Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΑΝΑΝΙΚΑΣ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ypes press002
ypes press002
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, καθηγητής Λουκάς Ανανίκας, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, με θέμα «Προϋποθέσεις ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης ως κόμβου διαμετακομιστικού εμπορίου – η ολλανδική εμπειρία», που διοργάνωσαν σήμερα (Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004) στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και η Βασιλική Ολλανδική Πρεσβεία. 
 
Ο κ. Ανανίκας αναφέρθηκε στη βούληση της πολιτείας για ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και της Θεσσαλονίκης, ενώ επισήμανε το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη έχει τις υποδομές που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν, ώστε να μετατραπεί σε κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου. «Η Θεσσαλονίκη έχει βέβαια τις υποδομές που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα το λιμάνι της, που αποτελεί το πρώτο εξαγωγικό και διαμετακομιστικό λιμάνι της Ελλάδας και το πλησιέστερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Παρευξείνιας ζώνης», τόνισε ο κ. Ανανίκας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι πολλά μένουν ακόμα να γίνουν.

«Ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο δεν μπορεί παρά να δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες, να βασίζεται σε στρατηγικές για αυτοματοποίηση των εμπορικών του συναλλαγών. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί, λοιπόν, ήδη σημείο αναχώρησης για χώρες της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χώρες οι οποίες αποτελούν υποψήφιους πελάτες ενός σύγχρονου διαμετακομιστικού κέντρου, με υπηρεσίες Logistics», επισήμανε ο Γ.Γ. του ΥΜΑ-Θ και πρόσθεσε: «Καθίσταται, έτσι, σαφές ότι, για να παίξει η χώρα μας πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα αυτό, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, θα πρέπει να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, ανάλογη με αυτή της Ολλανδίας, η οποία δημιούργησε τις υποδομές για να αυτοματοποιήσει τις εμπορικές της συναλλαγές».  

Προηγούμενο άρθροΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
Επόμενο άρθροΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΑΝΑΝΙΚΑΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ