Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ FORUM TAXI

ypes press002
ypes press002

Υπό την αιγίδα του ΥΜΑ-Θ

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης το απόγευμα της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου 2005, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 1ου Πανευρωπαϊκού FORUM TAXI, που τελεί υπό την αιγίδα του ΥΜΑ-Θ και διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Tαξί, στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης χαρακτήρισε το φόρουμ χρήσιμη και καινοτόμο ιδέα, λέγοντας πως «η πολιτεία έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της, για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, με δράσεις, όπως η οικονομική ενίσχυση, για την αντικατάσταση των οχημάτων ταξί με νέα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας».

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης επισήμανε πως «η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει  δέσμη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των ταξί, αλλά και της κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη».

Στη συνέχεια ο κ. Τσιαρτσιώνης, αφού παρέθεσε μερικά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Πολιτεία, τόνισε με έμφαση πως «οι προσπάθειες για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του κλάδου σας θα συνεχισθούν, με σκοπό την παροχή σύγχρονων υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πολίτες, τη διευκόλυνση του έργου των οδηγών ταξί και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα συνολικότερα. Πρόκειται για ρυθμίσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στα πρότυπα και τις προδιαγραφές που ισχύουν στην Ευρώπη και διεθνώς».

Στο FORUM συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις χώρες: Αγγλία, Γαλλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ελβετία, Σουηδία, Ολλανδία, Κύπρος, Τουρκία και ΗΠΑ.

******************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
ΣΤΟ 1Ο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ FORUM ΤΑΧΙ
ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2005

ΩΡΑ 17:00

Αγαπητέ κύριε Θύμιε Λυμπερόπουλε (πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Ταξί και Αγοραίων),
Αγαπητέ κύριε Πάρι Κισσά (πρόεδρος Σωματείου ταξί Θεσσαλονίκης «Ερμής»),
Αξιότιμοι οδηγοί και ιδιοκτήτες ταξί,
επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό,
Εκλεκτοί παριστάμενοι,
Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμητική πρόσκληση να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του 1ου Ευρωπαϊκού φόρουμ ταξί. Αυτής της ιδέας, που πρέπει να σας πω, πως, από την πρώτη στιγμή, χαρακτηρίσαμε ιδιαίτερα χρήσιμη και καινοτόμο, για αυτό και τη θέσαμε υπό την αιγίδα του Υπουργείου μας.

Το ταξί στη χώρα μας καταλαμβάνει ιδιαίτερο ρόλο στην εξυπηρέτηση των πολιτών για τις μετακινήσεις στις πόλεις. Για τους πολλούς Έλληνες αποτελεί ένα ευέλικτο και προσιτό μέσον μεταφοράς ιδιαίτερα κοινωνικό και φιλικό στη χρήση του. Προς την κατεύθυνση αυτή, η πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών έχει δρομολογήσει δέσμη μέτρων, που διευκολύνουν τη λειτουργία του, ενώ, παράλληλα, συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας.

Η πολιτεία έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της, για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, με δράσεις, όπως η οικονομική ενίσχυση, για την αντικατάσταση των οχημάτων ταξί με νέα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Ειδικά αυτό το μέτρο πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια για  τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα. Ήδη το σύνολο των οχημάτων ταξί που αντικαταστάθηκαν σε όλη τη χώρα αγγίζει τις 10.000.

Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της εικόνας των ταξί, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται πλέον με ποιότητα και ασφάλεια. 
Επικεντρωμένη σε αυτό το στόχο, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει  δέσμη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των ταξί, αλλά και της κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη.

Μερικά από αυτά τα μέτρα είναι:

* Η δημιουργία νέων σταθμών ταξί, που προστέθηκαν στις γνωστές πιάτσες, 
* Η ανακατασκευή των εσοχών κατά μήκος των λεωφορειολωρίδων για περισσότερη ασφάλεια, 
* Η παροχή ραδιοσυχνοτήτων για καλύτερη επικοινωνία, 
* Η ικανοποίηση όλων των αιτημάτων χρηματοδότησης που κατατέθηκαν από εταιρίες για την εγκατάσταση συστημάτων αυτοματοποιημένης διαχείρισης στόλου και εξυπηρέτησης επιβατών. 
* Η συστηματική αστυνόμευση, σε συνεργασία με την τροχαία, στους σταθμούς επιβίβασης, αποβίβασης, σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου, για την αποθάρρυνση της παράνομης στάθεμευσης στις θέσεις αυτές.
* Η δυνατότητα απόκτησης της ειδικής άδειας οδήγησης ΤΑΞΙ και σε άτομα που έχουν άλλα εισοδήματα, πλην εκείνων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
* Η συγκρότηση Πειθαρχικών Συμβουλίων στην έδρα κάθε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στην έδρα κάθε Νομαρχιακού Διαμερίσματος προκειμένου να πραγματοποιείται συστηματικότερος έλεγχος για την αναβάθμιση της πιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, ήδη:

* Επεκτείνεται το μέτρο με το ηλεκτρονικό σήμα, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην εξυγίανση του κλάδου σας και προασπίζει τα συμφέροντα τόσο των πολιτών όσο και των νόμιμων μελών σας, αφού βάζει φρένο στα κοινώς λεγόμενα «λαθραία» ταξί.

* Παράλληλα, σημαντική είναι και η απόφαση του αρμόδιου υπουργείου για την απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών ταξί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008, με στόχο να αντιμετωπιστεί, ο υπερκορεσμός του επαγγέλματος. 

Κυρίες και Κύριοι,

Με τη στήριξη της Πολιτείας, οι προσπάθειες για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του κλάδου σας θα συνεχισθούν, με σκοπό την παροχή σύγχρονων υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πολίτες, τη διευκόλυνση του έργου των οδηγών ταξί και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα συνολικότερα. Πρόκειται για ρυθμίσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στα πρότυπα και τις προδιαγραφές που ισχύουν στην Ευρώπη και διεθνώς.

Στην κατεύθυνση αυτή, το πρώτο Πανευρωπαϊκό σας Φόρουμ έχει να προσφέρει πολλά στην πληροφόρηση και την ενημέρωση τόσο των μελών του κλάδου, όσο και της ευρωπαϊκή κοινής γνώμης.

Η θεματολογία που θα αναπτύξετε, στο πλαίσιο των εργασιών σας, προκαλεί το ενδιαφέρον όχι μόνο των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και των πολιτών. Ειδικά τα ζητήματα που άπτονται του κοινωνικού συνόλου, όπως η ανάγκη ενοποίησης της νομοθεσίας των ταξί στην Ευρώπη, οι ειδικές υπηρεσίες των ταξί για τα άτομα με ειδικές αναπηρίες, καταδεικνύουν την κοινωνική ευαισθησία του κλάδου σας και θέτουν επί τάπητος τις νέες αυξημένες απαιτήσεις της Νέας Εποχής.

Σε μια Ευρώπη, που καλείται να επιταχύνει το «βηματισμό» της, σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, που επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την πρωτόγνωρη «έκρηξη» στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, σε ένα κόσμο, που χαρακτηρίζεται από την «επανάσταση» της τεχνολογίας και την παγκοσμιοποίηση, οι απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας αλλά και της ελεύθερης αγοράς είναι αυξημένες και πολυσύνθετες.

Θέλω να σας συγχαρώ για αυτή τη πρωτοβουλία και εύχομαι να είναι η απαρχή για ένα νέο ετήσιο θεσμό. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών σας,  καλωσορίζω στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, τους φιλοξενούμενους συνέδρους από την Κύπρο, την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Ελβετία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σας ευχόμαστε καλή διαμονή στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη – κόμβο συνάντησης λαών και πολιτισμών, στην πόλη που αποτελεί για την ελληνική πολιτεία τον βασικότερο αναπτυξιακό πόλο, για τη Βόρεια Ελλάδα  αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Αναμένοντας με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα των εργασιών σας, σας εύχομαι να ανανεώσουμε σύντομα τη συνάντησή μας, στον ίδιο χώρο και τόπο.

Σας ευχαριστώ,

Νίκος Τσιαρτσιώνης
Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 21-10-2005
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ