ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΧΡΟ 2008

ypes press002
ypes press002

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης επικεφαλής της διυπουργικής επιτροπής και της εκτελεστικής γραμματείας διεκδίκησης

Στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ του 2008 εισέρχεται η Θεσσαλονίκη. Η ελληνική αντιπροσωπεία αναχωρεί το πρωί της Τρίτης 14/12/04 για το Παρίσι, για την τελική παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία των χωρών – μελών του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (ΒΙΕ).

Ο ΥΜΑ-Θ θα είναι ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία αποτελείται από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή διεκδίκησης (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος και οι υφυπουργοί: Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης,  Οικονομίας & Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας, Πολιτισμού κ. Γιώργος Ορφανός, Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος, Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Τάσος Νεράντζης) και τα μέλη της εκτελεστικής γραμματείας διεκδίκησης (γ.γ. της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Τσιότρας,  νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης,  δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος,  διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO κ. Θέμης Καρτσιώτης, εκτελεστικός γραμματέας και πρόεδρος της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Μπακατσέλος). Στην αποστολή θα συνοδεύει τον ΥΜΑ-Θ ο γ.γ του υπουργείου, καθηγητής Λουκάς Ανανίκας.

Την Τετάρτη 15/12/04, στις 08.30, θα πραγματοποιηθεί η γενική πρόβα της παρουσίασης του φακέλου υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, στο Parc des Expositions-Villepinte του Παρισιού. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στις 12:30, ο ΥΜΑ-Θ και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, σε ξενοδοχείο της γαλλικής πρωτεύουσας. Στις 17.00, οι αντιπροσωπείες των τριών υποψήφιων πόλεων θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Την Πέμπτη 16/12/04, στις 09.30 το πρωί, αρχίζει η γενική συνέλευση του ΒΙΕ. Η παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στις 14.30, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν η ιταλική και η ισπανική αντιπροσωπεία. Στις 16.30 της ίδιας ημέρας, αρχίζει η κρίσιμη κλειστή ψηφοφορία του ΒΙΕ, ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος η νικήτρια χώρα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

«Δεν διακατεχόμαστε από μίζερη ηττοπάθεια ούτε από επηρμένη αισιοδοξία», δηλώνει ο κ. Τσιαρτσιώνης, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, επισημαίνοντας ότι στις διαδικασίες των υποψηφιοτήτων κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν. «Εκτελέσαμε στο 90% τον σχεδιασμό μας, με πολύ καλή αποδοχή παγκοσμίως. Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ο φάκελος υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης διαθέτει το προβάδισμα, γεγονός που έχει επισημανθεί από τους αξιολογητές του ΒΙΕ. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν καθορίζεται μόνο από τους αυταπόδεικτους αντικειμενικούς παράγοντες, αλλά κυρίως από τις διακρατικές σχέσεις, τους συσχετισμούς δυνάμεων. Θα είναι μια διπλωματική μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή. Τα πάντα είναι ρευστά και κάθε πρόβλεψη είναι επισφαλής», προσθέτει ο υπουργός.

Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, τονίζει: «Διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το προτεινόμενο θέμα ‘Μητέρα Γη – Terra Matter’, το γεγονός ότι ουδέποτε στο θεσμό της ΕΧΡΟ διοργανώθηκε παγκόσμια έκθεση στην ΝΑ Ευρώπη και την πλούσια εμπειρία της χώρας μας στη διοργάνωση ανάλογων γεγονότων, διεθνούς εμβέλειας».

Oπως συμπληρώνει ο κ. Τσιαρτσιώνης, «η ΕΧΡΟ είναι το όραμα της πόλης για ανάπτυξη, όραμα που συνδυάζεται με την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησής μας για την προτεραιότητα στην περιφέρεια. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Η ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας ουδέποτε συνδέθηκε από την κυβέρνηση αποκλειστικά με τη διοργάνωση της ΕΧΡΟ. Η διοργάνωσή της αποτελεί μία από τις 13 προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, που έχουν ενταχθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Η περιφερειακή ανάπτυξη αποτελεί την “αιχμή του δόρατος” της κυβερνητικής μας πολιτικής και δουλεύουμε γι’ αυτή με όλες μας τις δυνάμεις».

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ Κ. ΛΟΥΚΑ ΑΝΑΝΙΚΑ 11/11/2004
Επόμενο άρθροΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ EXPO 2008