Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ: “ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ ΤΡΑΓΟΥΔΑΓΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΕ ΜΑΖΙ ΤΗΣ”

ypes press002
ypes press002

Που διοργανώνει το ΥΜΑΘ στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυσή του

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου 2005, εγκαινίασε, στο Πολεμικό Μουσείο (Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Γρ. Λαμπράκη 4), την έκθεση «Σοφία Βέμπο – Τραγούδαγε την Ελλάδα κι όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της», τη διοργάνωση της οποίας έχει αναλάβει το ΥΜΑ-Θ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση του υπουργείου.

Αναφερόμενος στη σημασία και το συμβολισμό της έκθεσης, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης επισήμανε: «Η σημερινή έκθεση είναι μια συνάντηση με τον πολιτισμό και την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Μια διαφορετική γνωριμία μας με τη γυναίκα – σύμβολο, τη γυναίκα – θρύλο, τη Σοφία Βέμπο. Το πνεύμα, τα τραγούδια και η καθοριστικής σημασίας προσφορά της προς την πατρίδα, αποτελούν για όλους μας ένα “ζωντανό” παράδειγμα μιας λαμπρής πατριωτικής πορείας και στάσης ζωής.  Για το λόγο αυτό, συγκεντρώσαμε σε μια έκθεση και παρουσιάζουμε στο κοινό, για πρώτη φορά πανελλαδικά σε τέτοια έκταση, σπάνια χειρόγραφα, γράμματα, ανέκδοτες φωτογραφίες, παρτιτούρες, πλάκες γραμμοφώνου, προγράμματα θεάτρου, λευκώματα και προσωπικά αντικείμενα της Βέμπο, από τη συλλογή της κυρίας Κατερίνας Πετρίδου, προσωπικής φίλης της “Τραγουδίστριας της Νίκης”, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την ζεστή ανταπόκρισή της».

Εξηγώντας το λόγο, που το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ανέλαβε την πρωτοβουλία οργάνωσης της έκθεσης, ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε: «Αποτελούσε οφειλόμενο χρέος για το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης η διοργάνωση αυτής της έκθεσης, που την εντάσσουμε στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση του υπουργείου μας. Στόχος μας είναι να προβάλλουμε τους πρωταγωνιστές της ιστορίας και του πολιτισμού στο χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης. Τους πρωταγωνιστές, όπως η Σοφία Βέμπο, που με τη δράση τους κράτησαν ψηλά το φρόνημα της εθνικής μας συνείδησης και συνέβαλλαν τα μέγιστα στους αγώνες για την υπεράσπιση της ελευθερίας μας».

Την έκθεση επιμελήθηκε ο συνταγματάρχης ε.α. και διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Βασίλης Νικόλτσιος.

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου, της εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, στελέχη των στρατιωτικών αρχών και μέλη εθνικών ενώσεων απόστρατων αξιωματικών στρατού, αναπήρων και θυμάτων πολέμου.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 9 π.μ. με 2 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα 10 π.μ. με 2 μ.μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ – ΤΡΑΓΟΥΔΑΓΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΕ ΜΑΖΙ ΤΗΣ»

Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2005

«Αξιότιμε πρόεδρε και διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου υποστράτηγε κ. Δημήτρη Παπαϊωάννου,
Αξιότιμη κυρία Κατερίνα Πετρίδου,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης,
Στρατιωτικές αρχές,
Εκλεκτοί παριστάμενοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκρισή σας, στη συνάντησή μας αυτή με τον Πολιτισμό και την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Στη διαφορετική γνωριμία μας με τη γυναίκα – σύμβολο, τη γυναίκα – θρύλο, τη Σοφία Βέμπο.

Η Σοφία Βέμπο δεν ζει πια. Όμως το πνεύμα, τα τραγούδια και η καθοριστικής σημασίας προσφορά της προς την πατρίδα αποτελούν για όλους μας ένα «ζωντανό» παράδειγμα μιας λαμπρής πατριωτικής πορείας και στάσης ζωής. 

Για το λόγο αυτό, συγκεντρώσαμε σε μια έκθεση και παρουσιάζουμε στο κοινό, για πρώτη φορά πανελλαδικά σε τέτοια έκταση, σπάνια χειρόγραφα, γράμματα, ανέκδοτες φωτογραφίες, παρτιτούρες, πλάκες γραμμοφώνου, προγράμματα θεάτρου, λευκώματα και προσωπικά αντικείμενα της Βέμπο, από τη συλλογή της κυρίας Κατερίνας Πετρίδου, προσωπικής φίλης της «Τραγουδίστριας της Νίκης», την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την ζεστή ανταπόκρισή της.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Σοφία Βέμπο υπήρξε η τραγουδίστρια όλων των Ελλήνων. Με την τόσο χαρακτηριστική χροιά της φωνής της, με το τεράστιο καλλιτεχνικό εκτόπισμα και την ισχυρή προσωπικότητά της κατόρθωσε να ανέβει στην κορυφή μιας μοναδικής πανελλήνιας δημοτικότητας και να «σφραγίσει» με την δράση της μια ολόκληρη εποχή. 

Την εποχή του ξεσηκωμού για την υπεράσπιση της πατρίδας, όπου η Βέμπο αγκάλιασε και ζέστανε με τη φωνή της σύνορα και μετόπισθεν, αψηφώντας κάθε κίνδυνο.

Η Βέμπο τραγουδά για να εμψυχώσει τις ένοπλες δυνάμεις. Τραγουδά σε στρατόπεδα, αεροπορικές μονάδες, καταστρώματα πολεμικών πλοίων, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς. Δίνει τα πάντα για τον αγώνα. Καλλιτεχνικά και οικονομικά.

Και για όλη αυτή τη δράση της δεν πήρε δεκάρα από το ελληνικό κράτος. Όμως κέρδισε κάτι άλλο, ακόμα πιο πολύτιμο. Την αγάπη, τον σεβασμό και το χειροκρότημα ενός ολόκληρου λαού, μαζί με τον τίτλο της «Τραγουδίστριας της Νίκης».

Λίγο αργότερα στην Αμερική, όπου πάει για περιοδεία, κάνει το ίδιο. Διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος από τις εισπράξεις των συναυλιών της υπέρ της Ελληνικής Πολεμικής Περίθαλψης. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού την καλεί να γυρίσει πίσω, για να τραγουδήσει στις κυριότερες φρουρές της Βόρειας Ελλάδας και σε προχωρημένες μαχόμενες μονάδες. Η Βέμπο ντυμένη στο χακί αρχίζει ένα ατελείωτο «πηγαινέλα» στο Γράμμο και το Βίτσι. Φθάνει σ’ ακραία φυλάκια. Επισκέπτεται στρατιωτικά νοσοκομεία.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει κοντά της έναν άξιο συνεργάτη. Τον συγγραφέα/στιχουργό  και μετέπειτα σύζυγό της Μίμη Τραϊφόρο, που μαζί πρόσφεραν πολλά και στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και στο ελληνικό θέατρο.

Αποτελούσε, λοιπόν, οφειλόμενο χρέος για το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης η διοργάνωση αυτής της έκθεσης, που την εντάσσουμε στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση του υπουργείου μας.

Στόχος μας είναι να προβάλλουμε τους πρωταγωνιστές της ιστορίας και του πολιτισμού στο χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης. Τους πρωταγωνιστές, όπως η Σοφία Βέμπο, που με τη δράση τους κράτησαν ψηλά το φρόνημα της εθνικής μας συνείδησης και συνέβαλλαν τα μέγιστα στους αγώνες για την υπεράσπιση της ελευθερίας μας.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συντελεστές αυτής της πολύ επιτυχημένης παρουσίασης, που κατορθώνει με έναν πολύ διακριτικό τρόπο να μας μεταφέρει σ’ αυτήν την τόσο συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα της εποχής. Θεωρώ πως αυτό συνιστά και την επιτυχία κάθε έκθεσης.

Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω το Πολεμικό Μουσείο – Παράρτημα Θεσσαλονίκης και τον διευθυντή του υποστράτηγο κύριο Παπαϊωάννου για την παραχώρηση της αίθουσας, αλλά και για την αμέριστη συμπαράστασή του στη διοργάνωση της έκθεσης της Σοφίας Βέμπο. Τον κύριο Βασίλη Νικόλτσιο, συνταγματάρχη εν αποστρατεία, φαρμακοποιό, διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, για την επιμέλεια της έκθεσης και ακόμα μια φορά τη συλλέκτρια κυρία Κατερίνα Πετρίδου.

Συγχαρητήρια οφείλουμε να δώσουμε, όμως, και στην Παμμακεδονική Οργάνωση Γυναικών, της οποίας πρόεδρος είναι η κυρία Έλενα Σπηλιοπούλου, για τις προσπάθειές τους να κρατήσουν «ζωντανή» τη μνήμη της Σοφίας Βέμπο, την τοποθέτηση αγάλματος της «Τραγουδίστριας της Νίκης» απέναντι από το Γ´ Σώμα Στρατού, όπου κάθε χρόνο τέτοια μέρα συμμετέχουν στην τελετή κατάθεσης στεφάνων, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής.

Καλή απόλαυση στους επισκέπτες, θερμά συγχαρητήρια στους δημιουργούς».

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ FORUM TAXI
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΑΠΟ 26 ΕΩΣ 28/10/2005