ΑΡΘΡΟ ΥΜΑ-Θ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΞΠΡΕΣ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 69η ΔΕΘ ΚΑΙ ΤΗΝ EXPO 2008

ypes press002
ypes press002

Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί με πολλές αξιώσεις τη διοργάνωση της World EXPO 2008. Οι παγκόσμιες εκθέσεις είναι ο δεύτερος σε μέγεθος, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διεθνής θεσμός που ξεκίνησε από το Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα.

Είναι για μας μια διεκδίκηση ιδιαίτερα σημαντική, τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Με αυτή την εμπειρία πλέον, θέλουμε να οργανώσουμε και την EXPO 2008, ένα γεγονός στην υπηρεσία της παγκόσμιας κοινότητας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και στόχο την ανάπτυξη των πολιτιστικών, κοινωνικών, οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της γης, που θα συμμετέχουν σε αυτήν.

Τον Δεκέμβριο του 2004, στη γενική συνέλευση του Bureau International des Expositions (BIE), οι 91 χώρες-μέλη του θα αναθέσουν τη διοργάνωση της EXPO 2008 σε μία από τις τρεις πόλεις: Σαραγόσα, Τεργέστη ή Θεσσαλονίκη, Ευελπιστούμε να ανατεθεί στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε δουλέψει πολύ, προετοιμάζοντας την υποψηφιότητά μας, θέλοντας να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των χωρών-μελών του ΒΙΕ.

Η κυβέρνηση, δια στόματος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ανέλαβε την πλήρη δέσμευση για την κάλυψη του συνολικού κόστους της EXPO 2008, που ανέρχεται περίπου σε 600 εκατομμύρια ευρώ, από τον κρατικό προϋπολογισμό, με συγκεκριμένες εγγραφές, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό του 2005, οπότε και αρχίζουν με έντονους ρυθμούς οι προετοιμασίες και τα έργα υποδομής για το EXPO site, όπως επίσης και όλες οι διαδικασίες προσέλκυσης εκθετών.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται, από άποψη γεωστρατηγική, σε ένα κομβικό σημείο της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Θα μπορούσε και έπρεπε να παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Βούληση της κυβέρνησής μας είναι η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει το κέντρο των αναπτυξιακών και οικονομικών πρωτοβουλιών για τη Νοτιανατολική Ευρώπη και πιστεύουμε πως η ανάληψη της ευθύνης για τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης το 2008 είναι η κατάλληλη ευκαιρία, ούτως ώστε, τόσο στη διάρκεια της προετοιμασίας και της τρίμηνης λειτουργίας της EXPO όσο και στα μετέπειτα χρόνια, η Θεσσαλονίκη να μπορέσει να παίξει τον πραγματικό ρόλο που της ανήκει.

Η γεωγραφική θέση της πόλης και η διεθνής συγκυρία, καθώς επίσης και ο τρόπος με τον οποίο έχουμε σχεδιάσει τη δική μας υποψηφιότητα, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των συνυποψηφίων πόλεων, που είναι το θέμα μας, κάνουν την υποψηφιότητα μας ιδιαίτερα ελκυστική.

«Δυνατό» θέμα

Όσον αφορά το θέμα και το περιεχόμενο της EXPO που σχεδιάζουμε, θα ήθελα να σημειώσω πως είναι η πρώτη φορά στις τελευταίες τουλάχιστον δέκα διοργανώσεις παγκόσμιας έκθεσης που παρουσιάζεται ένα τόσο έντονα ενδιαφέρον θέμα, που καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα τομέων της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας. Και επειδή γνωρίζω πολύ καλά πως η διπλωματία είναι ένα αμφίδρομο σύστημα σχέσεων, θα ήθελα να σημειώσω με έμφαση, πως αυτό ακριβώς ήταν το κομβικό σημείο στη σκέψη μας. Το πώς δηλαδή με αυτή την Παγκόσμια Έκθεση θα μπορούσαμε να προσφέρουμε το μέγιστο στη διεθνή κοινότητα και στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Όλες οι χώρες του κόσμου, ανεξαρτήτως επιπέδου ανάπτυξης έχουν να πουν πολλά για τις σχέσεις τους με τη γη, για τις αξίες και τις προσδοκίες που έχει γεννήσει ανά τους αιώνες η σχέση αυτή, για τη γεωργία, για τις διατροφικές συνήθειες, για τις διατροφικές ανάγκες, για το τι η κάθε μια μπορεί να προσφέρει προς την κατεύθυνση επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων του πλανήτη στον τομέα αυτό.

Όλη η γύρω περιοχή κινείται με γοργούς ρυθμούς στο δρόμο της ανάπτυξης και της προσέγγισης της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Το 2008, η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα είναι πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία βρίσκεται στο δρόμο έναρξης των προενταξιακών συνομιλιών, ενώ παράλληλα, οι χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης και οι Παρευξείνιες προσβλέπουν σε μια στενότερη συνεργασία με την Ε.Ε. στο δύσκολο δρόμο της ανάκαμψης και της αναπτυξιακής προοπτικής. Η Παγκόσμια Έκθεση της Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του μοχλού υποβοήθησης όλων αυτών των προσπαθειών. Καλέσαμε όλες τις γειτονικές χώρες, αλλά και όλες όσες ενδιαφέρονται να έρθουν να συνδιοργανώσουμε την Παγκόσμια αυτή Έκθεση, να έρθουν να συμμετάσχουν ενεργά στο μεγάλο κύκλο των συνεδρίων, συμποσίων και διεθνών συναντήσεων που προβλέπουμε να προηγηθούν της EXPO, να έρθουν να συνδιαμορφώσουμε το πλαίσιο λειτουργίας του ίδιου του γεγονότος. Εμείς σχεδιάσαμε μια έκθσεση όπου η κάθε χώρα μπορεί να επιλέξει τι και πως θέλει να προβάλει και δίνουμε απεριόριστες δυνατότητες να παρουσιαστούν και συνδυασμοί χωρών με κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και συμμετοχές απλά και μόνο για τη συμβολή στο διάλογο γύρω από τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση μας ανακοίνωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα, κόστους 15 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση της συμμετοχής των φτωχότερων χωρών του πλανήτη στην Παγκόσμια Έκθεση. Προβλέπουμε πως με το ποσό αυτό μπορούν να υποστηριχθούν πάνω από 45 χώρες για να συμμετάσχουν.

Καθαρά διατροφικά προϊόντα

Eκτός των άλλων δράσεων και ενεργειών που σχεδιάζουμε και που στόχο έχουν την προβολή και τον εμπλουτισμό του θέματος σε διεθνές επίπεδο, θα υποστηρίξουμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Life for All”. Ο διεθνής αυτός Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εκτός του ότι προβάλλει το θέμα και την EXPO σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδιάζει την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, όλων των πολιτών καλής θέλησης, οι οποίοι γίνονται συμμέτοχοι στην προσπάθεια για τη βέλτιστη δυνατή διοργάνωση της EXPO την πρωτομαγιά του 2008 στη Θεσσαλονίκη.

Την πρωτομαγιά του 2008, ευελπιστούμε ότι θα εγκαινιαστεί στη  Θεσσαλονίκη η παγκόσμια έκθεση EXPO. Τρεις μήνες αργότερα, στο Πεκίνο, οι κινέζοι φίλοι μας προετοιμάζουν τη δική τους φαντασμαγορική έναρξη των δικών τους Ολυμπιακών Αγώνων. Παρακολουθούμε όλοι μας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τη μεγάλη προσπάθεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των διεθνών ομοσπονδιών όλων των αθλημάτων, για να πετύχουν καθαρούς αγώνες. Με τον ίδιο τρόπο, όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου αγωνίζονται για καθαρά διατροφικά προϊόντα, για τους πολίτες των χωρών τους. Είναι ένας αγώνας κοινός, που δεν αφορά μόνο τους πρωταθλητές, αλλά και την καθημερινή μας ζωή. Το δικαίωμα στη διατροφή και στα καθαρά τρόφιμα είναι ένα από τα κομβικά σημεία της EXPO 2008 και η διαδικασία προετοιμασίας μπορεί να μετατραπεί στον άριστο αγωγό της διεθνούς προσπάθειας και για καθαρούς αγώνες.

Η πρότασή μας υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα της Ελλάδας και απευθύνεται σε όλους τους λαούς της γης. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους λαούς της περιοχής και τους καλούμε να διοργανώσουμε και να αναδείξουμε από κοινού αυτήν τη διοργάνωση. Καλούμε όλους να γίνουν συμμέτοχοι στο όραμά μας. Να διαδώσουν την ιδέα της EXPO 2008, της πρώτης Παγκόσμιας Έκθεσης στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Προηγούμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘ΚΕΡΔΟΣ’ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ 69η ΔΕΘ
Επόμενο άρθροΟ ΥΜΑ-Θ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΡΙΝΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΟΥΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ