Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης σχολιάζοντας τα όσα ελέχθησαν στην κοινή συνέντευξη τύπου των πέντε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ της Α´Θεσσαλονίκης (Χάρη Καστανίδη, Άκη Τσοχατζόπουλου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννη Μαγκριώτη, Χρύσας Αράπογλου) τονίζει:
«Όλοι οι Θεσσαλονικείς και οι Βορειοελλαδίτες πολίτες και φορείς θυμούνται τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ που επαναλαμβάνονταν στερεότυπα κάθε χρόνο, από τα πρωθυπουργικά χείλη, στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Όλοι θυμούνται την αγανάκτηση των εκπροσώπων των φορέων οι οποίοι, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, κατέθεταν τα τελευταία χρόνια τα ίδια υπομνήματα προς τον πρώην πρωθυπουργό αλλάζοντας, απλά, τις ημερομηνίες.
Κατανοούμε το ενδιαφέρον των πρώην υπουργών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την πορεία υλοποίησης των μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και Θράκη. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, όμως, πώς αυτό το εύλογο ενδιαφέρον μετατρέπεται σε ανησυχία που αγγίζει τα όρια της κινδυνολογίας, όταν επί των δικών τους ημερών όλα τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια «έμειναν στο συρτάρι» ως «κενές εξαγγελίες». Ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση που κράτησε σε στασιμότητα επί δεκαετίες τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα; Ποιος ευθύνεται για την υπόθεση του μετρό και της υποθαλάσσιας αρτηρίας; Ποιος φέρει ευθύνες για την «ελλιπή» Εγνατία, και τον «κατακερματισμένο» ΠΑΘΕ; Γιατί τα έργα του ΟΛΘ και του αεροδρομίου «Μακεδονία» δεν προχώρησαν; Όλοι κρινόμαστε από «τα έργα και τις ημέρες» μας. Ο ελληνικός λαός έκρινε στις εκλογές της 7ης Μαρτίου.
Ο Κώστας Καραμανλής από την πρώτη ημέρα ανάληψης της νέας διακυβέρνησης, κατέστησε σαφές πως η περιφερειακή ανάπτυξη αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ. Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, πρωθυπουργός της χώρας επισκέφθηκε το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και προήδρευσε ευρείας σύσκεψης για τα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον και την κυβερνητική στόχευση για τη διάχυση της ανάπτυξης, όχι με «λογιστικά νούμερα», αλλά με πολιτική βούληση και ουσιαστικές δράσεις. Στα εγκαίνια της 69ης ΔΕΘ ο κ. Καραμανλής παρουσίασε τα 13 σημεία του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα που αποτελούν κυβερνητική δέσμευση και υλοποιούνται καθημερινά.
Σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση της EXPO 2008, έχουν κληθεί όλοι, από την πλευρά τους, με συγκεκριμένο σχέδιο να συνεισφέρουν. Μόλις προ μίας εβδομάδας, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε αναλυτικά στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης και τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Στυλιανίδη, για την πορεία και το συντονισμό των τελικών ενεργειών που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται.
Αντιμετωπίζουμε την πορεία διεκδίκησης με ρεαλισμό και συγκρατημένη αισιοδοξία δίνοντας τη μάχη που επιβάλλεται, με λεπτούς χειρισμούς, με προσεκτικές κινήσεις και με επιμονή, επικεντρωμένοι στο στόχο. Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι δεν γίνονται ή δεν πρέπει να γίνονται όλα, ούτε για τη δημοσιότητα, ούτε για τις «δάφνες», ούτε για τα «εύσημα». Δίνουμε έναν αγώνα για την προοπτική της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Διατηρούμε το «μέτρο» εργαζόμενοι με τις «μηχανές» στο μέγιστο της ισχύος
Θα περίμενε κανείς ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικούς ρόλους στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, από τις θέσεις του: υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Πολιτισμού, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης, Μεταφορών & Επικοινωνιών και του υφυπουργού Εξωτερικών, θα επιδείκνυαν περισσότερη αυτοσυγκράτηση και αυτοκριτική».