Ο ΥΜΑ-Θ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ” (Ι.Δ.Κ.Κ.)

ypes press002
ypes press002

Για τα τριάντα χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα της Παρασκευής 1 Οκτωβρίου 2004, προλόγισε την εκδήλωση που οργάνωσε το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με θέμα «30 χρόνια Νέα Δημοκρατία – 30 χρόνια προσφοράς στη δημοκρατία» και με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης των 30 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στο «Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης – Μέγαρο Μπίλλη». Κεντρικοί εισηγητές ήταν η υπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Μαριέττα Γιαννάκου, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου και γενικός διευθυντής του Ι.Δ.Κ.Κ. κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστος Ζαχόπουλος.

Κατά την ομιλία του, ο ΥΜΑ-Θ έκανε αναφορά στην ιστορική διαδρομή της ΝΔ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας την προσφορά του κόμματος στους αγώνες για την αποκατάσταση και τη θεμελίωση της δημοκρατίας, αλλά και για την ποιοτική αναβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών. «Είμαστε δύναμη σύνθεσης απόψεων και ιδεών. Δύναμη εμπιστοσύνης. Δύναμη  των πολιτών που οδηγούν την Πατρίδα μας στη Νέα Εποχή», δήλωσε ο κ. Τσιαρτσιώνης και επισήμανε: «Βασική αρχή και επιδίωξή μας, ήταν η ενότητα των Ελλήνων, το κοινό μας μέλλον, το μέλλον όλων των Ελλήνων, πάνω και πέρα από διαχωριστικές γραμμές. Η ιδρυτική διακήρυξή μας, το λέει ξεκάθαρα: “Η Νέα Δημοκρατία αγνοεί τους διχασμούς του παρελθόντος…, προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητας…,υπηρετεί τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες του παρελθόντος”. Απορρίψαμε τις περιχαρακώσεις, τις διακρίσεις και τους διαχωρισμούς. Αποκρούσαμε το φανατισμό, τις διχαστικές αντιπαραθέσεις, τις πολωτικές εντάσεις. Ακούσαμε και σεβαστήκαμε όλους τους πολίτες».

Ο ΥΜΑ-Θ τόνισε παράλληλα ότι η παράταξη της ΝΔ ήταν και παραμένει ο γνήσιος εκφραστής του ευρωπαϊκού οράματος και της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης: «Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάς, δικαιούται και μπορεί να εξασφαλίσει εξέχουσα θέση στην Ευρώπη, αλλά και να συμβάλει πολιτικά, ηθικά και πολιτιστικά, στην πραγματοποίηση της ιδέας μιας Ενωμένης Ευρώπης. Ήμασταν, όχι μόνον οι πρωτεργάτες της ένταξης, αλλά και πρωτοπόροι στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: αυθεντικοί εκφραστές του ευρωπαϊκού οράματος και των μεγάλων εθνικών επιλογών που δικαιώθηκαν απόλυτα».

Αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης για τη νέα εποχή που διανύει η χώρα μας στον 21ο αιώνα, δήλωσε πως το επίκεντρο των πολιτικών της ΝΔ είναι το τρίπτυχο: Ανάπτυξη- Απασχόληση- Κοινωνική Συνοχή: «Η πολιτική της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δίνει έμφαση στον άνθρωπο και τα καθημερινά προβλήματά του. Στόχος μας είναι η διάχυση της ανάπτυξης σε όλη τη χώρα. Δίνουμε βάρος στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, που αναδεικνύει και στηρίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε τοπικής κοινωνίας. Μπροστά μας έχουμε το στοίχημα της περιφερειακής ανάπτυξης. Επιδιώκουμε η Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει  τον αναπτυξιακό πόλο σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη. Η ανάπτυξη της περιφέρειας είναι η “αιχμή του δόρατος” για αυτή την τετραετία».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

«Φίλες και Φίλοι,

Συμπληρώθηκαν  τριάντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον Τόπο μας. Τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεφε στην Ελλάδα για να ηγηθεί της καθολικής προσπάθειας των Ελλήνων, για μια ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία.

Συγκροτεί την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και πρωταγωνιστεί στις πιο κρίσιμες εξελίξεις. Νομιμοποιεί όλες τις πολιτικές παρατάξεις και, λίγο αργότερα, ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία.

Η Ελλάδα, με τη σύμπραξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, ανοίγει το κεφάλαιο της Μεταπολίτευσης. Λύεται οριστικά το Πολιτειακό. Καταρτίζεται και ψηφίζεται το πιο δημοκρατικό και προοδευτικό Σύνταγμα. Ξεκινά η πορεία της Χώρας μας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η Ελλάδα παίρνει τον δρόμο που οδηγεί στο μέλλον. Το δρόμο της Δημοκρατίας. Το δρόμο της Ευρώπης. Το δρόμο της ασφάλειας, της ευημερίας και της προόδου.

Φίλες και Φίλοι,

Καταλυτική σημασία στην τριαντάχρονη παρουσία της ΝΔ στην πολιτική σκηνή της χώρας, διαδραμάτισαν:  η «φρεσκάδα» και η «νεανικότητα» των ιδεών μας.
Το κυρίαρχο στοιχείο της διαδρομής μας ήταν (και παραμένει), οι νέες ιδέες, τα νέα οράματα απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις των καιρών, απέναντι στο καλό του τόπου και των πολιτών.

Η μόνιμη προσήλωσή μας ήταν να φανούμε όλοι αντάξιοι των περιστάσεων και των αρχών που θεμελίωσαν την παράταξη της ΝΔ.. Να παραδώσουμε στις αυριανές γενιές, μία παράταξη που αφουγκράζεται συνεχώς τα μηνύματα της κοινωνίας και λειτουργεί  με αίσθημα ευθύνης αλλά και με πολιτική διορατικότητα  για κάθε εθνικό στόχο.

Στα 30 χρόνια της διαδρομής μας ουδέποτε χάσαμε το στόχο μας. Όχι μόνον δεν τον χάσαμε, παρ’ ότι βρεθήκαμε 20 ολόκληρα χρόνια στην αντιπολίτευση, αλλά κατορθώσαμε από εκείνη τη θέση, να φέρουμε τον κύριο αντίπαλο μας στη θέση να «αναμασά» τις δικές μας ιδέες και να προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να εφαρμόσει τις δικές μας προτεινόμενες πολιτικές.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη δικαίωση που κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνά.
Είναι η δύναμη μας σήμερα. Η δύναμη των ιδεών μας.

Φίλες και Φίλοι,

Η ΝΔ ήταν ανέκαθεν ένα κόμμα σύγχρονο, κοντά στην κοινωνία και τον πολίτη. Παραμένουμε ένα κόμμα που παρακολουθεί, προβλέπει τα γεγονότα, παράγει προτάσεις, δίνει λύσεις και αποδεικνύει καθημερινά την χρησιμότητα του στην πατρίδα, χωρίς δογματισμούς, χωρίς αναχρονιστικές αντιλήψεις, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς εξαρτήσεις και μικροσυμφέροντα που δηλητηριάζουν το δημόσιο βίο.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της πρωτοστάτησε στους αγώνες, για την αποκατάσταση και τη θεμελίωση, για την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας. Επιδιώκουμε, με συνέπεια, την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, και την αναβάθμιση του πολιτικού πολιτισμού μας.

Ο προσανατολισμός μας ήταν και είναι στην Ευρώπη. Η Νέα Δημοκρατία είναι η Παράταξη που χάραξε την ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας μας. Έκανε πράξη την πολιτική επιλογή που έδωσε στόχο και προοπτική σε όλους τους Έλληνες.  Δημιούργησε τη βάση για μια Ελλάδα που μπορεί και υπερασπίζεται αποτελεσματικότερα τα δίκαιά της, έχει ισχυρή οικονομική στήριξη για τον εκσυγχρονισμό των δομών, τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, την οικονομική ανάπτυξη, έχει πόρους για τη βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων.

Στην ιδρυτική διακήρυξή μας αναφέρεται: ”Η ΝΔ πιστεύει ότι η Ελλάς, δικαιούται και μπορεί να εξασφαλίσει εξέχουσα θέση στην Ευρώπη”, αλλά και ”να συμβάλει πολιτικά, ηθικά και πολιτιστικά, στην πραγματοποίηση της ιδέας μιας Ενωμένης Ευρώπης”.

Ήμασταν, όχι μόνον οι πρωτεργάτες της ένταξης, αλλά και πρωτοπόροι στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: αυθεντικοί εκφραστές του ευρωπαϊκού οράματος. Είμαστε η Παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών. Επιλογών που δικαιώθηκαν απόλυτα.
 
Οι αντιλήψεις μας ήταν κοινωνικά φιλελεύθερες. Κέντρο της πολιτικής μας ήταν πάντα ο άνθρωπος. Αυτόν υπηρετήσαμε και  υπηρετούμε. Αυτόν ενθαρρύνουμε να δημιουργεί. Σε μια ανοικτή και ελεύθερη κοινωνία. Σε συνθήκες κοινωνικής αλληλεγγύης. Το τρίπτυχο της Νέας Οικονομικής Πολιτικής μας είναι αναπτυξιακό και, ταυτόχρονα, κοινωνικό: ”Ανάπτυξη – απασχόληση – κοινωνική συνοχή”.

Στόχος μας ήταν η αναδιοργάνωση και η αναγέννηση του οικονομικού ιστού της Χώρας, ώστε να μην ευδοκιμεί ο παρασιτισμός, αλλά. οι υγιείς δυνάμεις του τόπου σε όποια παράταξη και αν ανήκουν.

Βασική αρχή και επιδίωξή μας, ήταν η ενότητα των Ελλήνων, το κοινό μας μέλλον, το μέλλον όλων των Ελλήνων, πάνω και πέρα από διαχωριστικές γραμμές.

Η ιδρυτική διακήρυξή μας, το λέει ξεκάθαρα: ”Η Νέα Δημοκρατία αγνοεί τους διχασμούς του παρελθόντος…, προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητας…,υπηρετεί τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω
από τις παραπλανητικές ετικέτες του παρελθόντος”.

Απορρίψαμε τις περιχαρακώσεις, τις διακρίσεις και τους διαχωρισμούς. Αποκρούσαμε το φανατισμό, τις διχαστικές αντιπαραθέσεις, τις πολωτικές εντάσεις. Ακούσαμε και σεβαστήκαμε όλους τους πολίτες.

Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα…επιμένουμε στη στρατηγική του μεσαίου χώρου, το μέτρο και τη μετριοπάθεια, τη συνέπεια και την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα.

Είμαστε δύναμη σύνθεσης απόψεων και ιδεών. Δύναμη εμπιστοσύνης. Δύναμη  των πολιτών που οδηγούν την Πατρίδα μας στη Νέα Εποχή.

Βασικός άξονας της στρατηγικής μας είναι η μετάβαση σ’ ένα κράτος ευθύνης,   με επιτελικό, ρυθμιστικό και ελεγκτικό ρόλο. Κράτος που να βρίσκεται διαρκώς κοντά στον επενδυτή, τον αγρότη, τον εργαζόμενο, τον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Κράτος στρατηγείο.

Η ΝΔ εργάζεται για τη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος στο οποίο να μη χωρούν φαινόμενα διαφθοράς, να μην υπάρχει διασπάθιση δημόσιου χρήματος, να μην υπονομεύεται, αλλά να στηρίζεται η ιδιωτική πρωτοβουλία, να μην ταλαιπωρείται, αλλά να υπηρετείται ο πολίτης. Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τα μηνύματα όλων.

Η πολιτική μας δίνει έμφαση στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, που αναδεικνύει και στηρίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε τοπικής κοινωνίας.
Μπροστά μας έχουμε το στοίχημα της περιφερειακής ανάπτυξης. Επιδιώκουμε η Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει  τον αναπτυξιακό πόλο σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη.

Η ανάπτυξη της περιφέρειας είναι η «αιχμή του δόρατος» για αυτή την τετραετία. Βάζουμε τα θεμέλια. Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε όλους τους τομείς που θα αναδείξουν τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την οικονομία, τη γεωργία, τη βιομηχανία και την έρευνα.

Δημιουργούμε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που δε συμπυκνώνει πολιτικές και δράσεις με γενικόλογες διακηρύξεις, αλλά με ρεαλιστικές προτάσεις που συνυπολογίζουν και συνεκτιμούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τοπικών κοινωνιών. 

Η Βόρεια Ελλάδα βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον της.
Η Περιφέρεια βρίσκεται πλέον σε προτεραιότητα.
Η ξεχασμένη Ελλάδα ξαναβρίσκει το ρόλο της.

Προωθούμε συγκροτημένες πολιτικές για τη στήριξη του Αγροτικού Κόσμου, της Τουριστικής Βιομηχανίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών.
Στόχος μας είναι να υπάρχει ανάπτυξη σ’ ολόκληρη τη Χώρα και οι καρποί της να διαχέονται σε όλους τους Έλληνες. Να υπάρχει ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους.

Φίλες και Φίλοι,

Στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, η χώρα άλλαξε σελίδα. Ο κύκλος της μεταπολίτευσης έκλεισε οριστικά και άνοιξε ένας άλλος κύκλος, αυτός της κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, με τις «διαχωριστικές γραμμές» να ανήκουν στο παρελθόν, οριστικά και αμετάκλητα.

Δεν είναι τόσο η αριθμητική υπεροχή που κατέγραψε η Ν.Δ. στις εκλογές του Μαρτίου. Αυτό μπορούσε να συμβεί και με άλλους τρόπους. Το κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών είναι η ποιοτική διαφορά του τρόπου επικράτησης της Ν.Δ. και του Κώστα Καραμανλή.

Δεν υπήρξαν συμφωνίες και δεσμεύσεις με τους « μεγάλους » εντός εισαγωγικών. Υπήρξε μία καθαρή πρόταση διακυβέρνησης με μοναδικό γνώμονα την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ.

Αυτή την εντολή πήραμε και μ’ αυτήν θα πορευτούμε. Κοιτάμε μπροστά με στόχο, όραμα και προοπτική για τον τόπο χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς αλαζονικές συμπεριφορές, χωρίς οπισθοδρομικές αντιλήψεις και νοοτροπίες.

Αυτό είναι το χρέος της ΝΔ απέναντι στην ιστορική πορεία της και τη μελλοντική διαδρομή της. Αυτό είναι το χρέος της ΝΔ απέναντι στον πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας. Στην τριαντάχρονη πορεία της η ΝΔ  δεν ήταν ποτέ ουραγός των εξελίξεων αλλά διαμορφωτής. Θα πορευτούμε με τον ίδιο τρόπο συμβάλλοντας στην ποιοτική αναβάθμιση  των δημοκρατικών θεσμών και την πρόοδο του τόπου μας.

Θα πετύχουμε γιατί το θέλουμε και γιατί το μπορούμε.
Σας ευχαριστώ θερμά».

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 1/10/2004
Επόμενο άρθροΤΟ ΥΜΑ-Θ “ΓΕΦΥΡΑ” ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ