Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ

ypes press002
ypes press002

Για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο νησί στο πλαίσιο του διακρατικού μεσογειακού προγράμματος INTERREG IIIB MEDOCC

Στην Θάσο βρίσκεται, απόψε, Παρασκευή 8 Ιουλίου 2005, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος  Τσιαρτσιώνης, με αφορμή τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο νησί, στο πλαίσιο του διακρατικού μεσογειακού προγράμματος INTERREG IIIB MEDOCC.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά και των εκδηλώσεων, είναι η προώθηση και προβολή παραδοσιακών μεσογειακών προϊόντων στην ενιαία εσωτερική αγορά της Ε.Ε.

Στην ομιλία του, κατά την τελετή εγκαινίων του εκθεσιακού κέντρου,  ο υπουργός, αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους – εταίρους που κατέφτασαν στη Θάσο από χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, αναφέρθηκε στη σημασία του διακρατικού προγράμματος INTERREG IIIB MEDOCC, το οποίο, όπως είπε, «συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της Ε.Ε., με τη μείωση των διαφορών ανάπτυξης μεταξύ των περιφερειών».

Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα πολλαπλά οφέλη που έχει για την ευρύτερη περιοχή η προβολή και προώθηση στην ενιαία εσωτερική αγορά της Ε.Ε. των παραδοσιακών μεσογειακών προϊόντων, αλλά και στη σημασία της μεσογειακής διατροφής, στην εποχή κατά την οποία κυριαρχεί το «fast food».

«Η προστασία της Μητέρας Γης, η αειφόρος ανάπτυξη, η εξυγίανση της διατροφικής αλυσίδας, ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων καλλιέργειας, αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Τσιαρτσιώνης, ενώ ανέφερε ότι «βασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής, μεταξύ άλλων, είναι και η ενίσχυση της οικονομίας των αγροτικών περιοχών, αλλά και η διασφάλιση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

«Το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης», πρόσθεσε ο υπουργός, «στο πλαίσιο του νέου  θεσμικού του ρόλου συμμετέχει και στέκεται αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που θα αποσκοπεί στην προβολή της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και των προϊόντων της Μεσογειακής διατροφής και μέσα από διακρατικές συνεργασίες».

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
 ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

**********************
 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ INTERREG IIIB MEDOCC

«Αξιότιμε δήμαρχε της Θάσου κ. Κωνσταντίνε Καπόλλα,
Αγαπητοί εταίροι από τις χώρες της Ευρώπης και της Β. Αφρικής,
Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να συμμετάσχω στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του διακρατικού Μεσογειακού προγράμματος Interreg IIIB MEDOCC, το οποίο έχει ως στόχο την προώθηση και προβολή παραδοσιακών μεσογειακών προϊόντων στην ενιαία εσωτερική αγορά της Ε.Ε.

Καλωσορίζω στη Θάσο, καλωσορίζω στη Βόρεια Ελλάδα, τους εκπροσώπους των υπολοίπων εταίρων στο πρόγραμμα, τους φίλους που έρχονται από την Ιταλία, την Ισπανία, την Τυνησία. Είμαι εκ των προτέρων βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα είναι άψογη. Μας ενώνουν, άλλωστε, πολλά. Ένα από αυτά είναι το θέμα που πολύ σοφά επιλέχθηκε να κυριαρχήσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα: «Τα παραδοσιακά Μεσογειακά προϊόντα και η προώθησή τους στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά».

Το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε, πολιτική, η οποία ενσαρκώνει με συνέπεια την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ευρώπης.

Εκτός των άλλων συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της Ε.Ε., με τη μείωση των διαφορών ανάπτυξης μεταξύ των κρατών. Πέραν τούτου, έχει σημαντικές θετικές συνέπειες, τόσο στον τομέα του ανταγωνισμού των κρατών όσο και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πληθυσμών τους.  
   
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα Interreg IIIB MEDOCC, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται η σημερινή εκδήλωση στον τουριστικό λιμένα της μαγευτικής Θάσου, αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ε.Ε..

Είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους γενικότερους στόχους της πολιτικής της Ε.Ε. και επιδιώκει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στη νότια Ευρώπη, με σκοπό να δημιουργηθεί μια «ζώνη» οικονομικής ολοκλήρωσης παγκόσμιας σημασίας. Παράλληλα, μέσα από την αξιοποίηση των αρχών της Βαρκελώνης συμβάλλει στην ενδυνάμωση της συνοχής μεταξύ των βόρειων και των νότιων ακτών της Μεσογείου.

Κυρίες και κύριοι,

Το θέμα του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Αναφέρεται στην προώθηση και προβολή των μεσογειακών παραδοσιακών προϊόντων, γεγονός που θα έχει οφέλη πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα για την ευρύτερη περιοχή.

Η λεκάνη της Μεσογείου αποτέλεσε το λίκνο σημαντικών πολιτισμών με κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία, ένα από τα οποία ήταν και οι διατροφικές συνήθειες. Όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα των ανασκαφών και οι αρχαιοβοτανολογικές μελέτες, υπάρχει κοινή μεσογειακή διατροφή, η οποία βασίζεται στο λάδι, στην ελιά, στο κρασί, στα φρούτα και γενικά στα προϊόντα της γης.

Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό του πολιτισμού κάθε εποχής και κάθε κοινωνίας. Η σημερινή εποχή είναι η εποχή της ταχύτητας και των έντονων ρυθμών. Ο Δυτικός κυρίως τρόπος ζωής ώθησε την ανθρώπινη φύση στα άκρα. Τώρα, όμως, πρέπει να ξαναβρούμε την ατομική μας, αλλά και την κοινωνική μας ισορροπία. Η έμφαση που πρέπει να δοθεί στις βιολογικές καλλιέργειες και η αλλαγή της διατροφικής συνήθειας του fast food από το όλο και πιο διαδεδομένο slow food, έρχεται ως η απάντηση σε συνήθειες και επιλογές πρόχειρες, γρήγορες, και σαφώς ανθυγιεινές.

Ο σύγχρονος κόσμος αρχίζει να ανακαλύπτει, με αργούς ρυθμούς, τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας πρόβαλλε και εξακολουθεί να προβάλλει αξίες και αρχές διατροφικές, χρήσιμες και ωφέλιμες για όλους.

Η προστασία της Μητέρας Γης, η αειφόρος ανάπτυξη, η εξυγίανση της διατροφικής αλυσίδας, ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων καλλιέργειας, αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση.

Bασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής, μεταξύ άλλων, είναι και η ενίσχυση της οικονομίας των αγροτικών περιοχών, αλλά και η διασφάλιση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στο πλαίσιο του νέου  θεσμικού του ρόλου συμμετέχει και στέκεται αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που θα αποσκοπεί στην προβολή της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και των προϊόντων της Μεσογειακής διατροφής και μέσα από διακρατικές συνεργασίες.

Συγχαρητήρια για την προσεγμένη διοργάνωση στους συντελεστές της εκδήλωσης, η οποία εύχομαι να στεφθεί με επιτυχία και να αποτελέσει την απαρχή σύσφιξης δεσμών συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΡΙΝΟΥ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 12/7/2005