ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΜΑ-Θ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

ypes press002
ypes press002

Συνάντηση ΥΜΑ-Θ Γιώργου Πασχαλίδη με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο επικεφαλής της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου για την Ολυμπιακή Αεροπορία

Τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη επισκέφθηκε σήμερα στις 14.00´ στο ΥΜΑ-Θ ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, επικεφαλής της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου για την Ολυμπιακή Αεροπορία και του έθεσαν το θέμα των περικοπών πτήσεων από τη Θεσσαλονίκη προς πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

“Δέχτηκα, σε μία πιστεύω ουσιαστική συνεργασία, τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής το Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, με βασικό θέμα τις γραμμές της Ολυμπιακής Αεροπορίας από τη Θεσσαλονίκη προς τις τρεις πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρυξέλλες, Άμστερνταμ και Παρίσι, που συμβαίνει, κατά την Ο.Α., να έχουν κάποια προβλήματα.

Θεωρώ την απόφαση της περικοπής προσωρινή. Είμαι σε συνεχή επαφή με τον κ. Βερελή γι´ αυτό το θέμα. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε αυτή την πρωτοβουλία της Ο.Α. στο πλαίσιο της κρίσης που περνούν όλες θα έλεγα οι αεροπορικές εταιρίες μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά μας επιθυμούμε το γρηγορότερο δυνατό να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία αυτών των γραμμών. Είμαστε σύμμαχοι με τους τοπικούς φορείς, με τις δημοτικές αρχές στην υποστήριξη του διεθνούς ευρωπαϊκού ρόλου της Θεσσαλονίκης. Και από την πλευρά μου θα ήθελα να πω πως μία πόλη “ευρωπαϊκή καρδιά των Βαλκανίων” χρειάζεται σίγουρα τις αεροπορικές αρτηρίες, οι οποίες θα τη διασυνδέουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας μην ξεχνάμε πως η Θεσσαλονίκη το 2003 θα υποδεχθεί τη Σύνοδο Κορυφής κι αυτό σημαίνει ότι αυτή η επικοινωνία είναι απαραίτητη.

Αύριο και μεθαύριο, θα έχουμε στην Αθήνα δύο κυβερνητικές συσκέψεις. Αύριο με θέμα “Έργα Θεσσαλονίκης-ΕΧΡΟ” και μεθαύριο, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσουμε την Ελληνική Προεδρία το 2003. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, θα θιγούν όλα αυτά τα ζητήματα που έθεσα νωρίτερα, γιατί πιστεύω ότι αυτός ο ρόλος της Θεσσαλονίκης και το 2003, αλλά και σε ένα μακρύτερο ορίζοντα προς την ΕΧΡΟ, χρειάζεται αυτή την επικοινωνία με τις αεροπορικές γραμμές.

Έτσι, λοιπόν, θα θέσω αυτά τα ζητήματα σ´ αυτές τις κυβερνητικές συσκέψεις και θα μεταφέρω το δημόσιο αίσθημα, το οποίο σήμερα η Διαπαραταξιακή Επιτροπή μου περιέγραψε με σαφήνεια σ´ αυτή τη συνάντηση.

Με την ευκαιρία, δίνω στον κ. Δήμαρχο και, μέσω αυτού, σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης την ολοκληρωμένη μελέτη σκοπιμότητας με αντικείμενο την ανάληψη της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Έκθεσης ΕΧΡΟ στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα θα συζητηθεί, όπως είπα, αύριο, στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και, όπως συμφωνήσαμε νωρίτερα, σε μία επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα έχω την ευκαιρία να εξηγήσω τις διαστάσεις αυτού του μεγάλου θέματος για την πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Κύριε Δήμαρχε, ελπίζω να τα διαβάσετε προσωπικώς. Αξίζει τον κόπο να ξενυχτήσετε κάποια βράδια για την ΕΧΡΟ της Θεσσαλονίκης”.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ευχαριστώ κύριε Υπουργέ, βεβαίως, θα τα διαβάσω προσωπικώς. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό για τη συγκεκριμένη αυτή μελέτη. Του υπόσχομαι ότι θα τη διαβάσω πάρα πολύ σύντομα, διότι το ενδιαφέρον του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση ΕΧΡΟ στην πόλη μας είναι πάρα πολύ μεγάλο και συμφωνήσαμε μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη Διαπαραταξιακή, τις επόμενες 15 ημέρες, να ορίσουμε, ακριβώς, Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα συζητήσεως την ΕΧΡΟ 2007-2008. Και για την προετοιμασία της πόλεως γενικότερα και την προετοιμασία του 2003. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, από τη μια πλευρά, δεν νοείται να προετοιμαζόμαστε για το 2003 και από την άλλη, να περικόπτονται, πτήσεις προς το εξωτερικό. Από Θεσσαλονίκη προς την πρωτεύουσα της Ευρώπης, τις Βρυξέλες, από Θεσσαλονίκη προς Παρίσι, από Θεσσαλονίκη προς Άμστερνταμ.

Έτσι, λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο για άλλη μία φορά πήρε ομόφωνες αποφάσεις. Ενωμένοι και αγαπημένοι πέρα από κόμματα, παρατάξεις ή οτιδήποτε άλλο μας χώριζε μέχρι χθες, επάνω στα μεγάλα προβλήματα της πόλεως μας, είμαστε απολύτως ενωμένοι. Ένα σώμα μια ψυχή. Γι’ αυτό, η Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δημοτικού μας Συμβουλίου, έφερε σήμερα το θέμα αυτό εδώ στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου, με ιδιαίτερη χαρά, πληροφορηθήκαμε ότι είναι σύμμαχος και ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης στη μεγάλη αυτή προσπάθεια προώθησης όλων των μεγάλων θεμάτων και προβλημάτων της πόλεως μας και θεωρούμε ότι αύριο θα μας εκπροσωπήσει κατά τον καλύτερο τρόπο στη σύσκεψη αυτή υπό τον Πρωθυπουργό, στην οποία θα πάρουν μέρος αρκετοί Υπουργοί και όπου θα πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις για μεγάλα προβλήματα της πόλης. Είτε αυτά είναι έργα-Μετρό, υποθαλάσσια αρτηρία ή οτιδήποτε άλλο- είτε είναι η ΕΧΡΟ του 2007 είτε είναι η κατάργηση των συγκεκριμένων αποφάσεων για ακύρωση των πτήσεων αυτών της Ο.Α. από τη Θεσσαλονίκη προς μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις”.

Στο σημείο αυτό, παρεμβαίνει ο Υπουργός και διευκρινίζει αστειευόμενος: “είμαστε σύμμαχοι για τη Θεσσαλονίκη. Να μην παρεξηγηθούμε ότι είμαστε σύμμαχοι οι δυο μας”.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πιστεύουμε ότι αυτό το τελευταίο είναι θέμα πολιτικό, να μην επαναλαμβάνω τα συγκεκριμένα επιχειρήματα περί Βρυξελών και Ενωμένης Ευρώπης και Συνόδου του 2003. Νομίζω ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι πολιτικές, αλλά, πέραν όλων αυτών, όλοι γνωρίζουμε ότι η σωτηρία της Ολυμπιακής Αεροπορίας είναι δρόμος παράλληλος με την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης.

Εύχομαι η κυβέρνηση να αποδεχθεί τις συγκεκριμένες αυτές θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε να ενεργοποιήσουμε άλλη σημαντική, ομόφωνη και αυτή, απόφασή του, να επεξεργαστούμε διάφορους άλλου τρόπους αντιδράσεως του λαού της Θεσσαλονίκης”.

Παρεμβαίνοντας και πάλι ο κ. Πασχαλίδης τόνισε:

“Κοιτάξτε, επειδή σήμερα είναι Πρωταπριλιά και φοβάμαι πως ό,τι πολύ σοβαρό μπορεί να παρεξηγηθεί, γι’ αυτό, ας αποφύγουμε τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Σας είπα ότι αύριο και μεθαύριο η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί στο επίκεντρο δύο σημαντικών κυβερνητικών συσκέψεων. Αύριο είναι 2 Απριλίου, μεθαύριο είναι 3 Απριλίου, οπότε, ες αύριον και μεθαύριον τα σπουδαία”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο κ. Υπουργός πιστεύει ότι κατά τις συσκέψεις θα αποφασιστεί να ξεκινήσουν κάποια έργα για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πασχαλίδης απάντησε:

“Έργα γίνονται και θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα είναι να γίνουν και τα δύο έργα τα οποία θέλει η Θεσσαλονίκη. Και θέλω να πιστεύω πως αύριο και μεθαύριο θα είμαστε άγγελοι καλών ειδήσεων”.

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΜΑ-Θ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΚΕΛ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
Επόμενο άρθροΛΥΣΗ ΣΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ