Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ypes press002
ypes press002

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου 2005, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή βράβευσης «Καινοτόμων Επιχειρηματικών Σχεδίων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ΣΒΒΕ.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης, αναφερόμενος στις νέες προοπτικές της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι: «Στρατηγικός μας στόχος, μέσα από ένα στοχευμένο και συντονισμένο πρόγραμμα δράσεων και ενεργειών, είναι η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε μια πόλη για την έρευνα, την καινοτομία και τις νέες υπηρεσίες. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις  που θα διαμορφώσουν το μελλοντικό   “brand name” της πόλης, δηλαδή την ταυτοποίησή της, στον ελληνικό αλλά και στο διεθνή χώρο, με όρους οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας».

O κ. Τσιαρτσιώνης, αναφέρθηκε στις πολιτικές του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, με στόχο την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι: «Μπορούμε να γίνουμε κέντρο για την υλοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών βιώσιμης καινοτόμου ανάπτυξης. Κόμβος διεθνούς συνεργασίας. Καρδιά της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτή την προσπάθεια η Βόρεια Ελλάδα αποκτά σημαντικό ρόλο. 1) Καταρτίζεται το “Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Μακεδονίας και Θράκης” που εκπονεί το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με στόχο να αποτελέσει το όχημα ενός κοινού αναπτυξιακού οράματος για τις τρεις περιφέρειες. 2) Σημαντική θέση στο Στρατηγικό αυτό Σχέδιο κατέχει η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης με τελικό δικαιούχο το ΥΜΑΘ. Ένα εγχείρημα στρατηγικής σημασίας, πολυσύνθετο και μοναδικό στα ελληνικά δεδομένα, με στόχο: την τεχνολογική αναβάθμιση, την προώθηση της καινοτομικής ικανότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. 3) Παράλληλα, στο ΥΜΑΘ εγκαθιστούμε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, μέσα από το οποίο έλληνες και ξένοι επενδυτές, θα βρίσκουν τα στοιχεία που τους ενδιαφέρουν, για την ανάπτυξη των τριών περιφερειών, αλλά και των γειτονικών χωρών».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

*********************

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 
ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ
 ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ
«ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ:
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΚΑΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2005

Αξιότιμοι διοργανωτές,
Αγαπητοί διαγωνιζόμενοι,
Κύριε Υπουργέ,
Εκλεκτοί Παριστάμενοι,
Κυρίες και κύριοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να βραβεύσουμε, για τις καινοτόμες ιδέες τους, διακριθέντες φοιτητές, οι οποίοι αποτελούν το αυριανό πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες ακούγονται λέξεις και φράσεις όπως «καινοτομία», «νέες τεχνολογίες», «έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη», έννοιες που θα μας συνοδεύουν, ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, μέσα σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Στρατηγικός μας στόχος, μέσα από ένα στοχευμένο και συντονισμένο πρόγραμμα δράσεων και ενεργειών, είναι η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε μια πόλη για την έρευνα, την καινοτομία και τις νέες υπηρεσίες,

Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις  που θα διαμορφώσουν το μελλοντικό   brand name (μπράντ νέιμ) της πόλης, δηλαδή την ταυτοποίησή της, στον ελληνικό αλλά και στο διεθνή χώρο, με όρους οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας.

Μπορούμε να γίνουμε κέντρο για την υλοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών βιώσιμης καινοτόμου ανάπτυξης. Κόμβος διεθνούς συνεργασίας. Καρδιά της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτή την προσπάθεια η Βόρεια Ελλάδα αποκτά βαρύνοντα ρόλο.

Με αυτούς ακριβώς τους στόχους:

– Καταρτίζεται το «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Μακεδονίας και Θράκης που εκπονεί το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με στόχο να αποτελέσει το όχημα ενός κοινού αναπτυξιακού οράματος για τις τρεις περιφέρειες.

– Σημαντική θέση στο Στρατηγικό αυτό Σχέδιο κατέχει η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης με τελικό δικαιούχο το ΥΜΑΘ. Ένα εγχείρημα στρατηγικής σημασίας, πολυσύνθετο και μοναδικό στα ελληνικά δεδομένα, με στόχο: την τεχνολογική αναβάθμιση, την προώθηση της καινοτομικής ικανότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

– Παράλληλα, στο ΥΜΑΘ εγκαθιστούμε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, μέσα από το οποίο έλληνες και ξένοι επενδυτές, θα βρίσκουν τα στοιχεία που τους ενδιαφέρουν, για την ανάπτυξη των τριών Περιφερειών, αλλά και των γειτονικών χωρών.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, αποκτούν αυξανόμενη γεωπολιτική σπουδαιότητα και νέα δυναμική ανάπτυξης. Ακόμη πιο αισιόδοξη είναι η προοπτική που διαμορφώνει για το βορειοελλαδικό χώρο η επόμενη ευρωπαϊκή διεύρυνση, όταν η Ελλάδα θα συνδεθεί και γεωγραφικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας το 2008. 

Κεντρική επιδίωξή μας είναι να εξελιχθεί η Θεσσαλονίκη σε κέντρο για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων καινοτομίας, έρευνας, τεχνολογίας και επιμόρφωσης. Κι αυτό γιατί,  η ένταξη στη νέα οικονομία και την «κοινωνία της γνώσης», σημαίνει νέες ευκαιρίες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης.

Θερμά συγχαρητήρια:  στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την πρωτοβουλία της να προκηρύξει το Πρόγραμμα «Καινοτόμες Ιδέες» στο πλαίσιο του οποίου γίνεται και η σημερινή τελετή βράβευσης, στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος που είναι ο συνδιοργανωτής καθώς και σε όλους τους φορείς υποστήριξης του προγράμματος.

Πάνω από όλα, θερμά συγχαρητήρια στους φοιτητές που βραβεύονται για τη δημιουργικότητα και την προσπάθειά που επέδειξαν, κατά την εκπόνηση των επιχειρηματικών σχεδίων τους. Εσείς οι νέοι επιστήμονες αποτελείται τη μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 18/11/05
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 22/11/05