Ο ΥΜΑ-Θ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ‘ΠΡΕΣΠΕΣ 2004’

ypes press002
ypes press002

Ο ΥΜΑ-Θ στις εκδηλώσεις “ΠΡΕΣΠΕΣ 2004”

ΕΜΠΑΡΓΚΟ 19:30

ΓΕΦΥΡΑ ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ Η ΦΛΩΡΙΝΑ

Ο ΥΜΑ-Θ, κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, παρέστη σήμερα, Δευτέρα 2 Αυγούστου 2004, στη Φλώρινα, όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις “Πρέσπεια 2004”. Ο υπουργός το απόγευμα, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Φλώρινας κ. Νικόλαο Κορτσάρη, επισκέφτηκε διαδοχικά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλώρινας – Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο, τον Νομάρχη κ. Ιωάννη Στρατάκη και τον Δήμαρχο κ. Στέφανο Παπαναστασίου, ενώ παρευρέθηκε σε σύσκεψη φορέων της Φλώρινας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της ακριτικής πόλης.

Στη συνέχεια έδωσε το παρόν στις εκδηλώσεις “Πρέσπες 2004”, όπου μίλησε για το θεσμό: “Φτάνουμε εδώ σαν σε προσκύνημα. Προσκύνημα σε μια κοιτίδα του ανθρώπινου πολιτισμού, στην εσχατιά της ελληνικής γης, όπου όλα -όντως- μας υπενθυμίζουν ότι βρισκόμαστε στη μήτρα του ελληνισμού, στο σημείο εκκίνησής του”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός δεν ξέχασε να επισημάνει πως η ελληνική περιφέρεια χρειάζεται τη στήριξη της Πολιτείας. “Είναι αλήθεια ότι το βάρος έπεσε φέτος στην προσπάθεια όλων μας για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων. Είναι μια θυσία που κάνουμε με πολλή χαρά, όλοι οι Έλληνες, προκειμένου να πετύχουμε. Όταν τελειώσουμε, όμως, θα πρέπει να αρχίσει μια νέα περίοδος για την ελληνική περιφέρεια”, ανέφερε και επισήμανε πως πρέπει “να κερδιθεί ο χαμένος χρόνος, να εξαλειφθούν οι ανισότητες και σ’ αυτό, επιτυχώς, υπάρχει ισχυρή και δεδηλωμένη πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Ας είμαστε όλοι έτοιμοι να πάρουμε αυτή τη σκυτάλη και να ξαναβρεθούμε του χρόνου πάλι εδώ, σ´ αυτή τη συνάντηση των πολιτισμών με θετικά αποτελέσματα, προϊόντα ενός κοινού οράματος και μιας κοινής πορείας για την ανάπτυξη της περιφέρειας”.

Τέλος ο κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης εξήρε τη στάση των δύο συναδέλφων του κ. Νίκου Κορτσάρη και κ. Γιώργου Λιάνη, αλλά και όλων των πολιτικών προσώπων και των κατοίκων της περιοχής, για την αγάπη που δείχνουν για τον τόπο τους και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν να διατηρηθεί ο θεσμός.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

“Σεβαστοί πατέρες,

αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη βουλή,

εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των στρατιωτικών αρχών,

επίσημοι προσκεκλημένοι,

κυρίες και κύριοι,

είναι ο σεβασμός και η αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του που μας έφεραν όλους απόψε εδώ, στη Φλώρινα, για να γιορτάσουμε και φέτος τα “Πρέσπεια”. Εμείς οι Μακεδόνες, αλλά και όλοι οι Έλληνες, φτάνουμε εδώ σαν σε προσκύνημα. Προσκύνημα σε μια κοιτίδα του ανθρώπινου πολιτισμού, στην εσχατιά της ελληνικής γης, όπου όλα -όντως- μας υπενθυμίζουν ότι βρισκόμαστε στη μήτρα του ελληνισμού, στο σημείο εκκίνησής του.

Μπορούμε από εδώ ψηλά να δούμε τον ελληνισμό με μια άλλη ματιά, πιο καθαρή, πιο ειλικρινή και πιο αυθεντική. Το καθαρό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής, μας φέρνει κοντά σε μια άλλη Ελλάδα, σε ένα άλλο πρότυπο για την πατρίδα μας, ένα πρότυπο που μας υπενθυμίζει την ευθύνη για την προστασία του και τη φροντίδα για τους ανθρώπους που κράτησαν και επιμένουν, παρά τις αντιξοότητες, να ζουν σ’ αυτό τον τόπο.

Σ’ αυτόν τον τόπο που αποτελεί σημείο εθνικής και πολιτιστικής προσέγγισης των λαών της ευρύτερης περιοχής, σημείο συνάντησης πολιτισμών στον τόπο που σήμερα γεννιέται κάτι το καινούργιο. Το καινούργιο που μας οδηγεί καθημερινά στο να χτίζουμε πάνω στη διαφορετικότητά μας, που είναι και ο πλούτος της περιοχής μας. Οφείλουμε να συνοδοιπορήσουμε, διατηρώντας τις ταυτότητές μας και γνωρίζοντας ό,τι μέσα από αυτούς τους δρόμους θα φτάσουμε πολύ πιο γρήγορα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Είναι και η Ολυμπιακή φλόγα που πέρασε πριν λίγες ημέρες από εδώ, για να θυμίσει σε όλους μας το Ολυμπιακό ιδεώδες της συνεργασίας των λαών, επιβάλλοντας ταυτόχρονα να σιγήσουν τα όπλα και να βαδίσουμε με ειρήνη. Είναι αλήθεια ότι το βάρος έπεσε φέτος στην προσπάθεια όλων μας για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων. Είναι μια θυσία που κάνουμε με πολλή χαρά, όλοι οι Έλληνες, προκειμένου να πετύχουμε.

Όταν τελειώσουμε, όμως, θα πρέπει να αρχίσει μια νέα περίοδος για την ελληνική περιφέρεια. Να κερδιθεί ο χαμένος χρόνος, να εξαλειφθούν οι ανισότητες και σ’ αυτό, επιτυχώς, υπάρχει ισχυρή και δεδηλωμένη πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Ας είμαστε όλοι έτοιμοι να πάρουμε αυτή τη σκυτάλη και να ξαναβρεθούμε του χρόνου πάλι εδώ σ´ αυτή τη συνάντηση των πολιτισμών με θετικά αποτελέσματα, προϊόντα ενός κοινού οράματος και μιας κοινής πορείας για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Μαζί με τις ευχές μου για την επιτυχία των φετινών εκδηλώσεων και τα συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της διαχρονικής πολιτιστικής παρουσίας, θέλω να εξάρω και τη στάση των δύο συναδέλφων Νίκου Κορτσάρη και Γιώργου Λιάνη, αλλά και όλων των πολιτικών προσώπων και των κατοίκων της περιοχής, στάση που αποτελεί μια μεγάλη συνεισφορά στο επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού της χώρας μας. Αγαπητοί κάτοικοι και επισκέπτες της Φλώρινας, καλώς ήρθατε, καλή διαμονή και καλή αντάμωση”.

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΜΑ-Θ ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
Επόμενο άρθροΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΦΙΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.)