Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΑΝΑΝΙΚΑΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ypes press002
ypes press002
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, καθηγητής Λουκάς Ανανίκας, παρέστη σήμερα (Παρασκευή 19-11-2004) και απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα «Εμπορία ανθρώπων. Δράσεις και Παρεμβάσεις στην Ελλάδα»,  που διοργάνωσαν το Β´ Περιφερειακό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης.

Ο κ. Ανανίκας αναφέρθηκε στις διαστάσεις που έχει λάβει το τραγικό αυτό φαινόμενο και στη χώρα μας, κυρίως, λόγω του μεταναστευτικού ρεύματος των τελευταίων ετών. «Θα πρέπει να πω», τόνισε ο κ. Ανανίκας, «ότι ορισμένες φορές αισθάνομαι πραγματικά αμήχανος μπροστά στο θράσος ορισμένων ανθρώπων, μελών οργανωμένων κυκλωμάτων, που δεν διστάζουν να εκμεταλλεύονται στυγνά, για ίδιον όφελος, άτομα οικονομικά αδύναμα και να τα μετατρέπουν σε θύματα σεξουαλικής και οικονομικής εκμετάλλευσης».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΜΑ-Θ επαίνεσε για τη σημαντική δράση τους, στον τομέα αυτό, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκπρόσωποι των οποίων παρευρίσκονταν στην εκδήλωση. Ωστόσο, επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες και από την πλευρά της πολιτείας. «Είναι σημαντικές προς αυτή την κατεύθυνση οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει αρκετά υπουργεία. Μεταξύ άλλων, θα αναφέρω τις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας, αλλά και αυτή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με τη σύσταση της Ομάδας Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων. Γνωρίζω ότι πρόσφατα, με πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Αναστάση Παπαληγούρα, συστήθηκε μια επιτροπή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, η οποία και προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένα μέτρα για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας και υποστήριξης των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων», επισήμανε ο κ. Ανανίκας και πρόσθεσε: «Πέρα, όμως, από τις νομοθετικές ή άλλες παρεμβάσεις που απαιτούνται, το σημαντικότερο κεφάλαιο είναι αυτό που αφορά την ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων, ενώ η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας πάνω στο θέμα, θα πρέπει να είναι το ζητούμενο».

Προηγούμενο άρθροΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΑΝΑΝΙΚΑΣ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Επόμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΜΑ-Θ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΙΣ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ