Εταίρος μαζί με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης & Πολιτισμού στο Πρόγραμμα «PRINCE»
Το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης αξιοποιεί το συντονιστικό ρόλο του στη Βόρεια Ελλάδα, διαβλέποντας τις πολυεπίπεδες προοπτικές που διανοίγονται στην ευρύτερη περιοχή.
Το ΥΜΑ-Θ λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη διεύρυνση της Ε.Ε. (προς Ανατολάς), αλλά και τη μελλοντική ένταξη όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, υπέβαλλε πρόταση, ως εταίρος, στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Ε.Ε., με τον τίτλο «Η Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της διεύρυνσης», στο πλαίσιο του προγράμματος «Prince».
Επικεφαλής εταίρος της εν λόγω πρότασης είναι το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Το Β.Ε.Θ., θα αξιοποιήσει την εμπειρία του σε οικονομικά θέματα, αλλά και τη στρατηγική θέση του όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συνεισφέρει στην ενημέρωση πολιτών, φορέων και επιχειρηματιών.
Αξιοσημείωτη είναι όμως και η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης και Πολιτισμού (Ε.ΚΕ.Π.Π.). Θα προσφέρει την τεχνογνωσία και εμπειρία του στα Ευρωπαϊκά θέματα, προκειμένου να υλοποιηθεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα.
Στόχος του προγράμματος «Prince» είναι η εμβάθυνση της γνώσης των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας, για τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες της διεύρυνσης, καθώς επίσης η παροχή βοήθειας, προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να κατανοήσουν την επίδραση της διεύρυνσης σε συγκεκριμένους τομείς δράσης.
Θα πραγματοποιηθούν 32 ημερίδες, δύο σε κάθε νομό της Βόρειας Ελλάδας. Σ’ αυτές θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ευρωβουλευτές και άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες.
Συγκεκριμένα, η ενημέρωση θα γίνει σε δύο επίπεδα:
Α) Στους δήμους: Στελέχη των δήμων θα ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε κοινωνικό επίπεδο, απόρροια της διεύρυνσης, π.χ. θέματα που άπτονται της ελεύθερης διακίνησης προσώπων και της μεταναστευτικής πολιτικής.
Β) Στα επιμελητήρια: Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τις οικονομικές συνέπειες της διεύρυνσης, την επέκταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Ν.Α. Ευρώπη, την κατάργηση των συνόρων, τις εξαγωγές, την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών κ.ά.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων, η οποία θα είναι διαθέσιμη μέσω βασικών ιστοχώρων, στην ιστοσελίδα του ΥΜΑ-Θ, των άλλων εταίρων, αλλά και των περιφερειών.
Δεδομένου ότι η περιοχή συνορεύει άμεσα με τα μελλοντικά κράτη – μέλη της Ε.Ε., η ενημέρωση του κοινού για τα θέματα που θα καλύψει το πρόγραμμα αποκτά ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να κινητοποιηθούν οι τοπικοί οικονομικοί φορείς, μέσα από τη συνειδητοποίηση των ευκαιριών, αλλά και των κινδύνων που παρουσιάζονται με την επικείμενη διεύρυνση. Γι’ αυτό το λόγο, στην τελική φάση του προγράμματος, θα δημοσιευθεί και θα κυκλοφορήσει ένας εύχρηστος οδηγός, ο οποίος θα αποτελέσει χρήσιμο εγχειρίδιο στα χέρια των επιχειρηματιών, των στελεχών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας.
Το πρόγραμμα προβλέπεται να κοστίσει 300 χιλιάδες ευρώ. Η χρηματοδότησή του από την Ε.Ε. αγγίζει το ποσοστό του 80%. Χορηγός επικοινωνίας στην εκστρατεία ενημέρωσης είναι η ΕΡΤ-3.