ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ “ΔΙΑΝΑ”

ypes press002
ypes press002

Πλήρης η εικόνα των υπολοίπων φυτοφαρμάκων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου μετά την καταγραφή της επιτροπής που είχε συσταθεί

Στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας 22/8/05 η επιτροπή για την  παρακολούθηση και το συντονισμό των διαδικασιών καθώς και την εποπτεία των εργασιών που θα αναληφθούν από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να περατωθεί το ταχύτερο δυνατόν το έργο απομάκρυνσης των υπολοίπων ποσοτήτων φυτοφαρμάκων από τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της «ΔΙΑΝΑ».

Στην επιτροπή μετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία: Μακεδονίας – Θράκης, Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, του Δήμου Σταυρούπολης και της Κοινότητας Νέας Ευκαρπίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δόθηκε το πόρισμα της Επιτροπής που είχε αναλάβει την καταγραφή των ποσοτήτων που απέμειναν στη «ΔΙΑΝΑ». Σύμφωνα με αυτό παραμένουν 550 τόνοι φυτοφαρμάκων και 127 τόνοι με αδρανή μη τοξικά υλικά.

Όπως τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης  κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης:

– ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ

«Ζητήσαμε ήδη την εκπόνηση νέας μελέτης απομάκρυνσης των ποσοτήτων, αλλά και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης προκειμένου να γίνουν όλα πιο σύντομα. Κατά τα πρότυπα της περασμένης προγραμματικής σύμβασης, ζητήθηκε και νέα χρηματοδότηση από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Η προηγούμενη εργολαβία άρχισε στα τέλη του 2000 και έληξε τον Ιούνιο του 2005. Είναι πολύς ο χρόνος και επιδιώκουμε στη νέα εργολαβία οι διαδικασίες να επισπευτούν. Μόλις δοθούν τα τεύχη δημοπράτησης και ολοκληρωθεί η μελέτη ελπίζουμε εντός τριμήνου ότι θα μπορέσουμε να έχουμε έναν οριστικό ανάδοχο»

– Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Ο υπουργός χαρακτήρισε κραυγαλέα απόντες από όλη αυτή την προσπάθεια τους ιδιοκτήτες του παλιού εργοστασίου και επισήμανε ότι το δημόσιο θα διεκδικήσει αποζημίωση: «Το κράτος, ξόδεψε ήδη 400 εκατομμύρια δρχ. για την πρώτη εργολαβία, μέσω των τριών υπουργείων, ενώ άλλα τόσα περίπου θα δαπανηθούν και για τη δεύτερη. Το κράτος, μπροστά στον κίνδυνο προσβολής της δημόσιας υγείας, ξόδεψε χρήματα του έλληνα φορολογούμενου. Διερευνούμε, λοιπόν, τη δυνατότητα διεκδίκησης της αποζημίωσης στο ακέραιο του ποσού που διέθεσε το δημόσιο, ως μη όφειλε». 

– Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που είχε αναλάβει το ΥΜΑΘ για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων της «ΔΙΑΝΑ» ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε: «Κάναμε την πρώτη σύμβαση, με πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε άμεσα στην ουσία του προβλήματος. Η σύμβαση αυτή έληξε σε ένα μήνα, όπως ορίζει ο νόμος. Ακολούθως, προχωρήσαμε σε 24ωρη φύλαξη μέσω περιπολιών. Στον χρόνο αυτό, ξεκινήσαμε τον κανονικό διαγωνισμό, που αφορά στη φύλαξη του εργοστασίου σε ετήσια βάση και ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Σήμερα, μετά την πυρκαγιά, οι εγκαταστάσεις φυλάσσονται με 24ωρη επιτήρηση φύλακα. Μελετούμε και το ενδεχόμενο ηλεκτρονικής παρακολούθησης των χώρων».

– ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ

Ο κ. Τσιαρτσιώνης  επισήμανε παράλληλα ότι πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι του εμπρησμού στις εγκαταστάσεις της «ΔΙΑΝΑ» λέγοντας ότι  «πέραν των ερευνών που διατάχθηκαν από τον εισαγγελέα, τα στοιχεία  συνηγορούν ότι πρόκειται  για εμπρησμό και οι έρευνες θα πρέπει να στραφούν και προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι και να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Δήμαρχος Σταυρούπολης  κ. Διαμαντής Παπαδόπουλος:

«Εδώ και 20 χρόνια υπάρχει μια ζωντανή τεράστια απειλή. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον η πολιτεία είναι αναγκασμένη να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά για να απομακρυνθεί η απειλή αυτή των 600 και πλέον τόνων. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε θετικά δείγματα, όπως η παρέμβαση του εισαγγελέα και η πρωτοβουλία του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης. Πρέπει όμως οι διαδικασίες να γίνουν πιο γρήγορα, ακόμη κι αν θα ξοδευτούν περισσότερα χρήματα».

Προϊστάμενος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Νομαρχίας Θεσσαλονίκης κ. Αντώνης Ζαρκανέλλας:

«Ήδη έχουν απομακρυνθεί περίπου 1032 τόνοι, με βάση την αρχική εκτίμηση που είχε γίνει από το ΣΔΟΕ, από τα στοιχεία που βρέθηκαν στα αρχεία της εταιρίας. Για αυτούς τους τόνους ξέραμε και για αυτούς πήραμε χρήματα, με βάση τις τότε τιμές της αγοράς. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταγραφή, η οποία προήλθε ως αποτέλεσμα της επιτροπής που συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2005 και κατέγραψε κουτί – κουτί, τσουβάλι – τσουβάλι, όλες τις ποσότητες που υπάρχουν. Μάλιστα, όλες οι ποσότητες των φυτοφαρμάκων έχουν μεταφερθεί από διάφορους χώρους σε συγκεκριμένες αποθήκες, έτσι ώστε να περιορίσουμε τον κίνδυνο του οποιουδήποτε τυχαίου συμβάντος. Έχει καθαριστεί όλος ο χώρος επιμελώς. Όποιος θέλει μπορεί να δει τα στοιχεία που έχουμε στην υπηρεσία καταγεγραμμένα πριν και μετά τον καθαρισμό του χώρου της ΔΙΑΝΑ».

Προηγούμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ “ΔΙΑΝΑ”
Επόμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ