ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΜΑΘ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΛΟΥΚΑ ΑΝΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ” ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ypes press002
ypes press002
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, καθηγητής Λουκάς Ανανίκας, παρέστη σήμερα (15.10.2004) στις εργασίες του Συνεδρίου «Τουρισμός και Τοπική Οικονομία», που διοργάνωσε ο δήμος Καλλικράτειας της Χαλκιδικής.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Αδελφοποίηση πόλεων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εργασίες του παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Πάφου και της πόλης Caltagirone της Ιταλίας.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Ανανίκας αναφέρθηκε στις συνέπειες που είχε η εμφάνιση του τουρισμού στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών της Χαλκιδικής. «Τα θετικά της ανάπτυξης του τουρισμού στην πανέμορφη Χαλκιδική και στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών είναι αναρίθμητα. Πολλά είναι και τα αρνητικά της ανάπτυξης αυτής», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας και πρόσθεσε: «ζητούμενο, όμως, σε αυτή τη φάση, είναι η εξέλιξη. Ζητούμενο είναι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από τον ανταγωνισμό, από την ανάγκη για  συνεχή βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, από την αποδεδειγμένη στροφή των πολιτών προς άλλες μορφές τουρισμού».

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, την παροχή ποιοτικού τουριστικού προϊόντος, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και επισήμανε ότι η στήριξη της πολιτείας σε τέτοιου είδους προσπάθειες είναι δεδομένη.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΜΑΘ
 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Γ.Γ. ΥΜΑΘ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΛΟΥΚΑ ΑΝΑΝΙΚΑ
ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
 ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

Κύριοι δήμαρχοι,
Κύριοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης,
αγαπητοί προσκεκλημένοι,
φίλες και φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην Καλλικράτεια, στο συνέδριο που διοργανώνει ο δήμος, με θέμα «Τουρισμός και Τοπική Οικονομία», στο πλαίσιο του προγράμματος «Αδελφοποίηση Πόλεων» της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Θα ήθελα καταρχάς να χαιρετίσω το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, την «Αδελφοποίηση πόλεων», που προάγει τον διάλογο και τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κάνει τους πολίτες της Ευρώπης να αναδεικνύουν τα στοιχεία που τους συνδέουν, να αντιμετωπίζουν μαζί τα κοινά προβλήματα, να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και εμπειρίες.

Ένας δήμος κατεξοχήν τουριστικός, όπως η Καλλικράτεια, δεν θα μπορούσε να επιλέξει πιο κατάλληλο θέμα συζήτησης, από αυτό του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας.

Στην Καλλικράτεια, όπως άλλωστε και στις υπόλοιπες παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής, η εμφάνιση του τουρισμού, από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη διαφοροποίηση της οικονομίας τους και την αναδιάρθρωση της κοινωνικής τους οργάνωσης.

Η ανάπτυξη του τομέα αυτού παρείχε τη δυνατότητα επίλυσης ουσιαστικών προβλημάτων, που αντιμετώπιζε η μέχρι τότε αγροτική κοινωνία της περιοχής. Η υποαπασχόληση στη γεωργία, το χαμηλό γεωργικό εισόδημα, η ερήμωση των αγροτικών περιοχών, η υποβάθμιση του επιπέδου ζωής ήταν προβλήματα που η κοινωνία καλούνταν καθημερινά να αντιμετωπίσει.

Ο τουρισμός δημιούργησε νέες εξωγεωργικές θέσεις εργασίας, κυρίως για τις γυναίκες και τους νέους και επέφερε σημαντικές μεταβολές στην επαγγελματική δομή των αγροτικών περιοχών.

Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρήθηκε μετακίνηση του γεωργικού πληθυσμού σε καινούριες δραστηριότητες του δευτερογενή και του τριτογενή τομέα, ενώ συνηθισμένο φαινόμενο είναι η συμπληρωματική απασχόληση γεωργών σε τουριστικές επιχειρήσεις. 

Τα θετικά της ανάπτυξης του τουρισμού στην πανέμορφη Χαλκιδική και στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών είναι αναρίθμητα. Πολλά είναι και τα αρνητικά της ανάπτυξης αυτής. Ζητούμενο, όμως, σε αυτή τη φάση, είναι η εξέλιξη. Ζητούμενο είναι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από τον ανταγωνισμό, από την ανάγκη για  συνεχή βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, από την αποδεδειγμένη στροφή των πολιτών προς άλλες μορφές τουρισμού.

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν παρά να προσαρμοστούν. Θεωρώ ότι η προσαρμογή αυτή θα είναι επιτυχημένη μόνο αν δοθεί έμφαση σε αυτό που ονομάζουμε «ποιοτικό τουριστικό προϊόν». Η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών αποτελεί το κλειδί σε όλες τις ενέργειες για την αύξηση  ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, αλλά και την προσέλευση νέων ομάδων τουριστών. Η διάχυση της ποιότητας αποτελεί μια από τις προτεραιότητες που έχει θέσει και η Γενική Διεύθυνση Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η στήριξη από την πλευρά της πολιτείας σε αυτές τις προσπάθειες αναβάθμισης της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών είναι δεδομένη. Η παρούσα κυβέρνηση, συνειδητοποιώντας το σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας στον τομέα του τουρισμού, προχώρησε άμεσα στην ίδρυση του σχετικού υπουργείου, το οποίο επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη. Σε αυτή την προσπάθεια, πολιτεία και τοπικές κοινωνίες πρέπει να είναι ενωμένοι.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 15-10-2004
Επόμενο άρθροΟ ΥΜΑ-Θ Κ.ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟΝ ΟΓΔΟΟ “ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ”