Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡ. ΤΣΙΓΑΡΑ

ypes press002
ypes press002

«Ο Ναός Του Αγίου Γεωργίου Βιέννης, Ιστορία και Τέχνη». Στο πλαίσιο της ανάδειξης της ιστορίας των απόδημων Μακεδόνων στη Μεσευρώπη (1650 – 1950). Μία έκδοση του ΥΜΑΘ.

Το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στο πλαίσιο της ανάδειξης της ιστορίας των απόδημων Μακεδόνων στη Μεσευρώπη (1650 – 1950), εξέδωσε το  βιβλίο «Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου Βιέννης, Ιστορία και Τέχνη» του Δρος Γεωργίου Χρ. Τσιγάρα.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Μιχαήλ, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ευθυμία Γεωργιάδου – Κούντουρα και ο συγγραφέας Δρ Θεολογίας – Δρ Φιλοσοφίας κ. Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν το Σύνολο παραδοσιακής μουσικής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει η δημοσιογράφος κ. Μαρία Αντωνιάδου.

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου Βιέννης, Ιστορία και Τέχνη

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Βιέννης, της ομώνυμης Κοινότητας των Ελλήνων Οθωμανών υπηκόων στην πρωτεύουσα της Αυστροουγγαρίας, ανοικοδομήθηκε το έτος 1804 με τη βοήθεια του Κοζανίτη μεγαλεμπόρου Γεωργίου Καραγιάννη.

Το έτος 1898, εποχή μεγάλων αλλαγών και γόνιμων πνευματικών αναζητήσεων στην Αυστροουγγαρία, ο ναός παίρνει τη σημερινή νεοκλασσικιστική του μορφή και αποκτά κωδωνοστάσιο. Τις ανακαινιστικές αυτές εργασίες υποστήριξε οικονομικά και ο καταγόμενος από τη Βλάστη Νικόλαος Δούμπας, ενώ την επιστασία είχε ο επίσης Κοζανίτης Κωνσταντίνος Τυφόξυλος, επίτροπος του ναού.

Η ιστορία του ναού συνδέεται, όχι μόνο με τον «πολιτικό βίο» των Ορθοδόξων Ελλήνων της Βιέννης, αλλά και με την πνευματική προετοιμασία του Γένους για την Επανάσταση του 1821.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η νεοκλασσικιστική του εξωτερική όψη δείγμα των σχέσεων των Ελλήνων της Βιέννης με την Αθήνα του 19ου αιώνα και των αρχιτεκτονικών τάσεων που επικρατούσαν εκεί, αλλά και στην Βιέννη.

Στο ναό εντοπίστηκαν μέσω στων υπογραφών τους στις φορητές εικόνες και στα άλλα κειμήλια, τα ονόματα δέκα ζωγράφων και καλλιτεχνών της Αυστροουγγαρίας, όπως του Anton Küchlmeister (1795) και του C. Bachmajer (1804), αλλά και καλλιτεχνών ελληνικής καταγωγής, όπως του κρητικού ζωγράφου Θεοδοσίου (1791), του Ιωάννη Τριγώνη (1814), γνωστού από την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στην Τεργέστη, του Αντωνίου Αλεξανδρίδη (1863), του Αριστείδη Οικονόμου (1870) και του γιου του Γεωργίου Οικονόμου (1899). Ανάμεσα στους ζωγράφους που εργάστηκαν στο ναό ξεχωρίζει ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ένας από τους σημαντικότερους νεοέλληνες ζωγράφους, ο οποίος φιλοτέχνησε πέντε εικόνες και μία προσωπογραφία κατά τη διάρκεια της ολιγόχρονης παραμονής του στην πρωτεύουσα της Μοναρχίας των Αψβούργων.

Στα κειμήλια του ναού αναγνωρίζονται τα βασικά εικονογραφικά στοιχεία της μεταβυζαντινής καλλιτεχνικής παράδοσης, ωστόσο ανιχνεύονται επιδράσεις των ιδεολογικών και καλλιτεχνικών ρευμάτων του 18ου και 19ου αιώνα, όπως του Διαφωτισμού και του Ρομαντισμού, της τέχνης του μπαρόκ και των Ναζαρηνών.

Η συνάντηση της μεταβυζαντινής τέχνης με την τεχνοτροπία του μπαρόκ δημιούργησε μία ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική τάση το «Ορθόδοξο Μπαρόκ» των παραδουνάβιων περιοχών, αντανακλώντας έτσι τα νέα κοινωνικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων Ορθοδόξων εμπόρων, αλλά και των άλλων ομοδόξων της Αυστροουγγαρίας, οι οποίοι όχι μόνο δεν απομακρύνονται από την πίστη των προγόνων τους, αλλά προσπαθούν και να επιζήσουν στη νέα τους φιλόξενη πατρίδα.

Προηγούμενο άρθροΜΗΝΥΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡ. ΤΣΙΓΑΡΑ