ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΜΑ-Θ ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ ‘ΦΙΛΙΠΠΟΣ’

ypes press002
ypes press002

Συνάντηση ΥΜΑ-Θ Χάρη Καστανίδη με τους εκπροσώπους του Σωματείου των ιδιοκτητών βυτιοφόρων “Φίλιππος”

Μετά από δίωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης μεταξύ του ΥΜΑ-Θ και των εκπροσώπων του Σωματείου των Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων “Φίλιππος”, ο κ. Καστανίδης δήλωσε τα εξής:

“Πήρα την πρωτοβουλία, σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς, να καλέσω σήμερα σε συνάντηση τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων της Μακεδονίας και της Θράκης. Όπως είναι γνωστό, επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Ομοσπονδίας των Βυτιοφόρων με την Κυβέρνηση, συμφωνία η οποία περιλαμβάνει την αύξηση των κομίστρων κατά τη μεταφορά των πετρελαιοειδών από 1ης/1/2004.

Την απόφαση αυτή, τη συμφωνία της Κυβέρνησης με την Ομοσπονδία τους δεν την αναγνωρίζει το Σωματείο Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων της Βόρειας Ελλάδας. Η πρότασή τους ήταν να ισχύσει η αύξηση του κομίστρου από 1ης Σεπτεμβρίου. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει δεκτό, διότι είναι προφανές ότι ανατρέπεται η συμφωνία της Ομοσπονδίας με την Κυβέρνηση. Πέραν δε αυτού, η Κυβέρνηση καταβάλλει μία συντονισμένη δημοσιονομική προσπάθεια, ώστε ο πληθωρισμός να παραμείνει σε ανεκτά όρια κι αυτή την προσπάθεια πρέπει να τη σεβαστούμε όλοι.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε άρνηση απ´ την πλευρά τους να δεχθούν ότι δύο-τρεις μήνες δεν είναι πια και τόσο μεγάλη διαφορά, τους πρότεινα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Υπουργούς, να υπάρξει μια επί μέρους διαβούλευση για θέματα που αφορούν το Σωματείο “Φίλιππος”, τους ιδιοκτήτες, δηλαδή, βυτιοφόρων στη Βόρεια Ελλάδα, από την επόμενη εβδομάδα, αφού βεβαίως λύσουν την απεργία. Ούτε αυτό το απεδέχθησαν. Όχι μόνο αυτό, σήμερα έστειλαν επιστολή, με την οποία, κατόπιν εορτής, δεν αναγνωρίζουν τη συμφωνία της Ομοσπονδίας. Δηλαδή, ενώ μέχρι τώρα εκπροσωπούνταν από την Ομοσπονδία -άλλωστε δεν είχαν δηλώσει κάτι διαφορετικό- και συνεπώς κανείς θα περίμενε ότι θα αναγνωρίσουν και το αποτέλεσμα της συμφωνίας, με σημερινή τους επιστολή δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα της διαβούλευσης μεταξύ Κυβέρνησης και Ομοσπονδίας.

Καλούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, άπαντες να σεβαστούν τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Να σεβαστούν εργοστάσια και επιχειρήσεις που υποφέρουν στη Βόρεια Ελλάδα. Καλούμε άπαντες να σεβαστούν ακόμα και το δικαίωμα των διακοπών που έχουν οι απλοί Έλληνες πολίτες. Οι τρεις ή οι τέσσερις μήνες δεν κάνουν στην ουσία διαφορά, πέραν του γεγονότος ότι είναι αντιδεοντολογικό να αρνούνται την πρόταση της Κυβέρνησης να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τοπικής σημασίας θέματα που αφορούν τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων της Βόρειας Ελλάδας.

Έχω τη βεβαιότητα ότι οι απλοί άνθρωποι που συμμετέχουν στο Σωματείο των Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων στη Βόρεια Ελλάδα έχουν αίσθημα υψηλής ευθύνης, θα κατανοήσουν ότι δεν πρέπει να κλείσουν την πόρτα στο διάλογο και δεν θα εμμείνουν στην αύξηση του κομίστρου από 1ης/9, ενώ όλη η υπόλοιπη Ελλάδα έχει δεχθεί με συμφωνία της Ομοσπονδίας από 1ης/1/2004. Εν πάση περιπτώσει, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όχι μόνο το διάλογο, αλλά και με συγκεκριμένα μέτρα να εξασφαλίσει την τροφοδοσία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και της Βόρειας Ελλάδας”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μ´ αυτό που λέτε, υπάρχει ενδεχόμενο επιστράτευσης κ. Υπουργέ και με ποιον τρόπο, πέρα από τις εκκλήσεις, θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που δημιουργείται και είναι πολύ άμεσο γι´ αυτούς που θέλουν να πάνε διακοπές;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως ξέρετε, υπάρχουν πολλά άλλα μέσα, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν συντονισμένα για να βρεθεί η λύση στην τροφοδοσία της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας. Δεν είναι όμως του παρόντος να πω κάτι ειδικότερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε λάβει μια πρωτοβουλία για την προμήθεια 3.500 λίτρων για τους σταθμούς του ΕΚΑΒ. Μπορείτε να πάρετε κάποια τέτοια πρωτοβουλία;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό ήδη τηρείται και θα συνεχίσουν να το τηρούν στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης, δηλαδή, κρίσιμοι χώροι και υπηρεσίες, όπως είναι οι υπηρεσίες προσφοράς κοινωνικών παροχών, θα συνεχίσουν να τροφοδοτούνται κανονικά. Δεν υπάρχει σ´ αυτό πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να δώσουμε μια λύση στους πολίτες. Και καλώ για άλλη μια φορά να δείξουν αίσθημα ευθύνης όλοι οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων.

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ Η Ε.Γ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΈΚΘΕΣΗΣ ΕΧΡΟ 2008
Επόμενο άρθροΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΟΑΒ