Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 14ΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ “HERMES EXPO INTERNATIONAL” ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΙΤΥ ΤΩΝ ΗΠΑ

ypes press002
ypes press002

Εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την Ελληνική Κυβέρνηση. Κεντρικός ομιλητής στο συμπόσιο: “Προοπτικές ανάπτυξης Ελληνοαμερικανικής διπλωματικής οικονομίας στη μεταολυμπιακή εποχή”.

Στα εγκαίνια της 14ης  Ελληνοαμερικανικής Έκθεσης «Hermes Expo International», η οποία διεξάγεται στο επαγγελματικό εκθεσιακό χώρο του συγκροτήματος «Trump Marina», στο Ατλάντικ Σίτυ των ΗΠΑ, παρέστη ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το πρωί του Σαββάτου, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση. 

Ο κ. Τσιαρτσιώνης περιηγήθηκε στα περίπτερα της έκθεσης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο κ. Παύλο Κοτρότσιο και συνομίλησε με έλληνες, ελληνοαμερικανούς και αμερικανούς επιχειρηματίες. Αμέσως μετά, ο υπουργός ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο Ελληνοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμπόσιο το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της «Hermes Expo International», με θέμα: «Προοπτικές Ανάπτυξης Ελληνοαμερικανικής Διπλωματικής Οικονομίας στη Μεταολυμπιακή Εποχή».

Ο κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης ευχαρίστησε  τους διοργανωτές, εκ μέρους του πρωθυπουργού, για την πρόσκληση να παραστεί στα εγκαίνια της Έκθεσης «ΕΡΜΗΣ» μεταφέροντας τους θερμούς χαιρετισμούς του κ. Κώστα Καραμανλή προς τους έλληνες ομογενείς και την ελληνοαμερικανική επιχειρηματική κοινότητα. 

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, «η συγκεκριμένη Διεθνής Έκθεση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ετήσιο οικονομικό γεγονός για τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, μία πρωτοβουλία που εγγυάται την ταχεία και αποτελεσματική δικτύωση με τους επιχειρηματικούς παράγοντες της Αμερικανικής και της Ελληνοαμερικανικής Αγοράς συμβάλλοντας αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία των δύο χωρών».

Αναφερόμενος στους Ολυμπιακού Αγώνες της Αθήνας, ο κ. Τσιαρτσιώνης επισήμανε ότι αυτοί άφησαν στη χώρα μας μια σημαντική υλική και άυλη κληρονομιά η οποία συμβάλλει πολλαπλασιαστικά στην αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και λειτουργεί ως πόλος έλξης για την έλευση παραγωγικών επενδύσεων και τουρισμού. «Η Θέση μας είναι, και αποδείξαμε το μεγάλο Ελληνικό Καλοκαίρι του 2004, ότι όλα αυτά δεν είναι παρένθεση στην πορεία μας, είναι σταθμός και αφετηρία: Σταθμός για τη μετάβαση στη Νέα Εποχή. Αφετηρία για μια Νέα Προοπτική», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης τόνισε ότι «για μας οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό κεφάλαιο. Είναι, πρώτα και πάνω από όλα, κοινωνικό κεφάλαιο, κεφάλαιο πολιτισμού. Παίρνουμε τις αποφάσεις μας όχι με εισπρακτικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα την, σε βάθος χρόνου, κοινωνική απόδοση των μεταολυμπιακών χρήσεων. Πιστεύουμε ότι η απόφασή μας αυτή είναι το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στους πολίτες που από το υστέρημα τους στήριξαν την υπόθεση των Αγώνων. Είναι η απόφαση που επιτάσσει το πνεύμα του ολυμπισμού, το πνεύμα που, το καλοκαίρι που μας πέρασε, μεταλαμπαδεύσαμε σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Ο κ. Τσιαρτσιώνης παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για την τόνωση της Οικονομίας και την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας παρουσιάζοντας τις πολιτικές που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα. «Έχουμε σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό, να τονώσουμε την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, παρέχοντας ένα δυναμικό, ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό οικονομικό περιβάλλον. Ήδη εφαρμόζουμε οικονομικές, δημοσιονομικές και φορολογικές πολιτικές που θα μας βοηθήσουν να εκπληρώσουμε τους στόχους μας», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης μίλησε για τις νέες πολυεπίπεδες προοπτικές που διανοίγονται για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και το νέο ρόλο που καλείτε να διαδραματίσει το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. «Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, προετοιμάζουν το δικό τους ρόλο στο επιχειρηματικό και οικονομικό γίγνεσθαι όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Άλλωστε αποτελούν τη “γέφυρα” της χώρας μας με την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. Η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα αποτελεί τη νοητή νησίδα  της χώρας μας με την ευρύτερη περιοχή στην οποία, μετά την ιστορική διεύρυνση της Ε.Ε., διανοίγονται νέες προοπτικές συνεργασίας, αλλά και επιχειρηματικής δράσης ανάμεσα σε όλους τους λαούς. Όσον αφορά σε αυτή καθεαυτή τη Μακεδονία και τη Θράκη, αποτέλεσε ιστορικά τον “κορμό” και την “ατμομηχανή» της οικονομικής ανάπτυξης σε όλη την επικράτεια. Σε αυτή την περιοχή ασκούνται οι δραστηριότητες και των τριών κλάδων της Οικονομίας: από την παραγωγή και τη μεταποίηση, το εμπόριο και τη ναυτιλία, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό, έως την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών», κατέληξε.

Η ετήσια διεθνής έκθεση «Hermes Expo International” έχει ως στόχο την προώθηση και ανάπτυξη των επενδυτικών και επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Συνδιοργανώνεται από το Δήμος Φιλαδέλφειας και τον Ομογενειακό Εκθεσιακό Οργανισμό. Οι εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την έκθεση διαρκούν πέντε ημέρες πρώτα στη Νέα Υόρκη (εκδήλωση υποδοχής, συναντήσεις), μετά στο Ατλάντικ Σίτυ  και τη Φιλαδέλφεια (Έκθεση) και τέλος στην Ουάσιγκτον (επιχειρηματικές συναντήσεις και γεύματα εργασίας).

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί το μοναδικό επιχειρηματικό Φόρουμ στις ΗΠΑ το οποίο μαζί με την εφημερίδα “Hellenic American News” προωθεί τις Ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις από το 1992.

Χορηγοί της έκθεσης είναι κυβερνητικοί φορείς, υπουργεία, νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, Ο.Τ.Α., δημόσιοι οργανισμοί, επιχειρήσεις και μεγάλοι ελληνοαμερικανικοί φορείς.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

 
ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 14ΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΕΡΜΗΣ» (ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ, ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ & ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.)

ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ
ΣΤΟ «ΤΡΑΜΠ ΜΑΡΙΝΑ» ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΙΤΥ ΤΩΝ Η.Π.Α.

ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ»

Κυρίες και Κύριοι

Θέλω να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή για την πρόσκλήση σας να παραστεί στα εγκαίνια της 14ης Διεθνούς Ελληνοαμερικανικής Έκθεσης «ΕΡΜΗΣ» η οποία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ετήσιο οικονομικό γεγονός για τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Θέλω επίσης να συγχαρώ εκ μέρους του όλους τους οργανωτικούς συντελεστές αυτής της Διεθνούς Εκθέσεως καθόσον οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες αυτές είναι η εγγύηση για μία ταχεία και αποτελεσματική δικτύωση με τους επιχειρηματικούς παράγοντες της Αμερικανικής και Ελληνοαμερικανικής Αγοράς. Η Έκθεση αυτή συμβάλλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία των δύο χωρών, γεγονός που εκφράζει απόλυτα τη θέληση των αμερικανών και των ελλήνων πολιτών.

Επιτρέψτε μου να αρχίσω λέγοντας ότι είμαστε υπερήφανοι επειδή πολλοί Αμερικανοί Ελληνικής καταγωγής είναι σήμερα διαπρεπή και εξέχοντα μέλη της αμερικανικής  επιχειρηματικής κοινότητας και της αμερικανικής κοινωνίας.Διασχίζουμε το κατώφλι μίας εποχής νέων ευκαιριών για τις ελληνομαερικανικές επιχειρηματικές σχέσεις. Νέα δεδομένα διατρέχουν την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας μας εδώ και ένα χρόνο.

Όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει όλη η υφήλιος, το καλοκαίρι του 2004 η Ελλάδα κινήθηκε προς μία νέα δυναμική και ελπιδοφόρα κατεύθυνση. Πιο σίγουρο από ποτέ, το ελληνικό Έθνος φιλοξένησε για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα τους πιο πετυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία του σύγχρονου θεσμού.Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο πρόδηλη η συνεργασία των λαών όπως ήταν αναμφισβήτητα στους δρόμους και τους τόπους της Αθήνας του 2004.

Συνεργαστήκαμε στενά για την ασφάλεια των Αγώνων, για την προώθηση τους, για την πλήρη επιτυχία τους. Διοργανώσαμε εμπνευσμένους και απόλυτα ασφαλείς Αγώνες. Ο αντίκτυπος της επιτυχίας τους υπερέβη κατά πολύ την ίδια τη διοργάνωση. Η Ελλάδα απέκτησε ένα νέο πρόσωπο στον κόσμο και ο κόσμος είδε μία νέα εικόνα της. Αυτή η σύγχρονη εικόνα προσφέρει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση ενός νέους περιβάλλοντος για τον τουρισμό, τις επενδύσεις, για την ανάπτυξη.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες άφησαν στη χώρα μας μια σημαντική κληρονομιά. Τη διεθνή φήμη της Ελλάδας, την ανάδειξη των δυνατοτήτων της, τη νέα νοοτροπία που διαπερνά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή είναι η άυλη κληρονομιά, το μέγεθος της οποίας μπορεί να μην αποτυπώνεται με ακρίβεια, αλλά συμβάλλει πολλαπλασιαστικά στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και λειτουργεί ως πόλος έλξης για την έλευση παραγωγικών επενδύσεων και τουρισμού.

Υπάρχει βεβαίως και η υλική κληρονομιά των Αγώνων: Είναι οι μεγάλες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που μαζί με το ευρύ πλέγμα συγκοινωνιακών, ξενοδοχειακών και άλλων υποδομών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας, συγκροτούν νέα δεδομένα  για ανάπτυξη.

Με την αξιοποίηση της ολυμπιακής κληρονομιάς έχουμε σαν κεντρικό στόχο μας να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Να καταστήσουμε την Ελλάδα ελκυστικό τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο. Να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και τεχνογνωσία. Πάνω απ’ όλα όμως, να βελτιώσουμε ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών, να τους προσφέρουμε περισσότερες επιλογές, ποιοτικότερες ευκαιρίες άθλησης, αναψυχής και πολιτισμού.

Η Θέση μας είναι, και αποδείξαμε το μεγάλο Ελληνικό Καλοκαίρι του 2004, ότι όλα αυτά δεν είναι παρένθεση στην πορεία μας, είναι σταθμός και αφετηρία: Σταθμός για τη μετάβαση στη Νέα Εποχή. Αφετηρία για μια Νέα Προοπτική. Η κληρονομιά των Αγώνων είναι ένα σημαντικό, ένα σπουδαίο κεφάλαιο για την πατρίδα μας. Είμαι βέβαιος ότι, με όραμα και συντονισμό των προσπαθειών μας, θα αξιοποιήσουμε αυτή την κληρονομιά, υλική και άυλη, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και όλων των πολιτών.

Στην κατεύθυνση αποτελεσματικής αξιοποίησης των ολυμπιακών υποδομών καταλήξαμε σε κάποιες βασικές και θεμελιώδεις επιλογές:

– Οι εγκαταστάσεις παραμένουν δημόσια περιουσία.
– Διαχειριζόμαστε και αξιοποιούμε αυτές τις υποδομές με αναπτυξιακά και όχι στενά δημοσιονομικά κριτήρια. Κατευθύνουμε την αξιοποίηση σε χρήσεις που θα αποβούν, μεσο-μακροπρόθεσμα, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά πολλαπλά επωφελείς για τους πολίτες. 
– Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται μετά από ευρύ, εντατικό, ανοιχτό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.
– Οι εγκαταστάσεις αυτές έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο από την τηλεοπτική μετάδοση των Αγώνων. Υπερκαλύπτουν όλες τις προδιαγραφές λειτουργικότητας, προσβασιμότητας και αισθητικής αρτιότητας. Είναι ταυτόχρονα σύμβολα της Ελλάδας στη νέα εποχή. Αυτή την υπεραξία των εγκαταστάσεων κεφαλαιοποιούμε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. 
– Κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης είναι ότι όλες οι διαδικασίες γίνονται με πλήρη διαφάνεια. Με ανοιχτούς, δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς, με ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις.

Για μας οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό κεφάλαιο. Είναι, πρώτα και πάνω απ’ όλα, κοινωνικό κεφάλαιο, κεφάλαιο πολιτισμού. Παίρνουμε τις αποφάσεις μας όχι με εισπρακτικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα την, σε βάθος χρόνου, κοινωνική απόδοση των μεταολυμπιακών χρήσεων. Πιστεύουμε ότι η απόφασή μας αυτή είναι το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στους πολίτες που από το υστέρημα τους στήριξαν την υπόθεση των Αγώνων. Είναι η απόφαση που επιτάσσει το πνεύμα του ολυμπισμού, το πνεύμα που, το καλοκαίρι που μας πέρασε, μεταλαμπαδεύσαμε σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Φίλες και Φίλοι,

Η Ελλάδα αλλάζει για να προσαρμοστεί πλήρως στις διεθνείς επιταγές της σύγχρονης εποχής και του μέλλοντος. Η ελληνική κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004, γνωρίζει τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας.

– Απογράψαμε και αξιολογήσαμε τις τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες όσον αφορά το δημόσιο χρέος, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τις υποχρεώσεις του δημόσιου τομέα. Έχουμε σαφή εικόνα και αποστολή:

– Να προάγουμε  συνθήκες ευημερίας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα
– Να επιταχύνουμε  το ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης ώστε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας να συγκλίνει με το μέσο όρο της ΕΕ μέσα σε μία δεκαετία από σήμερα
– Να προχωρήσουμε με τρόπο που θα βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας
– Να δημιουργήσουμε θετικό επενδυτικό κλίμα για όλους

Έχουμε σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό, να τονώσουμε την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, παρέχοντας ένα δυναμικό, ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό οικονομικό περιβάλλον. Ήδη εφαρμόζουμε οικονομικές, δημοσιονομικές και φορολογικές πολιτικές που θα μας βοηθήσουν να εκπληρώσουμε τους στόχους μας.

Οι νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κινούνται στις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:

– Μακροπρόθεσμη σταθερότητα, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να προγραμματίζουν με ασφάλεια τις μελλοντικές εργασίες τους
– Απλούστευση, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η γραφειοκρατία στις συναλλαγές με το δημόσιο τομέα
– Διαφάνεια έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μη συναντούν δυσάρεστες εκπλήξεις στις συναλλαγές με την Εφορία
– Δραστική μείωση της φοροδιαφυγής

– Μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 25% επί των κερδών των επιχειρήσεων
– Επιτρέψτε μου να αναφέρω επίσης ότι δεν υπάρχει διπλή φορολογία μερισμάτων στην Ελλάδα
– Μείωση του συντελεστή φορολογίας ιδιωτικών εταιριών στο 20%
– Εισαγωγή νέων επενδυτικών κινήτρων και εισαγωγή περαιτέρω φορολογικών κινήτρων για νέες επιχειρήσεις, όπως υψηλότερα ποσοστά απόσβεσης για νέες επενδύσεις
– Μείωση του φόρου προσωπικού εισοδήματος και εισαγωγή πιο προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, για να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα και να τονωθεί η ιδιωτική κατανάλωση
– Εισάγουμε μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις που θα τονώσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις  και θα κάνουν ελκυστικές τις ξένες επενδύσεις.
– Απομακρύνουμε τους φραγμούς που αποθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.
– Απομακρύνουμε σταθερά, τις απαιτητικές γραφειοκρατικές διαδικασίες που παρεμποδίζουν την απόδοση των επιχειρήσεων καθώς και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
– Ψηφίζουμε νόμους που καθιστούν τη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς πιο διαφανή και αξιόπιστη.
– Προωθείτε η ενεργός εκμετάλλευση της κρατικής περιουσίας για την τόνωση της οικονομίας μας. 
– Οι νέες Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις, αφορούν ειδικά την προσέλκυση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων.

Κυρίες και Κύριοι,

Θεσπίζουμε παράλληλα καλύτερους κα αποτελεσματικότερους ελέγχους των δημοσίων δαπανών, μειώνουμε σημαντικά τις άσκοπες δαπάνες. Εκτιμούμε ότι μπορούμε να εξοικονομίσουμε κεφάλαια ύψους 1% με 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή 1,5 έως 2 δισ. Ευρώ το χρόνο. Με αυτά και άλλα κεφάλαια θα χρηματοδοτούμε επενδύσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα της οικονομίας μας.

Ενθαρρύνουμε την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία. Ελαχιστοποιούμε τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Ψηφίζουμε νόμους για την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

Οι πολιτικές μας αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου  του πληθυσμού με δικαιότερο τρόπο, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε κάθε πολίτη. Πρόκειται για ένα εντελώς καινούργιο περιβάλλον.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία αλλαγής, μέσω της οποίας γίνεται πιο ελκυστικός τόπος για τις επιχειρήσεις και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Η Ελλάδα προετοιμάζεται να αξιοποιήσει καλύτερα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στη βιομηχανία τουριστικών υπηρεσιών και σε αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα κορυφαίας ποιότητα. Εργαζόμαστε προκειμένου να κάνουμε πράξη αυτό που χρειαζόμαστε την «ποιοτική επανάσταση» σε όλους τους τομείς.

Κυρίες και Κύριοι,

Mέσα σε αυτό το κλίμα ανασυγκρότησης η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, προετοιμάζουν το δικό τους ρόλο στο επιχειρηματικό και οικονομικό γίγνεσθαι όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Άλλωστε αποτελούν τη «γέφυρα» της χώρας μας με την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα αποτελεί τη νοητή νησίδα  της χώρας μας με την ευρύτερη περιοχή στην οποία, μετά την ιστορική διεύρυνση της Ε.Ε., διανοίγονται νέες προοπτικές συνεργασίας, αλλά και επιχειρηματικής δράσης ανάμεσα σε όλους τους λαούς.

Όσον αφορά σε αυτή καθεαυτή τη Μακεδονία και τη Θράκη, αποτέλεσε ιστορικά τον «κορμό» και την «ατμομηχανή» της οικονομικής ανάπτυξης σε όλη την επικράτεια. Σε αυτή την περιοχή ασκούνται οι δραστηριότητες και των τριών κλάδων της Οικονομίας: από την παραγωγή και τη μεταποίηση, το εμπόριο και τη ναυτιλία, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό, έως την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

– Σήμερα, συνεισφέρουν πάνω από το ¼  του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και απασχολούν πάνω από το 23% του ελληνικού εργατικού δυναμικού.
– Παράγεται το 35% του αγροτικού προϊόντος της χώρας, που αφορά σε δημητριακά, γαλακτοκομικά, φρούτα ,λαχανικά και το 30% του βιομηχανικού προϊόντος της Ελλάδας, που αφορά σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ποτά, μηχανήματα, μεταλλικά  και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. 
– Αν τώρα συσχετίσουμε την αναλογία κατοίκων, τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται, με τη συμβολή της περιοχής στο εθνικό εισόδημα, τότε προκύπτει ότι και σήμερα η Μακεδονία και η Θράκη, έχουν την υψηλότερη απόδοση παραγωγής.

Η παραπάνω οικονομική προσέγγιση, έρχεται να αθροιστεί με τη γεωγραφική θέση της περιοχής, η οποία αποτελεί την «πύλη» της χώρας προς Βορρά και Ανατολή, η Βόρειος Ελλάδα είναι το γεωστρατηγικό κέντρο της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οδηγός στο όραμα της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της χώρας είναι η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, γιατί ο χώρος αυτός είναι κόμβος συνάντησης των λαών. Είναι γεωπολιτικό και Οικονομικό Κέντρο, είναι Πύλη που οδηγεί στο μέλλον. Ήδη η Θεσσαλονίκη είναι έδρα πολύ σημαντικών διεθνών οργανισμών. Μπορεί όμως να συμβάλει ακόμη πιο αποτελεσματικά στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής.

Εργαζόμαστε προκειμένου η Βόρεια Ελλάδα να ανακτήσει τον ιστορικό (πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό ρόλο της) στην ευρύτερη περιοχή.  Να γίνει διεθνές κέντρο ανάπτυξης των επιστημών, της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, του εμπορίου.  Κέντρο για τη Ν.Α. Ευρώπη, αλλά και πύλη εισόδου της Μέσης Ανατολής και της Ασίας στην Ευρώπη. Να γίνει η Βόρειος Ελλάδα καρδιά της ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου.

Ενώνουμε τις προσπάθειές μας για την εφαρμογή συγκροτημένου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του Βορειοελλαδικού Χώρου. 

Στο πλαίσιο του στρατηγικού αυτού σχεδίου προωθούμε ήδη, σειρά παρεμβάσεων:

– Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης υλοποιεί  το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας. Ένα πλέγμα πολιτικών, μέτρων και δράσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να καταστούν οι τρεις περιφέρεις (της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης), ένας δυναμικός αναπτυξιακός πόλος στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Κεντρικός στόχος είναι οι τρεις περιφέρειες διαδικτυωμένες να  αξιοποιήσουν τα στρατηγικά τους πλεονεκτήματα (σε όλο το εύρος των οικονομικών, παραγωγικών, επενδυτικών, επιχειρηματικών, εμπορικών, κοινωνικών κ.α. δραστηριοτήτων) προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον εσωτερικό και διεθνή ανταγωνισμό. Να αξιοποιήσουν επιτυχώς τις ευκαιρίες μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και των νέων διεθνών προκλήσεων.

– Παράλληλα, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ανασυγκροτείται σε νέα βάση, με νέα δομή. Συνδέεται λειτουργικά με όλα τα υπόλοιπα υπουργεία. και συγκροτεί ισάριθμες επιχειρησιακές μονάδες, που συντονίζουν και υποστηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές στη Β. Ελλάδα. Αναλαμβάνει την ευθύνη να φέρνει το Κέντρο στην Περιφέρεια. Να φέρνει την Κυβέρνηση πιο κοντά στους Θεσσαλονικείς, τους Μακεδόνες, τους Θρακιώτες. Να είναι στρατηγείο ανάπτυξης του Βορειοελλαδικού Τόξου.

– Στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, προχωρούμε στη δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, για την εξυπηρέτηση ελλήνων και ξένων επενδυτών, την υποστήριξη της αναπτυξιακής πορείας της Βόρειας Ελλάδας και την παροχή πληροφόρησης για την ανασυγκρότηση των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης.  Με αυτό τον τρόπο οποιοσδήποτε  ενδιαφέρεται να επενδύσει στη Βόρεια Ελλάδα, θα έχει τη δυνατότητα να πληροφορείται ανά πάσα στιγμή όλα τα οικονομικά, επιχειρηματικά, εμπορικά και χρηματιστηριακά δεδομένα προκειμένου να χαράξει αξιόπιστα και άμεσα τις στρατηγικές του.

– Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και των μεταφορών, των επαφών και των επικοινωνιών, με τις γειτονικές χώρες. Ο δρόμος που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις πρωτεύουσες των γειτονικών χωρών να γίνεται σε τρεις ώρες. Έργο στρατηγικής σημασίας για το σκοπό αυτό είναι το πλέγμα των δρόμων που συγκροτούν η  Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονες. Δέσμευσή μας είναι να επιταχύνουμε, τόσο την κατασκευή των έργων, όσο και τη δημοπράτηση των τμημάτων που απομένουν, με στόχο την ολοκλήρωσή τους, μέχρι το 2008.

– Μετατρέπουμε τη Βόρειο Ελλάδα σε ισχυρό διεθνή ενεργειακό δίαυλο,  που να συνδέει την Ανατολή με τη Δύση.
– Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία και την Ιταλία.
– Πρωταγωνιστούμε στην επέκταση του αγωγού προς την Αυστρία, μέσω βαλκανικής οδού.
– Προωθούμε την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουρκάς – Αλεξανδρούπολη.
– Αναβαθμίζουμε τη θέση της Χώρας στα ηλεκτρικά δίκτυα της Ν.Α. Ευρώπης και τις διασυνδέσεις τους.

– Ενεργοποιούμε το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Παρά τα πολλά (οργανωτικά, θεσμικά και οικονομικά) προβλήματα, αποδεικνύουμε τη συνέπεια και τη συνέχεια της Εξωτερικής Πολιτικής μας.

– Δημιουργούμε στην ανατολική πλευρά της πόλης  πόλο καινοτομικής δραστηριότητας: Τον ‘’Πόλο Καινοτομίας Θεσσαλονίκης’’. Θέτουμε σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα τεχνολογικής ανάπτυξης, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ισχυρού συμπλέγματος έρευνας, τεχνολογίας, πληροφορικής ιατρικής, τηλεπικοινωνιών, καινοτομικής επιχειρηματικότητας και γεωργίας στη Βόρεια Ελλάδα. Στόχος μας είναι να χτίσει τη νέα της ταυτότητα  για ολόκληρη την περιοχή.

– Εκπονούμε το Στρατηγικό Σχέδιο της επόμενης πενταετίας για τη HELEXPO – ΔΕΘ.  Όπως γνωρίζεται η Θεσσαλονίκη είναι η έδρα του Εθνικού Εκθεσιακού Φορέα μας. Με 70 χρόνια παρουσία, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο ετήσιο οικονομικό γεγονός της χώρας. Παράλληλα, διευρύνουμε τις δραστηριότητες της HELEXPO – ΔΕΘ  στην ελληνική περιφέρεια και τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, προκειμένου να προωθήσουμε και να ενδυναμώσουμε τις ιδιωτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες συμβάλλοντας παράλληλα και στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών και πολυμερών σχέσεων με τις γειτονικές μας χώρες.    

– Μεταφέρουμε στη Θεσσαλονίκη την Ειδική Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαχείρισης του INTERREG, με τη βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει κέντρο για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην περιοχή, αλλά και για την εκπαίδευση στελεχών από τις γειτονικές χώρες. Υπογραμμίζω ότι η Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG (με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκ. ευρώ) είναι βασικό εργαλείο στην προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας.

– Προωθούμε άμεσα το νομοσχέδιο για την ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να αποτελέσει χώρο συνάντησης των πολιτισμών και ανάδειξης των αρχών της Ε.Ε.

– Με το νέο αναπτυξιακό νόμο εισάγουμε ισχυρά κίνητρα για κάθε μορφής διαμετακομιστικά κέντρα (χερσαία, θαλάσσια ή εναέρια) για εφοδιαστικές υπηρεσίες και δίκτυα διανομής, η ανάπτυξη των οποίων αφορά ιδιαίτερα τη Β. Ελλάδα.

– Ιδρύουμε στη Θεσσαλονίκη Γραφείο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

– Ιδρύουμε, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,  Φορέα Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων, με σκοπό την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής για την αύξηση της ζήτησης των προϊόντων μας στην εσωτερική και τη διεθνή αγορά.

– Ενεργοποιούμε το Κέντρο Τεχνικής Βοήθειας του ΟΗΕ, για θέματα δημόσιας διοίκησης στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Ελλάδα προσφέρει ένα σταθερό πολιτικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Λεκάνη της Μεσογείου.

– Οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσέφεραν σημαντικές νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ευρύτερη περιοχή
– Το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται δραστικά
– Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα μέλος τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ σε μία ευρύτερη περιοχή που πρόκειται να αναπτυχθεί περισσότερα τα επόμενα χρόνια
– Οι Ελληνικές Ξένες Άμεσες Επενδύσεις συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας των Βαλκανικών χωρών.
– Σε λιγότερο από 10 χρόνια, οι ελληνικές επενδύσεις στη ΝΑ Ευρώπη έφτασαν τα 8,4 δισ. δολάρια. 
– Οι επενδύσεις και το εμπόριο στην Ελλάδα ή μέσω της Ελλάδας προσφέρουν πρόσβαση σε ένα δυναμικό δίκτυο εκατοντάδων ελληνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως ενόψει της προσχώρησης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ, το 2008 αλλά και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.
– Η Ελλάδα, απτελεί τον πρώτο ξένο επενδυτή στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη ΦΥΡΟΜ, και έναν από τους τρείς κορυφαίους επενδυτές στη Ρουμανία.
– Επιπλέον, η κυβέρνηση μας, έχει δεσμευθεί να επιταχύνει την εφαρμογή του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Ήδη περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια προορίζονται για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στην περιοχή.

Αναμένουμε μία εντελώς νέα εικόνα των οικονομιών των Βαλκανικών χωρών τα επόμενα χρόνια. Για την Ελλάδα, είναι πράγματι η απαρχή μίας νέας εποχής. Μίας εποχής μακροοικονομικής σταθερότητας, ανταγωνιστικού φορολογικού καθεστώτος, περισσότερης ευελιξίας στις αγορές εργασίας, κεφαλαίων και προϊόντων, περισσότερων επενδύσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, πιο ισορροπημένης ανάπτυξης. Αυτό απαιτούν οι καιροί μας, αυτή είναι η υπόσχεσή για το αύριο, το καθήκον της κυβέρνησής μας: ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους έλληνες, σε μία πιο σταθερή, πιο ασφαλή, πιο ανοιχτή και, τελικά, πιο ακμάζουσα γειτονιά.

 Όλα αυτά ήθελα σήμερα να σας μεταφέρω και να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία να σας ανοίξω τις σκέψεις και το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης και αναμένουμε μία πολλά υποσχόμενη και καρποφόρα μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δυο επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας, Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεσή σας και καλές επιχειρηματικές συμφωνίες για όλους.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ