων και πρόληψης καταστροφών, παραγωγικών υποδομών, επιχειρηματικών συνεργασιών, καταπολέμησης της διασυνοριακής εγκληματικότητας, κ.ά. Την ενδοπεριφερειακή συνεργασία μέσω κοινών δράσεων στους τομείς του σχεδιασμού (π.χ. χωροταξικός, αναπτυξιακός, περιβαλλοντικός), δημιουργίας πόλων ανάπτυξης και καινοτομίας, των παραγωγικών υποδομών, των συστημάτων πιστοποίησης και ελέγχου, κοινής προβολής, δημιουργίας παρατηρητηρίων, της ενέργειας, του τουρισμού, της αγροτικής ανάπτυξης, της εκπαίδευσης κ.ά. Την ενδοπεριφερειακή συνεργασία μέσω ανάπτυξης νέων δικτύων π.χ. πολιτιστικό δίκτυο, Δίκτυο ΑΕΙ-ΤΕΙ, δίκτυο καινοτομίας, δίκτυο λιμένων και αεροδρομίων, δίκτυο πόλεων, δίκτυο επιχειρηματικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, δίκτυο σπηλαίων, δίκτυο προστατευόμενων περιοχών και οικοτόπων, τουριστικό δίκτυο, δίκτυο βιο-καλλιεργητών  κ.ά.».

Ο κ. Τσιαρτσιώνης μίλησε, επίσης, και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και προωθεί το υπουργείο στην κατεύθυνση αυτή, μεταξύ των οποίων είναι η εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης, η εγκατάσταση στο ΥΜΑ-Θ Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης της Ανάπτυξης, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ταυτοποίηση της Μακεδονίας και της Θράκης με το λογότυπο «MacedoniaThrace.gr» και η πρόταση για τη δημιουργία του Δικτύου Ναυτιλίας και Αναψυχής στα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας.

********************

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
 

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 
ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»
ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη, 30 Νοεμβρίου 2005

Κυρίες και Κύριοι,

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή να παραστώ ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωσή σας η οποία είναι αφιερωμένη σε ένα μείζον ζήτημα που αφορά την Πολιτεία και την κοινωνίας μας: την επιχειρηματικότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής περιφέρειας. Θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμη αυτή τη διοργάνωση, γιατί δίδεται η αφορμή για ένα γόνιμο διάλογο, ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, με επίκεντρο το μέλλον και τις προοπτικές της ίδιας της χώρας, καθώς, αναμφισβήτητα, η περιφέρεια αποτελεί τον «κορμό» και την «ατμομηχανή» της επικράτειας.

Η κυβέρνηση για να αναδείξει τις πολιτικές τόνωσης της επιχειρηματικής δράσης, της έρευνας, της καινοτομίας και της επενδυτικής δραστηριότητας, κήρυξε το 2005, “Έτος Ανταγωνιστικότητας”.

Το έτος ανταγωνιστικότητας  σηματοδοτεί επίσης την κινητοποίηση και τη συλλογική κυβερνητική προσπάθεια, να προωθήσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Νέα Εποχή, η Νέα Οικονομία, η σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Η προσπάθειά συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο “παραγωγικότητα, ποιότητα, ανταγωνιστικότητα”.  Δίνονται κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις να επενδύσουν στην τυποποίηση και την πιστοποίηση. Να δημιουργήσουν επώνυμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Να επενδύουν στην παραγωγικότητα και την ποιότητα. Αυτή είναι η κοινή πρόκληση εάν θέλουμε η Ελλάδα να ξεχωρίσει.

Πρέπει να αντιστρέψουμε την τάση επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χώρας. Όλα τα μέτρα και οι πολιτικές μας έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά τη συνεννόηση, τη συνέπεια και τη συνέχεια.

Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαίσιο ξεκάθαρο, σαφές και διάφανο. Ένα πλαίσιο κοινό για όλους τους επενδυτές, χωρίς διακρίσεις και χωρίς εξαιρέσεις. Δίνουμε σε Έλληνες και ξένους επενδυτές ένα ισχυρό μήνυμα. Ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός, επενδυτικός προορισμός.

Διαμορφώνουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που εγγυάται ταχύτερη ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, ήδη έχουν ψηφιστεί και αποδίδουν αποτελέσματα:

– ο νέος φορολογικός νόμος
– ο νέος αναπτυξιακός νόμος
– το νέο σύστημα αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων
– το νέο πλαίσιο για την πάταξη της γραφειοκρατίας
– το νέο διαφανές σύστημα των μειοδοτικών διαγωνισμών στα δημόσια έργα
– το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες δημοσίων έργων,
– οι διευρυμένες δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος ‘’Ανταγωνιστικότητα’’.
– ο νόμος για τις Συμπράξεις  του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό τομέα

Παράλληλα,  στο αμέσως επόμενο διάστημα, προωθούμε:

– την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου
– το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τις χρήσεις γης.

Δίνουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης, εξαιτίας των οποίων είχαν αδρανοποιηθεί, επί πολλά χρόνια, μεγάλα επενδυτικά σχέδια για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η σημασία της αποψινής εκδήλωσής προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς πραγματοποιείται στην ακριτική Θράκη. Μία περιοχή η οποία «κρύβει» μέσα της τεράστια δυναμική διαθέτοντας αξιόλογες προοπτικές ανάπτυξης και προόδου, μέσα στο νέο δομορφούμενο και συνεχώς εξελισσόμενο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις, πολιτισμό, φυσικό περιβάλλον και στρατηγική θέση, οι οποίες μπορούν να την οδηγήσουν σε αναπτυξιακή τροχιά. Η Θράκη και ο ευρύτερος χώρος της με το ιστορικό παρελθόν και το ευοίωνο μέλλον μπορεί να εξελιχθεί και να διαπρέψει στα χρόνια που έρχονται. Μπορεί να αναδειχθεί σε προμαχώνα της ανάπτυξης.

Σε μία ενιαία και ελεύθερη αγορά, όπως αυτή της διευρυμένης Ευρώπης, οι ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές δράσεις και συνεργασίες είναι τεράστιες, ειδικά με τα νέα κράτη – μέλη.

Με δεδομένο ότι η επιχειρηματικότητα στα παλαιά κράτη – μέλη διέπεται από μία παγιωμένη αναπτυξιακή στόχευση (σε ένα εγγυημένη θεσμικό περιβάλλον), το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, για επενδύσεις στα νέα κράτη-μέλη αλλά και στις συνοριακές χώρες της Ε.Ε

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 4 & 5/12/2005