ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΑΘ

ypes press002
ypes press002

Σχετικά με την ύδρευση Θεσσαλονίκης και την ΕΥΑΘ

Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Χουρμουζιάδη, στη Βουλή, για την ΕΥΑΘ (τιμολογιακή πολιτική – μετοχοποίηση – ύδρευση Θεσσαλονίκης) ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης είπε τα εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Με την αριθμ.1008/9-2-2001 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Μακεδονίας – Θράκης έγινε αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης ύδατος της ΕΥΑΘ ΑΕ από1/1/2001.

Σημειώνουμε ότι τα τιμολόγια ύδρευσης αυξήθηκαν κατά την τελευταία 5ετία μόλις κατά 2,5% .

Το νέο τιμολόγιο που θα ισχύει από 1/1/2001 της ΕΥΑΘ είναι δικαιότερο για τους καταναλωτές και επιβαρύνει ελάχιστα αυτούς που κάνουν ορθή χρήση και όχι κατάχρηση (σπατάλη) του νερού.

Η πάγια κατανάλωση των 20 έγινε 10 κυβικά μέτρα ανά τετράμηνο που σημαίνει έμπρακτη επίδειξη ευαισθησίας προς τους οικονομικά ασθενέστερους καταναλωτές (συνταξιούχους, ηλικιωμένους, άπορους κλπ) .

Το 11% που υπερκαταναλώνει νερό (~250m3/χρόνο) επιβαρύνεται με 18.000 το χρόνο και μόλις το 0,5% που κατασπαταλά το νερό (800-2500 m3/χρόνο) θα πληρώνει επιπλέον 500.000δρχ. το χρόνο.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι καταργούνται τα προνόμια που ίσχυσαν επί 10ετίας για το Δημόσιο, τις βιομηχανίες κλπ. που χρεώνονταν μέχρι 31/12/2000 με την κατώτερη κλίμακα που ίσχυε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Υπάρχει μια ψευδαίσθηση αφθονίας νερού. Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου, έχει κόστος που πρέπει να καταβάλουν όσοι το καταναλώνουν.

Αναφέρω κάποια σημεία από τα συμπεράσματα του Συντονιστικού Συμβουλίου των Περιφερειών Μακεδονίας – Θράκης που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη στις 26 Μαρτίου του 2001.

Είναι ανάγκη να υπάρξει νέα πολιτική διαχείρισης της ζήτησης του νερού. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο “οικονομία νερού”.

Τα άμεσα μέτρα τα οποία ζητούνται, τα επείγοντα μέτρα ενόψει κινδύνων λειψυδρίας που μπορεί να έχουμε ακόμη και το καλοκαίρι, θα πρέπει να τα συμφωνήσουμε. Είναι πολύ εύκολο για μια κυβέρνηση να ανακοινώσει μια σειρά μέτρων τα οποία θα είναι και περιοριστικά το κρίσιμο ζήτημα είναι αυτά τα μέτρα να στηρίζονται σε μια κοινωνική συναίνεση που επιχειρούμε να διαμορφώσουμε.

Χρειάζεται μια κουλτούρα, ένας πολιτισμός νερού, από την εκπαίδευση το σχολείο μέχρι την αγορά την κατανάλωση κάθε σημειο της πολιτείας και της κοινωνίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το θέμα της μετοχοποίησης της ΕΥΑΘ το χειρίζεται ο χρηματοοικονομικός Σύμβουλος (ΕΤΕΒΑ) με την καθοδήγηση του ΥΠΕΘΟ και η διαδικασία εισόδου στο ΧΑΑ θα εξαρτηθεί από το τελικό οικονομικό μοντέλο που θα υποβληθεί.

Μετά από αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων η διαφαινόμενη λύση εχει την εξής λογική:- Εισφορά όλων των στρατηγικής σημασίας παγίων (πάγια που χρησιμοποιούνται στις λειτουργίες ύδρευσης – αποχέτευσης ) σε νέα εταιρία ή Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που θα ανήκει κατά 100% στο Ελληνικό Δημόσιο (κατά τα πρότυπα των ρυθμίσεων στην περίπτωση της εισαγωγής της ΕΥΔΑΠ στο ΧΑΑ).

– Ως συνέπεια των ανωτέρω η ΕΥΑΘ μετασχηματίζεται ουσιαστικά σε μια εταιρία διαχείρισης, η οποία θα αναλάβει τη λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση του συνόλου των εγκαταστάσεων ξεκινώντας από τη διαχείριση / λειτουργία των πηγών / εγκαταστάσεων υδροληψίας και φθάνοντας στην παροχή και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης στους καταναλωτές.

– Με βάση τις ανωτέρω προτάσεις, εκτιμάται ότι η ΕΥΑΘ, ως εταιρία διαχείρισης πλέον θα είναι σε θέση να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών σε μια επικείμενη εισαγωγή μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της στο ΧΑΑ και να αποτελέσει ένα επιτυχημένο μοντέλο μετοχοποίησης.

Εκτιμάται ότι θα ήταν δυνατό να υποβληθεί φάκελος στο ΧΑΑ το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η ΕΥΑΘ μέσω της μετοχοποίησης επιδιώκει την εξοικονόμηση κεφαλαίων για τον εκσυγχρονισμό της, που σημαίνει βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Για όλα αυτά θα συζητήσουμε με τους εργαζόμενους στην εταιρία και τους φορείς της πόλης επιδιώκοντας την συνδιαμόρφωση των όρων για μια βιώσιμη επιχείρηση ύδρευσης Θεσσαλονίκης με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη διασφάλιση του πιο πολύτιμου φυσικού αγαθού – του νερού.

ΕΡΓΟ : “ΥΔΡΕΥΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ”

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 32 δις δρχ.

Το έργο εκτελείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι στο τέλος του 2001 θα μπορεί να λειτουργήσει δοκιμαστικά ώστε το καλοκαίρι του 2002 να έχουμε τις πρώτες ποσότητες νερού από τον Αλιάκμονα στην υδροδότηση της πόλης.

Με τα κατασκευαζόμενα έργα η ποσότητα νερού που θα εισρεύσει στις δεξαμενές της ΕΥΑΘ είναι 150.000 μ3/ημερησίως.

Στη συνέχεια με την κατασκευή μιας ακόμη μονάδας διϋλιστηρίων θα δίνεται στην πόλη παροχή αλλων 150.000 μ3/ημερησίως (δηλ. σύνολο 300.000 μ3) Στην τελική φάση του έργου η παροχή προβλέπεται να ανέλθει στα 600.000μ3/ ημερησίως.

Προηγούμενο άρθροΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΜΑ-Θ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ
Επόμενο άρθροΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΜΑ-Θ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΟΤΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ