THN 5Η SPORTEXPO ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΑΝΑΝΙΚΑΣ

ypes press002
ypes press002

Την 5η Έκθεση Αθλητισμού – Ψυχαγωγίας – Εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων SPORTEXPO, που διοργανώνει η HELEXPO από τις 15 έως τις 18 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, εγκαινίασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, καθηγητής Λουκάς Ανανίκας.

Ο κ. Ανανίκας, ο οποίος προηγουμένως ξεναγήθηκε στους εκθεσιακούς χώρους της SPORTEXPO, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο της φετινής διοργάνωσης, επισημαίνοντας ότι η έκθεση αυτή αποτελεί το καθιερωμένο πλέον ραντεβού των ανθρώπων του αθλητισμού με το κοινό της Θεσσαλονίκης. «Για τέσσερις ημέρες, η καρδιά του αθλητισμού θα χτυπά εδώ, στην Θεσσαλονίκη. Για τέσσερις ημέρες, οι αθλητές, οι επιχειρηματίες, οι φίλαθλοι επισκέπτες θα ανταλλάσσουν απόψεις, προτάσεις, καινοτόμες ιδέες και κυρίως εμπειρίες. Παράλληλα, όλες οι νέες δράσεις, τα νέα δεδομένα θα παρελάσουν από έναν άρτια οργανωμένο εκθεσιακό χώρο, μέσα από τον σημαντικό αριθμό των εκθετών, οι οποίοι προέρχονται όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανανίκας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο συγκριτικό πλεονέκτημα που απέκτησε η χώρα μας από την καθ’ όλα επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ επέμεινε στην ανάγκη να αξιοποιηθεί αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. «Μετά από όλη αυτή την γοητευτική περιπέτεια, μπορούμε να πούμε το εξής: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ένας σταθμός στην ιστορία της Ελλάδας. Αλλά και η Ελλάδα ήταν ένας σταθμός στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων», υπογράμμισε ο κ. Ανανίκας και πρόσθεσε: «η επόμενη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκει τη χώρα μας κερδισμένη όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Η χώρα μας απέκτησε μια πλούσια παρακαταθήκη, ένα πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων, των οποίων η χρήση θα προάγει και θα αναδείξει την αθλητική δραστηριότητα και δεν εννοώ μόνο σε επίπεδο πρωταθλητισμού».

Μετά το πέρας της τελετής εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε τελετή βράβευσης ολυμπιονικών και παραολυμπιονικών, που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΜΑΘ

Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζω την 5η Έκθεση Αθλητισμού – Ψυχαγωγίας – Εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων SPORTEXPO, την πιο δημιουργική συνάντηση των ανθρώπων του αθλητισμού, που διοργανώνει κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία η HELEXPO.

Πρόκειται για μια έκθεση που έχει γίνει πλέον θεσμός στη συνείδηση όλων μας, καθώς αποτελεί το καθιερωμένο ραντεβού του κοινού με εκπροσώπους των επιχειρήσεων του αθλητισμού, των υποδομών, των αθλητικών ειδών, των μεγάλων φορέων του κλάδου.

Για τέσσερις ημέρες, η καρδιά του αθλητισμού θα χτυπά εδώ, στην Θεσσαλονίκη. Για τέσσερις ημέρες, οι αθλητές, οι επιχειρηματίες, οι φίλαθλοι επισκέπτες θα ανταλλάσσουν απόψεις, προτάσεις, καινοτόμες ιδέες και κυρίως εμπειρίες. Παράλληλα, όλες οι νέες δράσεις, τα νέα δεδομένα θα παρελάσουν από έναν άρτια οργανωμένο εκθεσιακό χώρο, μέσα από τον σημαντικό αριθμό των εκθετών, οι οποίοι προέρχονται όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.

Η SPORTEXPO του 2004 θα λειτουργήσει σίγουρα ως σημείο συνάντησης ανάμεσα στο χώρο του αθλητισμού και τον κόσμο της εξειδικευμένης αγοράς, ενώ σίγουρα θα δημιουργήσει ιδιαίτερα θετικές προϋποθέσεις για διεύρυνση της συνεργασίας με τις αγορές των γειτονικών μας χωρών.

Ωστόσο, με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι φέτος, με ευθύνη της  διοίκησης της HELEXPO, η SPORTEXPO ξεπερνά τα όρια ενός απλού εκθεσιακού γεγονότος. O πλούτος της έγκειται σε αυτό που οι διοργανωτές ονομάζουν παράλληλες εκδηλώσεις, το λεγόμενο SPORTFESTIVAL, το οποίο προσδίδει στην έκθεση αυτή διαστάσεις ενός πολύ αξιόλογου κοινωνικού γεγονότος.

Η διοργάνωση τουρνουά διαφόρων αθλημάτων, η συμμετοχή μεγάλων ελληνικών αθλητικών σωματείων, τα ειδικά σεμινάρια και οι ημερίδες από τους επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τα ενδιαφέροντα φεστιβάλ, τα υψηλής ποιότητας αθλητικά δρώμενα, δεν μπορούν παρά να προσελκύσουν στην SPORTEXPO, όχι μόνο τους επιχειρηματίες του κλάδου, αλλά και το κοινό και κυρίως τον νεαρόκοσμο.
Θεωρώ ότι αυτή είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες διοργανώσεις, ένα ιδιαίτερα σημαντικό προηγούμενο, το οποίο προστίθεται στις προσπάθειες της νέας διοίκησης της HELEXPO για την επανασύνδεση του θεσμού των εκθέσεων με το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Φίλες και φίλοι

Το ενδιαφέρον και η στήριξη αυτού του θεσμού από την πολιτεία είναι δεδομένο. Δεδομένη, άλλωστε, είναι η στήριξη της πολιτείας για κάθε πρωτοβουλία που αναδεικνύει τις δυνατότητες των αθλητικών μας ομοσπονδιών, που προάγει την τεχνογνωσία και ευνοεί τον διάλογο, την ανταλλαγή πληροφοριών, την επιχειρηματική συνεργασία στον χώρο του αθλητισμού.

Ωστόσο, τα ζητήματα που μας απασχολούν και μας αφορούν άμεσα είναι ο μαζικός αθλητισμός, ο σχολικός αθλητισμός, η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία του κάθε αθλητή σε εγκαταστάσεις που ικανοποιούν τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Σε αυτόν τον τομέα, η σημερινή συγκυρία για τη χώρα μας είναι ευτυχής. Αναφέρομαι στη μεγάλη, παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού, τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, τους οποίους η Ελλάδα διοργάνωσε πριν από λίγο καιρό. Θεωρώ ότι η καθ’ όλα επιτυχημένη αυτή διοργάνωση πιστοποίησε την ικανότητά μας να φέρνουμε εις πέρας ιδιαίτερα δύσκολα εγχειρήματα, απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να ανεβάζει τον πήχη ψηλά, χάρισε στη χώρα μας τα διεθνή εύσημα, αλλά κυρίως – και αυτό είναι το σημαντικότερο – δημιούργησε σε μας τους ίδιους ένα κλίμα αυτοπεποίθησης.

Τώρα, που η Ολυμπιακή Φλόγα σταμάτησε να φωτίζει τη χώρα μας και παραδόθηκε στο Πεκίνο, η Ελλάδα, οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Όχι μόνο για το γεγονός ότι ανταποκριθήκαμε στη μεγάλη αυτή πρόκληση, ούτε γιατί κατακτήσαμε έναν υψηλό στόχο, αλλά κυρίως γιατί από εδώ, από τη χώρα που ξεκίνησε ο Ολυμπισμός, εστάλη σε όλη την Οικουμένη ένα ξεκάθαρο και δυνατό μήνυμα πολιτισμού και ανθρωπισμού.

Μετά από όλη αυτή την γοητευτική περιπέτεια, μπορούμε να πούμε το εξής: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ένας σταθμός στην ιστορία της Ελλάδας. Αλλά και η Ελλάδα ήταν ένας σταθμός στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.   

Φίλες και φίλοι

Η επόμενη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκει τη χώρα μας κερδισμένη όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Η χώρα μας απέκτησε μια πλούσια παρακαταθήκη, ένα πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων, των οποίων η χρήση θα προάγει και θα αναδείξει την αθλητική δραστηριότητα και δεν εννοώ μόνο σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

Άλλωστε, αυτό που όλοι χειροκροτήσαμε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων δεν ήταν μόνο οι νίκες των πρώτων στο βάθρο. Αυτό που χειροκροτήσαμε ήταν η συμμετοχή και η προσπάθεια, αυτό που μοιραστήκαμε ήταν η χαρά όλων των αθλητών και των αθλητριών, που συμμετείχαν, αυτό που επικροτήσαμε ήταν το “ευ αγωνίζεσθαι”.

Γι’ αυτό, το “ευ αγωνίζεσθαι”, για την ευγενή άμιλλα, είναι που θέλω να συγχαρώ όλους τους Ολυμπιονίκες και τους Παραολυμπιονίκες που βρίσκονται εδώ σήμερα μαζί μας. Τα συγχαρητήρια όλων μας είναι δεδομένα. Τους απευθύνουμε από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας έκαναν υπερήφανους, που μας έκαναν να καμαρώνουμε.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα παιδιά αυτά έγιναν πρότυπα για χιλιάδες νέους ανθρώπους, τους δημιούργησαν νέα όνειρα, τους εμφύσησαν νέους στόχους. Αυτή τη νέα τάση που δημιουργήθηκε στον νεαρόκοσμο, στα παιδιά μας, είναι που πρέπει να διατηρήσουμε και να προωθήσουμε.

Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα αναπτύξουν τον αθλητισμό σε κάθε γωνιά της χώρας μας, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο. Μόνο έτσι, θα δημιουργηθεί ένα διαφορετικό δημόσιο ήθος, θα προβληθεί μια διαφορετική στάση ζωής. Με αυτή την έννοια, οι Ολυμπιονίκες και οι Παραολυμπιονίκες αποτελούν παραδείγματα ζωής.

Η πολιτεία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην ανάγκη ανάπτυξης του μαζικού αθλητισμού, του σωματειακού αθλητισμού, του ειδικού αθλητισμού. Είναι έτοιμη να δώσει ώθηση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, αλλά και να αξιοποιήσει τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στον χώρο του αθλητισμού κατά τη μετα- ολυμπιακή περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοβουλίες όπως αυτή της HELEXPO που προσέδωσε νέα δυναμική στη διοργάνωση της SPORTEXPO είναι αξιέπαινες και ιδιαίτερα σημαντικές.

Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 15-10-2004
Επόμενο άρθροΟ ΥΜΑ-Θ Κ.ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟΝ ΟΓΔΟΟ “ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ”