ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΜΑ-Θ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΓΡΑΜΜΟΥ

ypes press002
ypes press002

Επίσκεψη ΥΜΑ-Θ Γιώργου Πασχαλίδη στο Νομό Καστοριάς – Παρουσίαση του τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος Δήμου Νεστορίου – Εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος ορεινού όγκου Γράμμου

Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος Δήμου Νεστορίου Καστοριάς ο ΥΜΑΘ Γιώργος Πασχαλίδης τόνισε μεταξύ άλλων:

“Ο χωροταξικός σχεδιασμός στην ελληνική περιφέρεια βασίζεται σε ολοκληρωμένα προγράμματα ανασυγκρότησης της υπαίθρου με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των ορεινών όγκων. Το ορεινό σύμπλεγμα του Γράμμου είναι ένα παράδειγμα για την ανάπτυξη μιας οικονομίας συνδυασμένου εισοδήματος που βασίζεται στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στον αγροτουρισμό με σεβασμό πάντα στο εξαιρετικού κάλλους περιβάλλον του. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Γράμμου περιλαμβάνεται στα 125 συνολικά προγράμματα που προωθούμε για τους ορεινούς όγκους της χώρας. Ο Νομός Καστοριάς που βίωσε μία μακρά περίοδο ύφεσης εξαιτίας της κρίσης στον κλάδο της γούνας βρίσκει το νέο δρόμο για την ανάπτυξη αξιοποιώντας τα φυσικά του πλεονεκτήματα μαζί με το νέο στοιχείο της διασυνοριακότητας στη νέα Βαλκανική πραγματικότητα. Η άρση της απομόνωσης με την Εγνατία Οδό και τους καθέτους της, ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου της Καστοριάς, η αναβάθμιση του ΤΕΙ Καστοριάς, οι δράσεις εναλλακτικού τουρισμού είναι πτυχές μιας συνολικής πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης που γίνεται πράξη στο Νομό Καστοριάς. Η συνδυασμένη ανάπτυξη των τομέων της γούνας, της γεωργίας και του εναλλακτικού τουρισμού πολλαπλασιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα με βασική προϋπόθεση την πιστοποίηση, επωνυμία και ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Η ανάδειξη και αξιοποίηση του ορεινού συγκροτήματος του Γράμμου υποστηρίζεται από οδικά δίκτυα ασφαλών προσβάσεων στην περιοχή σε συνδυασμό με τα αναγκαία δίκτυα αγροτουρισμού (ξενώνες, μονάδες παραγωγής τοπικών προϊόντων, ανάδειξη του ιστορικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάδειξη της περιοχής του ποταμού Αλιάκμωνα με την υποστήριξη δράσεων που ήδη έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες (river party Νεστορίου).

Στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας έχουν ήδη ενταχθεί μέτρα που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου, την ολοκληρωμένη ανάπτυξη ορεινών και παραλίμνιων περιοχών. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης του ορεινού όγκου Γράμμου – Οντρίων – Βιτσίου έχει σα βασικούς στόχους την προστασία των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων περιοχών, τη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, την επανένταξη των ορεινών περιοχών στο εθνικό παραγωγικό σύστημα. Με αυτό τον τρόπο ο Δήμος Νεστορίου μπορεί να αντιμετωπίσει το φάσμα της απομόνωσης και την περιθωριοποίηση, να συγκρατήσει τον πληθυσμό του, να κερδίσει το μερίδιο που δικαιούται στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας”.

Προηγούμενο άρθροΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Επόμενο άρθροΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΤΗ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ