Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

ypes press002
ypes press002
ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13/11/2004 11:00

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το πρωί του Σαββάτου 13 Νοεμβρίου 2004, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του κυβερνείου Θεσσαλονίκης, ύστερα από παραχώρηση του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.

Η συνεδρίαση αυτή τα προηγούμενα χρόνια γινόταν, συνήθως, στην Αθήνα. Τελευταία φορά που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, ήταν πριν από είκοσι και πλέον έτη. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε πως «η Θεσσαλονίκη δικαιούται και πρέπει -επιτέλους- όχι μόνο να αποκαλείται, αλλά και να είναι σύγχρονη μητρόπολη. Βασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής μας είναι η περιφέρεια να βρεθεί και πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά. Η Μακεδονία και η Θράκη, η μέχρι χτες ξεχασμένη πλευρά του τόπου μας, να ξαναβρεί το ρόλο της, να αποτελέσει τον προμαχώνα της ανάπτυξης».

Ο ΥΜΑ-Θ μίλησε για τον προσκοπισμό με συγκίνηση, καθώς και εκείνος στα παιδικά του χρόνια υπήρξε μέλος του σώματος. Όπως είπε, «ο προσκοπισμός συμβάλει στην ανάπτυξη των παιδιών, τους βοηθά να αξιοποιήσουν πλήρως τις σωματικές, διανοητικές, κοινωνικές και πνευματικές τους ικανότητες ως άτομα, ως υπεύθυνοι πολίτες και ως μέλη των τοπικών, εθνικών και διεθνών κοινοτήτων τους. Το σλόγκαν “Μια φορά πρόσκοπος: Πάντα πρόσκοπος” σε βάθος χρόνου γίνεται ακόμα πιο αληθινό. Επαληθεύεται από όλες τις γενιές».

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης έκανε ιδιαίτερη μνεία, όμως, και για τη χρησιμότητα του εθελοντισμού στην κοινωνία και τη συμβολή του στην ανάπτυξή της. Όπως ανέφερε, «τρανό παράδειγμα –που ευχόμαστε όλοι να συνεχιστεί και να βρει πολλούς ακόμα μιμητές στο μέλλον- είναι οι εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004. Η μεγάλη επιτυχία και η άριστη διεξαγωγή τους οφείλεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, στο μεράκι, τη θέληση και την ανιδιοτελή προσφορά των εθελοντών, μικρών και μεγάλων».

Τέλος, διαβεβαίωσε τους παρευρισκομένους πως το υπουργείο θα στέκεται συμπαραστάτης και αρωγός των προσπαθειών τους για προκοπή και ανάπτυξη και τους ευχήθηκε η συνάντησή τους να αναπτύξει τους στόχους τους και να χαρακτηριστεί πραγματικά καρποφόρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

«Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητά παιδιά,

Σας καλωσορίζουμε στη Θεσσαλονίκη και στο ιστορικό κτίριο του κυβερνείου της πόλης, όπου θα συνεδριάσετε για τα θέματα που αφορούν τις δράσεις σας και το πρόγραμμά σας, για όλα εκείνα τα ζητήματα που σας απασχολούν.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί αυτή η συνάντησή σας, έπειτα από είκοσι και πλέον έτη, γίνεται και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Στην πόλη που δικαιούται και πρέπει -επιτέλους- όχι μόνο να αποκαλείται, αλλά και να είναι σύγχρονη μητρόπολη.

Βασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής μας είναι η περιφέρεια να βρεθεί και πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά. Η Μακεδονία και η Θράκη, η μέχρι χτες ξεχασμένη πλευρά του τόπου μας, να ξαναβρεί το ρόλο της, να αποτελέσει τον προμαχώνα της ανάπτυξης.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος που βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσους προσκόπους, απλούς, βαθμοφόρους, εφόρους. Ανάμεσα σε τόσους ανθρώπους που εθελοντικά υπηρετούν, με πίστη και αφοσίωση, το καθήκον τους, τις αρχές της ελληνικής κοινωνίας. Είμαι και πολύ συγκινημένος, αφού αναπολώ τα παιδικά μου χρόνια, τότε που υπήρξα κι εγώ ενεργό μέλος του σώματος. Ειλικρινά, αισθάνομαι τυχερός που είχα την εμπειρία αυτή κι ευγνώμων για τις αρχές που αποκόμισα, όπως για την αφοσίωση στο καθήκον.  

Ο προσκοπισμός συμπληρώνει την οικογένεια και το σχολείο. Διασκεδάζει και παράλληλα καλλιεργεί τα παιδιά. Αναπτύσσει την αυτογνωσία, καλύπτει την ανάγκη τους για περαιτέρω γνώσεις και εξερεύνηση. Συμβάλει στην ανάπτυξή τους, τους βοηθά να αξιοποιήσουν πλήρως τις σωματικές, διανοητικές, κοινωνικές και πνευματικές τους ικανότητες ως άτομα, ως υπεύθυνοι πολίτες και ως μέλη των τοπικών, εθνικών και διεθνών κοινοτήτων τους. Το σλόγκαν «Μια φορά πρόσκοπος: Πάντα πρόσκοπος» σε βάθος χρόνου γίνεται ακόμα πιο αληθινό. Επαληθεύεται από όλες τις γενιές.

Ο προσκοπισμός περνάει το μήνυμα του εθελοντισμού. Της ανάγκης, δηλαδή, εθελοντικής προσφοράς στην κοινωνία για το καλό και την προκοπή της. Τρανό παράδειγμα –που ευχόμαστε όλοι να συνεχιστεί και να βρει πολλούς ακόμα μιμητές στο μέλλον- είναι οι εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004. Η μεγάλη επιτυχία και η άριστη διεξαγωγή τους οφείλεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, στο μεράκι, τη θέληση και την ανιδιοτελή προσφορά των εθελοντών, μικρών και μεγάλων.
 
Για εμάς τους Έλληνες, ο προσκοπισμός έχει ιδιαίτερη σημασία διότι ως βασική πηγή του έχει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Οι Αγέλες της Σπάρτης, τα Εφηβεία των Αθηνών, οι παιδαγωγικές αρχές του Σωκράτη, του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα για την ανεύρεση του αγαθού, του ωραίου και γενικά των αξιών είναι έδρανο της προσκοπικής μεθόδου και των θεμελιωδών αρχών του προσκοπισμού.

Να είστε βέβαιοι πως θα μας έχετε συμμέτοχους των οραμάτων και των προσπαθειών σας για προκοπή και ανάπτυξη. Ευχόμαστε η συνάντησή σας να αποφέρει καρπούς. Να προωθήσει τους στόχους σας. Να αναδείξει περισσότερο το έργο σας, προσελκύοντας κι άλλους νέους στον προσκοπισμό. Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΥΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΠΑΠ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ