ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ – ΡΟΛΑΝΔΗ

ypes press002
ypes press002

Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργος Πασχαλίδης είχε σήμερα το πρωί στο ΥΜΑ-Θ συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νικόλα Ρολάνδη, με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας του λόγω της 65ης ΔΕΘ. Τον κ. Ρολάνδη συνόδευε ο Κύπριος Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Χριστόδουλος Πασιαρδής.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ακολούθησαν δηλώσεις των κ. Πασχαλίδη και Ρολάνδη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ

“Είχα μία πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συνάντηση με τον κ. Ρολάνδη, τον Υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την ευκαιρία της 65ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου η Κύπρος είναι παρούσα 40 χρόνια.

Ελλάδα και Κύπρος δίνουμε μαζί έναν κοινό αγώνα. Δεν ξεχνάμε. Και θα επαναλάβω πως για μας η Κύπρος παραμένει η ανοιχτή πληγή του Ελληνισμού. Κλειδί σ´ αυτή την κοινή προσπάθεια είναι η απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε η Κύπρος να είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και κρίνουμε πως και η ευρωπαϊκή οικογένεια θα πρέπει να αντιληφθεί τη σημασία της ένταξης της Κύπρου στο δικό της κορμό.

Θα ´θελα, επίσης, να σημειώσω πως το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης πρόσφατα συνυπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Υπουργείο Αιγαίου -ελληνική Κυβέρνηση και Κύπρος- ένα Πρόγραμμα Πολιτισμού και Επικοινωνίας, το “Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος”. Το πρωτόκολλο το υπογράψαμε στην Πολιόχνη της Λήμνου, αρχές Ιουλίου. Θέλουμε να αναπτύξουμε αυτό το Πρόγραμμα, θέλουμε όσο γίνεται περισσότεροι νέοι της Βόρειας Ελλάδας να μπουν σ´ αυτά τα πολιτιστικά προγράμματα, να επισκεφθούν την Κύπρο και όσο γίνεται περισσότεροι Κύπριοι να έρθουν εδώ στη φιλόξενη Βόρεια Ελλάδα.

Πιστεύω ότι μέσα στο φθινόπωρο θα πάω στην Κύπρο, έχω φίλους που με περιμένουν”.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΛΑΝΔΗ

“Ήταν πολύ παραγωγική η συνάντηση με τον φίλο Υπουργό. Θα τον περιμένουμε στην Κύπρο, είναι καλόδεκτος και ελπίζω ότι μέσα στον Οκτώβρη θα τον έχουμε κοντά μας.

Εκτιμούμε βαθύτατα το γεγονός ότι στον αγώνα της Κύπρου η Ελλάς είναι βασικός συμπαραστάτης, υπήρξε ο βασικός συμπαραστάτης από την εποχή που άρχισαν και τα προβλήματα. Και τα προβλήματα άρχισαν, δυστυχώς, πριν από πάρα πολλά χρόνια. Έχουμε ζήσει, έχουμε εμπειρίες από τη σωστή ελληνική θέση, τη συμπαράσταση και εκτιμούμε σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις και του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ότι θα καταβληθούν προσπάθειες και το μήνα αυτό στη Νέα Υόρκη να λυθεί με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

Οι εμπειρίες μας των τελευταίων μηνών δεν είναι θετικές δυστυχώς. Η άλλη πλευρά είναι πολύ αρνητική, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και θέλω να πιστεύω ότι θα διατηρήσουμε αυτή την ελπίδα μέσα στα πλαίσια του Ελληνισμού και μέσα στα ευρύτερα πλαίσια του ευρωπαϊκού χώρου που αναφέρθηκε ο Υπουργός. Διότι αυτή η διάσταση, είναι θα έλεγα η νέα διάσταση, γιατί είναι διάσταση των τελευταίων χρόνων η Ευρώπη.

Προηγουμένως, δεν ήμασταν καν υπό ένταξη, τώρα είμαστε υπό ένταξη, είμαστε στην πρώτη ομάδα κρατών που με τη διεύρυνση πρέπει να μπούμε στον ευρωπαϊκό χώρο.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι κάτω από αυτή την ευρύτερη ομπρέλα θα μπορέσουμε να λύσουμε και το μεγάλο πρόβλημα της Κύπρου. Οι διμερείς σχέσεις μας είναι πάρα πολύ καλές, ο τουρισμός από την Ελλάδα προς την Κύπρο έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία 2-3 χρόνια – από 65.000, φέτος θα ξεπεράσουμε τις 100.000 Έλληνες προς την Κύπρο. Ο τουρισμός της Κύπρου προς την Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλος και οι εμπορικές σχέσεις είναι της τάξης περίπου των 450 εκατομμυρίων δολαρίων, που αν λάβει κανείς υπόψη το σχετικά μικρό μέγεθος της Κύπρου είναι πολύ ικανοποιητικές”.

Ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων και απαντήσεις των κυρίων Πασχαλίδη και Ρολάνδη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σε ποια φάση βρίσκονται οι ενταξιακές διαδικασίες σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, γιατί από κάποιους αμφισβητείται πως η Κύπρος είναι η πρώτη..

ΡΟΛΑΝΔΗΣ: Είναι η πρώτη. Είναι γεγονός ότι είμαστε μια από τις πρώτες έξι και είμεθα οι πρώτοι μεταξύ των έξι σε ό,τι αφορά την προώθηση της εναρμόνισης. Το δικό μας Υπουργείο έχει πολλά θέματα για εναρμόνιση. Ένα από τα -αν θυμάμαι καλά- 27 κεφάλαια, περίπου τα 8-9 τα έχουμε εμείς και δουλεύουμε συνεχώς, εναρμονίζουμε τη νομοθεσία. Πέραν τούτου, ευρύτερα, η κυπριακή οικονομία είναι μέσα στα πλαίσια του Μάαστριχτ με κάποιες μικρές εξαιρέσεις, οι οποίες όμως είναι υπό έλεγχο. Γενικά, η οικονομία της Κύπρου είναι καλή. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις και των κοινοτικών που μας επισκέπτονται και θέλω να πιστεύω ότι και το κάποιο πολιτικό κώλυμα, αν είναι κώλυμα, όπως προβάλλεται από ορισμένους κοινοτικούς, ενώ από άλλους δεν προβάλλεται καν σαν κώλυμα, να ξεπεραστεί κι αυτό με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ενόψει του 2004 προβλέπεται κάποια συνεργασία είτε στο πλαίσιο του “Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος” είτε μέσω κάποιου άλλου προγράμματος;

ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Καταρχήν, να σημειώσω ότι το πλαίσιο του Ελσίνκι έχει προσδιορίσει αυτό που λέμε απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα, έχει δώσει στην Τουρκία ένα χάρτη διαδρομής που την υποχρεώνει να δείξει το σεβασμό, τη συμμόρφωσή της σε μια σειρά θέματα: Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, σημεία που πιστεύω είναι “κλειδιά” για την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που πρέπει να αποδείξει στο διεθνή χώρο ότι αυτό πράγματι το εννοεί.

Ταυτόχρονα, πιστεύω πως οι δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας που υπάρχουν, πρέπει να δώσουν το δικό τους αγώνα, ώστε να προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός αυτής της χώρας για να κινηθούμε όλοι μαζί στον κοινό ευρωπαϊκό δρόμο που πιστεύω θα είναι και η ευκαιρία για τη λύση προβλημάτων, τα οποία σήμερα αντιμετωπίζουμε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Κύπρου, θα επαναλάβω ότι εμείς διεκδικούμε όλα τα αναφαίρετα δικαιώματα του Ελληνισμού, σε μια εποχή που η λέξη “συμφέροντα” έχει επικρατήσει. Υπάρχουν αναφαίρετα δικαιώματα, τα οποία τα διεκδικούμε.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το 2004, σαφώς στο συνολικό σχεδιασμό και σε σχεδιασμό με το Πρόγραμμα που προανέφερα και η Κύπρος έχει το δικό της μερίδιο”.

Προηγούμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ Γ´ ΚΠΣ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ
Επόμενο άρθροΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ