ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ “ΔΙΑΝΑ”

ypes press002
ypes press002

Με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα της «ΔΙΑΝΑ», ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το ΥΜΑΘ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, συνεχίζει και αναλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατόν ώστε να αποκλειστούν όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Σήμερα, το πρόβλημα της ΔΙΑΝΑ αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα και μέσα στο πλαίσιο που προσδιορίζουν οι παράμετροί του.

Σε αυτούς που, σήμερα με “επιλεκτική μνήμη” και περισσή ευκολία, αποδίδουν ευθύνες αδιακρίτως προς όλες τις κατευθύνσεις, θα πρέπει να τους θυμίσουμε ότι το πρόβλημα γιγαντώθηκε από αυτούς που το διαχειρίστηκαν εδώ και δύο δεκαετίες χωρίς ποτέ να το επιλύσουν οριστικά.

Σε κάθε περίπτωση οι “υπόλογοι” δεν μπορούν να παριστάνουν τους “επικριτές”.

Για τους παραπάνω λόγους, σήμερα χωρίς φωνασκίες και λαϊκισμούς, επιβάλλεται συνεργασία όλων ώστε να αντιμετωπισθεί οριστικά ένα ζήτημα,  που αφορά τη δημόσια υγεία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στον ταχύτερο χρόνο».

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΥΜΑΘ

Το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ΔΙΑΝΑ, που ταλαιπωρεί εδώ και δύο δεκαετίες τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και που άπτεται της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ανέλαβε τις εξής πρωτοβουλίες:

23/05/05, ο Δήμος Σταυρούπολης  πραγματοποίησε ανοιχτή σύσκεψη για το θέμα της «ΔΙΑΝΑ» κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου παρέμεινε  υπόλοιπο ποσότητας ουσιών και διατυπώθηκε το αίτημα της απομάκρυνσής τους.
 
25/05/05, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης με επιστολή του προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενημέρωσε το αρμόδιο υπουργείο για την υφιστάμενη κατάσταση.

1/06/05,  σε κοινή σύσκεψη με την επιτροπή δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑΘ (στην οποία μετείχε και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας) έγινε εκτενής ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση και ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης δεσμεύθηκε για την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Την ίδια ημέρα (1/6/05), ο ΥΜΑΘ  προχώρησε σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, κατά την οποία ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης  δεσμεύθηκε ότι εντός του τρέχοντος μηνός  θα απομακρύνονταν οι υπόλοιπες ποσότητες των ουσιών της αρχικής εργολαβίας, όπως προβλεπόταν από την επέκταση της σύμβασης της εργολαβίας μεταφοράς στο εξωτερικό, όπως και έγινε.

6/6/05, πραγματοποιήθηκε και πάλι σύσκεψη στο ΥΜΑΘ με δημάρχους, βουλευτές και εκπρόσωπο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

7/6/05, το ΥΜΑΘ ανέλαβε την πρωτοβουλία αναθέτοντας τη φύλαξη των εγκαταστάσεων της «ΔΙΑΝΑ» στην εταιρία ΦΥΛΑΞ Security σε 24ωρη βάση και η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Την ίδια ημέρα, (7/6/05) με πρόταση του ΥΜΑΘ και προκειμένου να ακολουθήσει νέα εργολαβία απομάκρυνσης, συγκροτήθηκε επιτροπή καταγραφής των υπολοίπων ληγμένων φυτοφαρμάκων στις εγκαταστάσεις της «ΔΙΑΝΑ» από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης καθόσον η προηγούμενη καταγραφή δεν ήταν ακριβής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη σημαντικές ποσότητες φυτοφαρμάκων.

29/7/05, η επιτροπή συνέταξε τη λεπτομερή έκθεση καταγραφής των ουσιών και άλλων υλικών.

11/8/05, απεστάλη η έκθεση της επιτροπής, με έγγραφο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, και  δόθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις σχετικά με τις ποσότητες των φυτοφαρμάκων που καταγράφηκαν ή απομακρύνθηκαν. Συγχρόνως, απεστάλησαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ: η έκθεση καταγραφής και πρωτόκολλα πιστοποίησης των αποστολών και ολοκλήρωσης του έργου μεταφοράς.

17/8/05, το ΥΜΑΘ με επιστολή του προς τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και τα υπουργεία: Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητά τη συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης και συντονισμού των διαδικασιών καθώς και εποπτείας των εργασιών που θα αναληφθούν από τους αρμόδιους φορείς, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να περατωθεί το ταχύτερο δυνατόν το έργο απομάκρυνσης των υπολοίπων ποσοτήτων φυτοφαρμάκων. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Μακεδονίας – Θράκης,  Περιβάλλοντος- Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων και  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, του Δήμου Σταυρούπολης και της Κοινότητας Νέας Ευκαρπίας.

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 15/8/2005
Επόμενο άρθροΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ “ΔΙΑΝΑ”