ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΟΑΒ

ypes press002
ypes press002

Συνεδρίασε σήμερα στο ΥΜΑ-Θ η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΟΑΒ

Συνεδρίασε σήμερα στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΟΑΒ (Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων), με την παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου.

Προηγουμένως, ο κ. Λοβέρδος είχε σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Χάρη Καστανίδη με τον οποίο συζήτησαν την πορεία του ΕΣΟΑΒ.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ Δημήτρης Δόλλης, τον οποίο και παρουσίασε ο κ. Λοβέρδος στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στους οποίους έκανε δηλώσεις λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή Παρακολούθησης συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Μακεδονίας-Θράκης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ

ΣΕΡΡΕΣ

“Χαίρομαι που σας βλέπω και πάλι. Είναι η πρώτη μέρα μιας πενθήμερης παραμονής στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Χθες ήμουν για υπηρεσιακούς λόγους στο Νομό Σερρών, όπου είχα την ευκαιρία πολύωρων συνεργασιών με τους φορείς του εμπορικού και βιομηχανικού κόσμου της πόλης. Συμπέρασμα αυτών των συναντήσεων είναι ότι το περιθώριο συνεργασίας ανάμεσα στους επαγγελματικούς φορείς και το ΥΠΕΞ είναι πάρα πολύ μεγάλο. Υπάρχει σχεδιασμός τώρα, μέσα στο Σεπτέμβριο, η Πρεσβεία μας στη Σόφια διά του Οικονομικού Εμπορικού Ακολούθου της Ελλάδας να ενημερώσει τους επαγγελματικούς φορείς για λεπτομέρειες της ενδεχόμενης επιχειρηματικής τους δραστηριοποίησης στη Βουλγαρία. Συναντηθήκαμε και με μία εταιρεία, της οποίας ήδη ένα πρόγραμμα έχει εγκριθεί στο ΕΣΟΑΒ, όπως επίσης, ζητήσαμε από τον επαγγελματικό κόσμο του Νομού να μας πει ποια από τα μικρά έργα του ΕΣΟΑΒ, το 1% δηλαδή του προγράμματος, μπορούν να γίνουν κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, ούτως ώστε, αφού κάνουμε που κάνουμε αυτά τα έργα, να τα κάνουμε σε περιοχές που θα είναι βολικά και χρηστικά για τους Έλληνες που κινούνται μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας.

Επίσης, είχαμε συνάντηση με την Κοινωνία των Πολιτών του Ν. Σερρών την οποία ενθαρρύναμε για πολλούς αναπτυξιακούς λόγους, να προτείνουν δράσεις του ΥΠΕΞ, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για το 2003 και από 1ης Ιανουαρίου για το έτος 2004. Ήταν πάρα πολύ παραγωγική η χθεσινή ημέρα στις Σέρρες.

ΕΣΟΑΒ

Σήμερα είναι το ΕΣΟΑΒ, αύριο είναι η συνάντηση με τους τρεις ομολόγους μου από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου θα παρουσιάσουμε τα έργα του ΕΣΟΑΒ που σχετίζονται με τις κατασκευές στη Βοσνία και στη Σερβία. Ο Διάδρομος 10 είναι το μεγάλο στοίχημα, αλλά και το Κτίριο των Κοινών Θεσμών, το οποίο έχουμε χρηματοδοτήσει ήδη από πέρυσι, 11 Νοεμβρίου, με απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΟΑΒ. Αυτά τα δύο θέματα, το πρώτο το πιο παραγωγικό κομμάτι, το δεύτερο το πιο συμβολικό κομμάτι, θα εκτεθούν με λεπτομέρειες στον επιχειρηματικό κόσμο. Στόχος είναι και τα δύο να ξεκινήσουν μέσα στο 2003, αλλά, η ευθύνη της καθυστέρησης και για τα δύο αυτά έργα ανήκει στους Βαλκάνιους εταίρους μας.

Συναντήθηκα τον Ιούλιο με τον κ. Πίτιτς, Υπουργό Διεθνών Επενδύσεων στο Βελιγράδι και του είπα ότι πρέπει να συμπληρώσει την αίτηση για το Διάδρομο 10, γιατί η σερβική πλευρά την είχε ελλιπώς καταθέσει. Τη γνώση αυτή την είχα από την αξιολόγηση των αιτήσεων που έκανε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Αποδέχθηκε ότι πράγματι ο φάκελός του ήταν ελλιπής και συνεννοηθήκαμε πριν δύο ημέρες ότι μέσα στο Σεπτέμβριο-αρχές Οκτωβρίου, ο φάκελός του θα είναι συμπληρωμένος. Βάλαμε όριο το ταξίδι του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας 14 και 15 Οκτωβρίου στο Βελιγράδι. Στο ταξίδι αυτό βάλαμε καταληκτική προθεσμία να τελειώσουμε με το έργο αυτό και να το προχωρήσουμε. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις χρηματοδοτήσεις.

Όσον αφορά για το Κτίριο των Κοινών Θεσμών, είναι ένα έργο για το οποίο έχουμε στείλει την προκαταβολή των 2 εκατ. ευρώ στο Σεράγιεβο. Είναι κατατεθειμένα τα χρήματα στην τράπεζα και είναι δημόσιος υπόλογος ο Οικονομικός και Εμπορικός Ακόλουθος της Ελλάδας στο Σεράγιεβο και είπαμε στους εταίρους μας Βόσνιους (θα έρθουν αύριο να τα ακούσουν κι από κοντά για πολλοστή φορά) ότι δεν μπορούν να περιμένουν τα χρήματα περισσότερο από το τέλος αυτού του έτους. Θα τα αποσύρουμε για άλλο έργο. Είπαν αυτοί πως όχι, θα είναι απολύτως έτοιμοι και τώρα που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη θα είναι ολοκληρωμένες οι προπαρασκευές τους. Δικαιολογήθηκαν, διότι είχαν αλλαγή κυβερνήσεως. Θέλω να σας πω, επίσης, ότι η διαδικασία του Τεχνικού Συμβούλου ολοκληρώνεται τις ημέρες αυτές. Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα έχουμε Τεχνικό Σύμβουλο, αυτό πια είναι τελικό. Εμείς στο Υπουργείο Εξωτερικών, αναστείλαμε τις άδειες όλων, πρώτα απ´ όλα τη δική μου, ούτως ώστε στην εβδομάδα που ξεκινούσε στις 4 Αυγούστου, να τελειώναμε με τον Τεχνικό Σύμβουλο, αφού άνοιγε η αρμόδια Επιτροπή τις προσφορές. Είχαμε εκεί, ένα νομικό προβληματισμό, ο οποίος διεκπεραιώθηκε προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η διαδικασία συνεχίζεται σε στέρεα βάση, όπως είχε ξεκινήσει. Είναι ένας διεθνής διαγωνισμός, η καθυστέρηση που προέκυψε δεν αφορούσε το ΥΠΕΞ, αφορούσε τις προσφορές και, εν πάση περιπτώσει, θα συνεχιστεί για να ολοκληρωθεί αυτές τις μέρες.

Εγώ προσωπικά, ο κ. Δόλλης, οι συνεργάτες μου και η Επιτροπή Παρακολούθησης, αλλά και το ΥΠΕΞ, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς Τεχνικό Σύμβουλο.

Αύριο το πρωί θα ανακοινώσω, διανέμοντας και σ´ εσάς, σε όσους θα είστε παρόντες στη συνάντηση που θα έχουμε με τους Σέρβους, τους Βόσνιους και τους κατασκευαστές, καταλόγους των μικρών έργων, που έφτασαν τα 22, των εγκεκριμένων παραγωγικών επενδύσεων που έφτασαν τις 18. Θέλω να σημειώσω ότι στις Σέρρες βρέθηκε μία επιχείρηση στο Επιμελητήριο που μας ευχαρίστησε και μας συνεχάρη για τις διαδικασίες του ΕΣΟΑΒ, διότι σε ό,τι την αφορούσε, κατέθεσαν μία αίτηση για παραγωγική επένδυση που εγκρίθηκε και ξεκινάει η συγκεκριμένη επένδυση στη Βουλγαρία. Εκτός αυτών, θα καταθέσω και τον κατάλογο των 5 μεγάλων έργων για τα οποία οι χρηματοδοτήσεις ρέουν το παρόν αυτό χρονικό διάστημα. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχουν γίνει οι χρηματοδοτήσεις.

Κάνουμε το ΕΣΟΑΒ με φανατισμό. Αλλά, φανταστείτε τι δυσκολίες έχουμε, όταν προχωράμε μόνοι μας, χωρίς τον Τεχνικό Σύμβουλο. Δουλεύουμε μόνοι μας. Δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με την τεχνική λεπτομέρεια, να συζητάμε σε υπουργικό επίπεδο ζητήματα επάρκειας των αιτήσεων, π.χ., πώς έχει κατατεθεί ένας χάρτης ή μία μελέτη. Δεν αντέχει άλλο η δική μας δομή σ’ αυτή τη λειτουργία. Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα πολλαπλασιάσει τις ταχύτητες.

Παρ’ όλα αυτά, τρέχοντας τους κατάλληλους χρόνους, από τη Θεσσαλονίκη, έχουν αποφασιστεί 22 μικρά έργα, 18 παραγωγικές επενδύσεις, 5 μεγάλα έργα χρηματοδοτούμενα τώρα και οι ιδιαιτερότητες του Κοσόβου μας επέβαλαν να κινηθούμε με ΜΚΟ. Κινηθήκαμε ήδη το 2002 με χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης δύο Ιερών Ορθοδόξων Ναών που θα παραδοθούν σε λίγους μήνες και φέτος προωθούμε, μέσω δύο Διεθνών μη Κυβερνητικών Οργανισμών, δύο αναπτυξιακά έργα που έχουν σχέση με τη συνύπαρξη των πολλών εθνοτήτων στους ίδιους γεωγραφικούς χώρους, σ’ αυτό το τραγικό κομμάτι της Ευρώπης, το Κόσοβο. Ο απολογισμός είναι υπερβολικά θετικός. Συγχαρητήρια σ’ όλους. Αλλά, ο Τεχνικός Σύμβουλος θα πολλαπλασιάσει τις ταχύτητες. Σημειώστε το εξής: Δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ότι το ΕΣΟΑΒ, ειδικά στα μεγάλα του έργα που είναι το 79% του προγράμματος, θα κλείσει τώρα. Θα ήταν πολύ αλαζονικό και ύποπτο από την πλευρά μας να κλείσουμε όλο το πρόγραμμα το 2002 ή το 2003. Το πρόγραμμα θα κρατήσει ακόμα 3,5 χρόνια, θα το ζήσουν οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται γι’ αυτό και κάθε χρόνο θα συμπληρώνονται έργα.

Οι παραγωγικές επενδύσεις, όπως είπα και χθες, στον επιχειρηματικό κόσμο των Σερρών, προχθές στην Καστοριά, στο Κιλκίς, στη Φλώρινα και στην Έδεσσα -5 νομούς έχω επισκεφθεί τις τελευταίες 30 ημέρες- όπως είπα σε όλες τις επιχειρηματικές κοινότητες εκεί, δεν έχουν προθεσμία, είναι ανοιχτές και αύριο το πρωί. Από τα 106 εκ. ευρώ των παραγωγικών επενδύσεων, έχουμε καλύψει τα 14, υπάρχει χώρος και είμαστε εκεί ακόμη, γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτά, τα 55 είναι για τη Σερβία, όπου είχαμε μόνο μία πρόταση την οποία εγκρίναμε. Γιατί μία; Γιατί εκεί δολοφονήθηκε Πρωθυπουργός προ δύο μηνών και η επιχειρηματική κοινότητα είναι επιφυλακτική. Ενόψει αυτής της επιφύλαξης, που εμπράγματα γνωρίζουμε πως υπάρχει, 14 και 15 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της επισκέψεως του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας εκεί, οργανώνουμε πολυεθνές Οικονομικό Φόρουμ -Αμερικανοί, Καναδοί, Ολλανδοί, Έλληνες, Σέρβοι επιχειρηματίες- όπου θα πούμε ότι οι παραγωγικές επενδύσεις είναι μια ανοιχτή διαδικασία για τη Σερβία.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Στη σημερινή συνεδρίαση, θα βρούμε τη διαδικασία συγκέντρωσης των προτάσεων για μεγάλα έργα που έχουν κάνει οι Βαλκάνιοι, ούτως ώστε πλάι στα 5 που έχουν μείνει, θα προσθέσουμε άλλα 10 και το πακέτο αυτό των 15 μεγάλων έργων θα το παραδώσουμε στον Τεχνικό Σύμβουλο που όπως ειπώθηκε, η διαδικασία επιλογής του ολοκληρώνεται. Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα κληθεί να μας αξιολογήσει αυτές τις προτάσεις για να προχωρήσουμε. Μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάνεται και το κατά σειρά προταθέν πρώτο ή δεύτερο έργο από τα Σκόπια, το Διάδρομο 10 δηλαδή, στο κομμάτι Σκόπια, FYROM. Λύθηκε το ζήτημα σχετικά με τη χρηματοδότηση του προγράμματος για τα Σκόπια. Η νομοθετική διάταξη είναι έτοιμη και θα ψηφιστεί μαζί με το νόμο για τους Εμπορικούς Ακολούθους (ΟΕΥ).

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έλυσε το γρίφο, πώς θα προχωρήσει το ΕΣΟΑΒ για τη FYROM. Στο πλαίσιο του συνόλου των μέτρων που έχουμε πάρει τον τελευταίο καιρό απέναντι στη γειτονική αυτή χώρα (κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Ε.Ε. με FYROM, δυνατότητα επίσκεψης για 20 ημέρες για ανθρωπιστικούς λόγους στους πρόσφυγες, τα κατάλοιπα του εμφυλίου πολέμου, ΕΣΟΑΒ: απελευθέρωση των κονδυλίων 70 εκατ. ευρώ για τα Σκόπια), εμείς βρήκαμε τρόπο”.

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΜΑ-Θ ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ ‘ΦΙΛΙΠΠΟΣ’
Επόμενο άρθροΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΣΤΕΦΑΝΗ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ