Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 90Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

ypes press002
ypes press002

“Η σημερινή εκδήλωση είναι μια ακόμη απόδειξη της κοινής μοίρας του Ελληνισμού με τον Αρμενικό λαό”

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το πρωί της Κυριακής 24 Απριλίου 2005, παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης για την 90η επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας, που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση στον Ορθόδοξο Ιερό Αρμενικό Ναό Της Παναγίας και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην εκδήλωση στο Βασιλικό Θέατρο, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η αποδοχή της ιστορίας από την πλευρά του κάθε λαού της Γηραιάς Ηπείρου, είναι ένδειξη πολιτισμού, αλλά και ευθύνης απέναντι στο μέλλον και τις νέες γενιές. Η αναγνώριση των γεγονότων που διαμόρφωσαν την ιστορία, δεν αναζωπυρώνει  μίση και  φανατισμό, αλλά αντιθέτως, αποτρέπει από την πιθανή επανάληψή τους. Οδηγεί στην αλληλοκατανόηση, την πραγματική συμφιλίωση και τη συμπόρευση μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας.

Η Γερμανία ζήτησε συγνώμη για τις ναζιστικές θηριωδίες σε βάρος των Εβραίων και των υπολοίπων εθνοτήτων και λαών.

Ο εκδημίσας πρώην Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Ιωάννης Παύλος ο δεύτερος, το Μάιο του 2001 όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα,  ζήτησε συγνώμη για τα δεινά που προκάλεσε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, κάνοντας αναφορά στην άλωση της Κωνσταντινούπολης.

“Συγγνώμη” για τα εγκλήματα που διέπραξαν τα ιαπωνικά στρατεύματα κατοχής στις ασιατικές ακτές του Ειρηνικού που είχαν καταλάβει κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ζήτησε μόλις προχθές και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Κοϊζούμι, αναγνωρίζοντας τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η χώρα του.

Η σημερινή εκδήλωση, η εξαίρετη αυτή προσπάθεια της αρμενικής κοινότητας της πόλης μας, σηματοδοτεί μια επέτειο ξεχωριστή για τη Θεσσαλονίκη, το σταυροδρόμι των λαών και των πολιτισμών. Η σημερινή εκδήλωση είναι μία ακόμη απόδειξη της κοινής μοίρας του ελληνισμού με τον αρμενικό λαό, πέρα από τη συνύπαρξη στη Θεσσαλονίκη και βέβαια την ομόδοξη πίστη μας.

Οι Θεσσαλονικείς τιμούν σήμερα τους Αρμένιους που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας και αναδείχθηκαν σε επιφανείς Έλληνες πολίτες με έντονη δραστηριότητα και παρουσία. Τιμούμε τους έλληνες πολίτες αρμενικής καταγωγής που συνέβαλαν και αυτοί στη διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας της Θεσσαλονίκης και θυσιάστηκαν για την προκοπή της. Συμπαραστεκόμαστε στον Αρμενικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων της θηριωδίας».

***************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 90Η ΕΠΕΤΕΙΟ
 ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

 
«Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής  στα θύματα της πρώτης γενοκτονίας του 20ου αιώνα, στους Αρμένιους αδερφούς μας, σε όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους μαρτυρικά, σε όλους αυτούς που εκδιώχθηκαν, που βασανίστηκαν, που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους.

Σήμερα, τιμούμε με σεβασμό τη μνήμη ενάμισι εκατομμυρίων Αρμενίων, παιδιών, ανδρών και γυναικών, που έπεσαν θύματα μίας εκ των μεγαλύτερων εθνοκαθάρσεων της σύγχρονης ιστορίας που έζησε η ανθρωπότητα.

Ο Ελληνισμός γνωρίζει και συμπαρίσταται, γιατί έζησε την ίδια βαναυσότητα, τον ίδιο διωγμό. Ο Ελληνισμός υποκλίνεται στην ιερότητα της ημέρας γιατί και ο ίδιος έχασε τα παιδία του, καταδιώχθηκε ανελέητα και ξεριζώθηκε βίαια από τις πατρογονικές του εστίες. Ο Ελληνισμός υπέφερε και μάτωσε με τον ίδιο τρόπο που υπέφερε και μάτωσε ο Αρμενικό Λαός. Οι  βίοι μας ήταν πολλές φορές παράλληλοι.

Η γενοκτονία των Αρμενίων, είναι ένα τραγικό ιστορικό γεγονός, το οποίο ανήκει στην «Ιστορία της ίδιας της Ανθρωπότητας». Είναι ένα «μαύρο Κεφάλαιο».

90 χρόνια μετά, ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Στη νέα εποχή της Ευρώπης οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του πολυπολιτισμικού οικοδομήματος που χτίσαμε όλοι οι λαοί.

Σε αυτή την Ευρώπη, ο σεβασμός στην Ιστορία δεν είναι μόνον προαπαιτούμενο, αλλά και στοιχείο βαθύτατης  και αναγκαίας «αυτογνωσίας».

Η ίδια η Ευρώπη, πόνεσε, μάτωσε και αυτοτραυματίστηκε στο κοντινό και μακρινό παρελθόν της. Οι λαοί της συνειδητοποίησαν τη «ρίζα του κακού» και μέσα από τις διαφορές τους «συνέθεσαν» το παρόν τους, ξεπερνώντας προκαταλήψεις, μισαλλοδοξίες και ταμπού του παρελθόντος, ώστε να φτιάξουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον, κοινό για όλους τους πολίτες.

Δεν ξέχασαν την ιστορία τους, ούτε αποπειράθηκαν να την «παραχαράξουν» για να διώξουν από πάνω τους το «μίασμα» του παρελθόντος.

Αντιθέτως, αποδέχθηκαν την ιστορία και τα γεγονότα που στιγμάτισαν τους ίδιους τους λαούς και την πορεία της Ευρώπης. Η αποδοχή της ιστορίας από την πλευρά του κάθε λαού της Γηραιάς Ηπείρου, είναι ένδειξη πολιτισμού, αλλά και ευθύνης απέναντι στο μέλλον και τις νέες γενιές.

Η αναγνώριση των γεγονότων που διαμόρφωσαν την ιστορία, δεν αναζωπυρώνει  μίση και  φανατισμό, αλλά αντιθέτως, αποτρέπει από την πιθανή επανάληψή τους. Οδηγεί στην αλληλοκατανόηση, την πραγματική συμφιλίωση και τη συμπόρευση μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας.

Η αναγνώριση του ιστορικού γεγονότος δεν σημαίνει ότι επιδιώκει κανείς να αναμοχλεύσει μίση και πάθη, αλλά ούτε και να συντηρήσει ένα κλίμα «τυφλού φανατισμού». Σημαίνει πως η αλήθεια δεν πρέπει να τρομάζει κανέναν, γιατί η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται ποτέ πίσω από οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Η ιστορία φωτίζει και διδάσκει.

Η Γερμανία ζήτησε συγνώμη για τις ναζιστικές θηριωδίες σε βάρος των Εβραίων και των υπολοίπων εθνοτήτων και λαών.

Ο εκδημίσας πρώην Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Ιωάννης Παύλος ο δεύτερος, το Μάιο του 2001 όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα,  ζήτησε συγνώμη για τα δεινά που προκάλεσε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, κάνοντας αναφορά στην άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή εκδήλωση, η εξαίρετη αυτή προσπάθεια της αρμενικής κοινότητας της πόλης μας, σηματοδοτεί μια επέτειο ξεχωριστή για τη Θεσσαλονίκη, το σταυροδρόμι των λαών και των πολιτισμών.
Η σημερινή εκδήλωση είναι μία ακόμη απόδειξη της κοινής μοίρας του ελληνισμού με τον αρμενικό λαό, πέρα από τη συνύπαρξη στη Θεσσαλονίκη και βέβαια την ομόδοξη πίστη μας. Οι Θεσσαλονικείς τιμούν σήμερα τους Αρμένιους που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας και αναδείχθηκαν σε επιφανείς Έλληνες πολίτες με έντονη δραστηριότητα και παρουσία.
Τιμούμε τους έλληνες πολίτες αρμενικής καταγωγής που συνέβαλαν και αυτοί στη διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας της Θεσσαλονίκης και θυσιάστηκαν για την προκοπή της.
Συμπαραστεκόμαστε στον Αρμενικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων της θηριωδίας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν. Μόνο μέσα από τη γνώση του θα φτιάξουμε το παρόν μας και θα προετοιμάσουμε το μέλλον μας,  με ελπίδα και σιγουριά χωρίς φανατισμούς, χωρίς μισαλλοδοξίες, αλλά με όραμα και προοπτική.

Σε αυτό το μέλλον που χτίζουμε πάνω στα θεμέλια του  Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, όλοι οι λαοί είναι ευπρόσδεκτοι να συνεισφέρουν με  απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, το σεβασμό της ελευθερίας, της ισονομίας, της δικαιοσύνης, της ειρηνικής συνύπαρξης και της αλληλοκατανόησης.

Αιώνια η μνήμη σε όλους αυτούς που έπεσαν μαρτυρικά.

Ο Θεός ας αναπαύσει τις ψυχές τους».

Προηγούμενο άρθροΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΙΩΒΗΛΑΙΟΥ
Επόμενο άρθροΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ